Botox popülerliğini hiç kaybetmeyen ve en sık uygulanan medikal estetik prosedürlerden biridir. Botox enjeksiyonu botulinum toksin tip A’dan elde edilen bir nörotoksin kullanılarak gerçekleştirilir. Hastalara ihtiyaçlarına ve elde etmek istenilen sonuç başta olmak üzere çeşitli etkenlere göre belirlenen dozlar uygulanır. Hedef bölgedeki ince çizgiler ve kırışıklıklar botox enjeksiyonu ile giderilebilir, daha canlı ve genç bir görünüm elde edilebilir.
Botox prosedüründe kullanılan nörotoksin kas kasılmalarını yöneten sinir uyarılarını bloke eder. Aynı zamanda hedef bölgede çizgiler ve kırışıklıklar oluşmasına neden olan kaslarda geçici felç etkisi oluşturur. Sağladığı etki sonucunda botox prosedürüne bağlı olarak daha pürüzsüz ve genç bir görünüme sahip olmak mümkündür.
Botox enjeksiyonu gülme ve kaş çatma çizgileri, kaşlar arasındaki dikey kırışıklıklar, boyun bölgesindeki kırışıklıklar, alın çizgileri ve göz kenarındaki kırışıklıkların giderilmesi amacıyla sıklıkla uygulanan bir medikal estetik prosedürdür.
Botox Etkisi Ne Kadar Sürer?
Botox enjeksiyonu uygulama bölgesindeki kasların gevşemesini ve tam kapasiteyle çalışmasını önler. Buna bağlı olarak mimik kaslarının sıklıkla kullanılmasından kaynaklanan kırışıklıkların azaltılmasını sağlayan bir nöromodülatördür. Botox enjeksiyonu yapıldıktan genellikle 3 ila 5 gün sonra uygulamanın etkisi görülmeye başlar. Ancak sonuçların en üst düzeye erişmesi için genellikle 10 ila 14 günlük bir süreye ihtiyaç duyulur.
Botox etkisinin enjeksiyondan belirli bir süre sonra ortaya çıkmasının nedeni, vücudun enjekte edilen botoks maddesine tepki vermeye başlaması için belirli bir süre geçmesi gerekliliğidir. Botox prosedürünün etkisinin ne kadar süreceği hasta özelinde çeşitli etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Botox enjeksiyonunun etkisi yüz kasları güçlü olan kişilerde daha uzun sürede ortaya çıkabilir.
Özellikle uygulama bölgesinde derin çizgiler olan ya da ilk botox uygulamasını ileri yaşlarda yaptıran kişilerde istenilen sonuca ulaşılması için birden fazla seans uygulama yapılması gerekebilir. Botox enjeksiyonu ciltteki ince çizgilerin ve kırışıklıkların tedavisi amacıyla uygulandığında genellikle daha hızlı etki etmektedir.
Botox tedavisinin etkisi temelde vücudun tepki verme yeteneğine bağlıdır. Bu yüzden botoks etkisinin kalıcılık süresi hasta özelinde değişir. Prosedürün etkisi genellikle birden fazla seans uygulandıktan sonra ciltteki ince çizgilerin ve kırışıklıkların doldurma için gereken kolajenin yenilenmesi için daha fazla zaman ihtiyaç duyulduğunda daha uzun sürer.
Kozmetik amaçlarla uygulanan botox prosedürünün etkileri genellikle 4 ila 6 ay arasında değişmekle birlikte prosedürün belirli aralıklarla yinelenmesi halinde zaman içinde botox enjeksiyonunun etki süresi uzayabilir.
Botox Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Botox tedavisi uygulanacak olan hastalar öncelikle detaylı bir şekilde muayene edilerek ihtiyaçları ve beklentileri aynı zamanda prosedürden elde edilecek beklentilerin gerçeğe uygunluğu değerlendirilir. Hastanın daha önceden geçirdiği ameliyatlar, tıbbi geçmişi, varsa kronik hastalıkları ve düzenli olarak kullandığı ilaçlar gibi bilgiler alınır. Tedavi edilecek bölgedeki cilt dokusu, elastikiyeti ve kırışıklık derecesi değerlendirilerek enjeksiyon noktaları ve kullanılacak doz belirlenir.
Hasta botox tedavisine uygun bulunursa tedaviden en az 7 gün önce aspirin ve kan sulandırıcı özelliğe sahip diğer ilaçlar, ginkgo biloba, sarımsak, sarı kantaron, omega-3 ve E vitamini gibi bitkisel takviyelerin kullanımı bırakılmalıdır. Böylece botox enjeksiyonundan sonra yaşanması olası morarmalar minimize edilir.
Aynı şekilde tedaviden en az 3 gün önce tretinoin (Retin-A), retinoidler, alfa hidroksi asit, retinoller, glikolik asit ve “yaşlanma karşıtı” herhangi bir cilt bakım ürünü gibi topikal cilt ürünleri kullanımından kaçınılmalıdır. Ayrıca botox tedavisinin uygulanacağı bölgede cımbız, ağda, sarartıcı ya da tüy dökücü kremler kullanmamak gereklidir.
Botox enjeksiyonundan sonra meydana gelmesi olası morlukların minimize edilmesi amacıyla uygulamadan en az 24 saat önce ve sonra alkol tüketilmemelidir. Çünkü kan inceltici özelliğine bağlı olarak alkol kullanımı halinde morarma riski artabilir.
Botox tedavisinin uygulanacağı gün hasta yüz bölgesinde herhangi bir makyaj malzemsi kullanmamalıdır. Tedaviden önce topikal anestezik ya da lokal uyuşturma ajanı uygulanabilir. Böylece hastanın uygulama sırasında konforu maksimize edilir, acı ya da ağrı hissetmesi söz konusu olmaz. Uygulama bölgesinde lokal anestezi etkisi sağlandıktan sonra hasta özelinde belirlenmiş noktalara ince uçlu iğneler kullanılarak belirli dozlarda botox enjekte edilir.
Botoxun Kalıcılığını Ne Etkiler?
Botox etkisinin ortaya çıkma süresi gibi kalıcılık süresi de kiş özelinde değişebilir. Enjeksiyon sırasında genellikle 1 ila 3 cc salin solüsyonu kullanılarak seyreltme yapılır. Bu miktar hedef bölgeye ve hedef bölgenin özelliklerine göre farklılaşabilir. Aşırı seyreltme yapıldığında istenilen sonuçları almak mümkün değildir.
Botox orijinalinde donmuş toz formdadır ve uygun solüsyon gücünün oluşturulması için enjeksiyondan önce salin solüsyonuyla seyreltilir. Botox seyreltildikten sonraki 24 saat içerisinde kullanılmalıdır.
Botox yapılan kişinin metabolizma hızı tedavinin etkisinin ne kadar süreceği üzerinde doğrudan etkilidir. Metabolizma hızının fazla olması vücudun botoxu o kadar hızlı bir şekilde ortadan kaldıracağı ve etkilerini azaltacağı anlamına gelir. Metabolizma hızı daha yavaş olan kişilerde ise genellikle terci gerçekleşir.