En yaygın medikal estetik prosedürlerden biri olan botoksta, botulinum toksin tip A’dan elde edilen bir ilaç kullanılır. Hastalara belirli dozlarla yapılan enjeksiyon sonucunda kırışıklıkları ve çizgileri düzeltme, daha genç ve canlı bir görünüm elde etme gibi avantajlar sağlanır.
Botoks enjeksiyonunda kas kasılmalarını yöneten sinir uyarıları bloke edilerek kırışıklıklara neden olan kaslarda geçici felç etkisi yaratılır. Bunun sonucunda daha pürüzsüz ve genç bir görünüme kavuşulur.
Botoks enjeksiyonunun en sık kullanıldığı bölgeler; gülme/kaş atma çizgileri, boyun bölgesindeki kırışıklıklar, kaşlar arasındaki dikey kırışıklıklar, alın çizgileri ile göz kenarındaki kırışıklıklardır.
Botoks Tedavisine Nasıl Başlanır?
Botoks yaptırmak isteyen hastalar ilk olarak doktor tarafından detaylı bir şekilde muayene edilir. İhtiyaçları ve beklentilerinin gerçeğe uygunluğu değerlendirilir. Daha önceden geçirilmiş ameliyatlar, tıbbi geçmiş, kullanılan ilaçlar gibi konular hakkında hastadan detaylı bilgi alınır. Tedavi edilmesi istenilen bölgede gerekli incelemeler yapılacak cilt dokusu, elastikiyeti ve kırışıklık derecesi değerlendirilir.
Hastanın, botoks enjeksiyonuna uygunluğuna karar verilmesi halinde tedaviden en az 7 gün önce aspirin ve kan sulandırma özelliği olan diğer ilaçları bırakması gerekir. Sarımsak, Ginkgo Biloba, E vitamini, Omega-3 ve satı kantaron gibi bitkisel takviyelerden de uzak durmalıdır. Bu sayede botoks enjeksiyonundan sonra olası morarmaların önlenmesi mümkün olabilmektedir.
Botoks enjeksiyonundan en az 3 gün önce Tretinoin (Retin-A), Retinoller, Retinoidler, Glikolik Asit, Alfa Hidroksi Asit ve herhangi bir “yaşlanma karşıtı” cilt bakım ürünü gibi topikal cilt ürünlerinden kaçınılması gerekir. Tedavi edilecek bölgede ağda, cımbız, tüy dökücü ya da sarartıcı krem kullanılmamalıdır.
Botoks enjeksiyonundan sonra olası morlukların minimize edilebilmesi için enjeksiyondan en az 24 saat önce ve sonra alkol kullanılmamalıdır. Bunun nedeni alkolün kan inceltici özelliği nedeniyle ek morluklara neden olması olasılığıdır.
Botoks enjeksiyonunun yapılacağı gün yüz bölgesine herhangi bir makyaj uygulanmamalıdır. Tedavi öncesi topikal anestezik ya da lokal uyuşturma ajanı uygulanması söz konusu olabilir. Bu sayede hastanın tedavi sırasındaki konforunun en üst noktaya taşınması sağlanabilir.
Bölgede uyuşma sağlandıktan sonra önceden belirlenmiş olan noktalara, ince uçlu iğnelerle belirli dozlarda botoks enjeksiyonu yapılarak tedavi tamamlanır.
Botoksun Etkisi Ne Kadar Sürer?
Botoks prosedürü; kasları gevşeten ve tam kapasiteyle çalışmasını engelleyen bu sayede neden oldukları kırışıklıkları azaltan bir nöromodülatör olarak genellikle tedaviden sonraki 3 ila 5 gün sonra etkisini göstermeye başlar. Sonuçların tam olarak ortaya çıkması tedaviden sonra 10 ila 14 günlük bir süre gerektirebilir.
Bu gecikme enjeksiyondan sonra vücudun botoksa tepki vermeye başlaması için geçen süreden kaynaklanır. Botoks enjeksiyonunun etkisini tam olarak göstermesinin ne kadar süreceği bazı faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Yüz kasları güçlü olan kişilerde tedavinin etki etmeye başlaması biraz daha uzun zaman alabilir.
Özellikle derin çizgileri olan ya da ilk enjeksiyonunu yaşamın ileri dönemlerinde yaptıran kişilerde istenilen sonuçları görmek için birden fazla enjeksiyon yapılması gerekebilir. İnce çizgilerin ve kırışıklıkların tedavisi amacıyla yapılan botoks enjeksiyonu daha hızlı etki eder.
Botoks tedavisinin etkileri, vücudun tepki verme yeteneğine bağlı olduğundan ne kadar süreyle kalıcı olacağı kişiden kişiye değişebilir. Etkiler genellikle birden fazla seanstan sonra cildin ince çizgileri ve kırışıklıkları doldurmak için gerekli olan kolajeni yenilemek için daha fazla zamanı olduğu durumlarda daha uzun sürer.
Kozmetik amaçlı botoks enjeksiyonunun etkileri genellikle 4 ila 6 ay sürer. Tekrarlayan tedavilerde botoks enjeksiyonunun kalıcılığı daha uzun süreli olur.
Botoksun Kalıcılığını Etkileyen Faktörler
Botoks enjeksiyonunun etkilerinin ortaya çıkma süresi kişiden kişiye değiştiği gibi kalıcılık süresi de kişi özelinde farklılaşabilir. Tedavinin etkisinin ne kadar süreceği çeşitli unsurlara göre farklılaşabilir.
Botoks enjeksiyonunda genellikle 1 ila 3 cc salin solüsyonu ile seyreltme yapılmakla birlikte bu durum tedavi edilecek bölgenin özelliklerine göre değişebilir. Çözüm ne kadar konsantre olursa, hedefleme alanında elde edilecek sonuç o kadar hassas olur. Aşırı seyreltilme yapılması durumunda istenilen sonuçlar elde edilemez.
Botoksun kendisi, uygun solüsyon gücünün oluşturulması için enjeksiyondan önce salin solüsyonunun eklendiği donmuş toz bir formdadır. Çözelti seyreltildikten sonra 24 saat içinde kullanılmalıdır. Bu etkisinin en güçlü olduğu zamandır.
Tedavi edilen kişinin metabolizma hızı da tedavinin etkisinin ne kadar süreceğini belirler. Metabolizmanın hızı ne kadar fazlaysa vücut botoksu o kadar hızlı ortadan kaldırır ve etkilerini azaltır. Daha yavaş metabolizması olan kişilerde ise durum genellikle daha tersidir.
Tedavi edilen kasın boyutu da tedavinin ne kadar süreceğini etkiler. Alın bölgesinde bulunan frontalis kası gibi daha büyük kaslara uygulanan tedaviler, daha küçük kaslara uygulanan tedavilere göre daha kısa süreli olur.
Uygulanan dozaj ne kadar küçük olursa, enjeksiyon bölgesindeki kaslar eski hareketlerine o kadar hızlı döner. Bununla birlikte ilk kez botoks enjeksiyonu yapılan kişilere kontrollü dozlar uygulanmalıdır. İlk enjeksiyondan sonra hastalar genellikle daha güçlü ve konsantre dozlar ile daha uzun süreli etkilere hazır hale gelirler.