Botoks Ne İşe Yarar?

BlogBotoks Ne İşe Yarar?
botoks ne işe yarar

Baştan kabul etmek gerekiyor ki yaş almak hayatlarımızdaki en kaçınılmaz gerçeklerden biri. Bazı kişilerde genetik etkenlerin ve sağlıklı beslenmenin bir hediyesi olarak yaş almaya rağmen varlığını koruyan pürüzsüz cilt bazı kişilerde de tam tersi bir görünüme kavuşup kişinin kendi görünümünü beğenmemesine ve özgüveninin sarsılmasına neden olabilmektedir. Eskiden beri yaş almanın etkilerine karşı kremlerden yararlanılması tercih edilse de son zamanların en çok tercih edilen medikal estetik prosedürlerinden biri olan botoks yaşınız kaç olursa olsun istediğiniz görüntüye sahip olmanızda önemli bir rol oynuyor.

Clostridium Botulinum adlı bakteriden üretilen bir ekzotoksin olan botoks labaratuvar şartlarında elde edilmektedir. Kozmetik amaçlarla kullanımı yaygın olan botoks aynı zamanda tıbbın pek çok alanında da tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Yüzdeki çizgilerin ve kırışıklıkların giderilmesinde etkili bir prosedür olan botoks aşırı terleme sorununun tedavisinde de etkili yöntemlerden biri olarak tercih edilir. Hem tedavi edici hem koruyucu özelliği olan botoks enjekte edildiği bölgedeki sinir uçlarında, iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleme özelliğine sahiptir. Böylece sinirlerle kaslar ya da ter bezleri arasındaki elektriksel iletimin geçici olarak durdurulmasına yarar. Botoksun etkisi bu özelliğinden kaynaklanmakta olup tüm kaslara değil yalnızca uygulama bölgesindeki kaslara etli eder. Bu sayede bölgedeki sinir geçişlerini bloke ederek kasların kasılmasını engeller, cildin daha gergin bir görünüme kavuşmasını sağlar. Derinin gerilmesine bağlı olarak kırışıklıklar açılır. Kırışıklık görünümünün azalması cildin tazelenmesinde ve daha iyi bir görünüm elde edilmesinde önemli rol oynar. 

Botoks Kimlere Uygulanır?

Botoks enjeksiyonu genel olarak 18 – 65 yaş aralığındaki herkese uygulanabilmekle birlikte kişi özelinde yapılan değerlendirmeden sonra karar verilmesi çok daha sağlıklıdır. Vücuda dışarıdan enjekte edilen bir madde olduğundan doktor onayıyla ve mutlaka uzman bir doktor tarafından prosedür uygulanmalıdır. Hamilelik ya da emzirme döneminde olan kadınlara botoks prosedürü uygulanmaz. 

Yüz Kırışıklıkları ve Botoks

Yüzde yer alan mimik kaslarının çalışmasına bağlı olarak yıllar içerisinde deri kıvrımları belirgin hale gelerek bazı çizgilerin ortaya çıkmasına neden olur. Kaş arası, dudak çevresi, alın ve göz kenarı bölgelerinde oldukça sık bir şekilde görülen çizgilere botoks enjeksiyonu ile etkili bir tedavi uygulanabilir. Mimik kaslarına botoks uygulanması kasların çalışmasını zayıflatır. Kaslar zayıflayınca derinin katlanması ve katlanmaya bağlı olarak meydana gelen çizgilerin oluşumu engellenmiş olur. Böylece botoksun etkisiyle cilt gerilmeye, yenilenmeye ve canlanmaya başlar. Bununla birlikte botoks enjeksiyonunun ardından ciltte hemen gergin bir görünüme kavuşulamamakta olup bunun için belirli bir süre beklenmesi gerekir. Bu süre uygulama yapılan kişinin cilt tipine bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte genellikle botoks enjeksiyonunun etkisini göstermesi için gereken süre genellikle 48-72 saattir. Maksimum etkisine 10-14 gün içerisinde gösteren botoks prosedürünün etki süresi ilk uygulamada yaklaşık 6 ay kadardır. Tekrarlayan uygulamalarda ise bu sürenin 8-10 aya kadar uzaması söz konusu olabilir. 

Aşırı Terleme Tedavisi ve Botoks

Daha önce de belirttiğimiz üzere botoks yalnızca kozmetik amaçlarla değil aşırı terleme tedavisi için de uygulanabilen bir prosedürdür. Kişide aşırı terlemeye neden olan sağlık sorunları araştırıldıktan sonra doktor tarafından uygun görülmesi durumunda botoks enjeksiyonu ile aşırı terleme sorunu tedavi edilebilir. Aşırı terleme tedavisine yönelik olarak uygulanan botoks enjeksiyonunda koltuk altına, avuç içine ve ayak tabanlarına botoks enjeksiyonu yapılır. Aşırı terleme sorununun giderilmesine yönelik olarak yapılan botoks enjeksiyonunun sonuçları da tıpkı kozmetik amaçlarla yapılan botoks enjeksiyonu gibi kalıcı değildir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle 6-9 ay arasında kalıcılığını korur. Kolay uygulanan ve etkili bir yöntem olduğundan tercih edilme sıklığı fazladır. 

botoks kimlere uygulanır

Botoksun Yan Etkisi Var mıdır?

Botoks dolgu maddesi olmadığından dolayı cilt kolayca adapte olabilmektedir. Bununla birlikte botoks prosedürü uygulandıktan sonra ciltte kısa süreli bir kızarıklık ya da enjeksiyon bölgesinde hafif kabarıklık oluşması doğal olarak kabul edilmektedir. Bu tür durumlar ortalama 24-48 saat içerisinde kendiliğinden düzelmektedir. Hassas ciltlerde morarma ya da şişlik görülmesi de olasıdır. 

Botoks Zararlı mıdır?

Ciltteki çizgilerin ve belirli derecelerdeki kırışıklıkların giderilmesi için kullanılan botoks herhangi bir toksik etkiye sahip değildir. Bununla birlikte botoksun uygulama yöntemine ve kullanılan doza dikkat edilmesi uygulamanın başarısı açısından son derece önemli bir noktadır. Botoks prosedüründen 1 hafta önce hastanın kan sulandırıcı özellikteki aspirin ve türevi ilaçları kullanmayı bırakması oldukça önemlidir. Ayrıca kan pıhtılaşma sorunu yaşayan hastalara da botoks enjeksiyonu yapılmaz.

Botoks enjeksiyonu donuk ve boş bir ifadeye diğer bir deyişle kişinin yüz ifadesinin kaybolmasına neden olmaz. Ancak bu noktada da botoks enjeksiyonunun yapılacağı doz ve uygulamanın mutlaka uzman kişiler tarafından yapılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle mutlaka alanında uzman ve yeterli deneyime sahip doktorlar tercih edilmeli, muayene sürecinde prosedür uygulama ve sonrası süreç ile ilgili detaylı bilgi edinilmelidir.

İletişim Formu

TR- Randevu Formu

Post a comment

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?