Botoks zaman içerisinde çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen kırışıklıkların ve yaşlanma belirtilerinin azaltılması amacıyla en sık kullanılan medikal estetik prosedürlerden biridir. Botulinum toksin isimli nörotoksinin laboratuvar ortamında kontrollü olarak üretilmesiyle elde edilen ilaca botoks adı verilir.
Botoks ilacının ve prosedürün etkisi, ilacın enjekte edildiği sinir-kas kavşağındaki iletimi geçici olarak bloke etmesinden kaynaklanır. Sinirden kasa iletim, kırışıklıkların azaltılması için ihtiyaç duyulan bölgelerde geçici ve kontrollü bir şekilde bloke edilir.
Botoksun Etki Süresini Belirleyen Faktörler Nelerdir?
Botoks uygulamasının etkisi enjeksiyondan 2 gün sonra görülmeye başlanır. İstenilen görünüme ulaşılması için enjeksiyondan sonra yaklaşık 10 gün geçmesi gerekir. İlk uygulamadan sonra 4-6 aylık bir etki süresi vardır. Etkinin azalmasıyla birlikte botoks düzenli seanslarla tekrar edildikçe etki süresi artar.
Botoks enjeksiyonunun etki süresini belirleyen faktörlerin başında uygulanan doz gelir. Uygulanacak doz hastanın kas kuvvetine göre ayarlanarak kişiye özel çözümler üretilmelidir.
Botoksun etkisinin ne kadar süreceğini belirleyen en önemli faktörlerden biri kas kuvvetidir. Enjeksiyonun yapıldığı kas ne kadar kuvvetliyse botoks enjeksiyonunun etkisi o kadar kısa sürecektir. Zaman içinde kasların zayıflaması, hacim ve güç açısından daha makul düzeye ulaşmasıyla botoks enjeksiyonunun etki süresi artar.
Botoks enjeksiyonunu düzenli olarak tekrarlatan hastalarda botoks etki süresi zamanla uzar. Düzenli uygulanan botoks enjeksiyonu sonrasında kasların istenilen hacme ve güce erişmesiyle bazı hastalarda bu süre 9 aya kadar ulaşabilir.
Botoks hızlı, kolay ve pratik bir prosedürdür. Ancak uygulamayı yapacak olan doktorun anatomi bilgisi iyi düzeyde olmalıdır. Aynı şekilde doktorun deneyimi de çok önemlidir.
Botoksun soğuk zincirde muhafaza edilmesi çok önemlidir. Çünkü botoksun etkisi, soğuk ortamı terk edince azalır ya da yok olur.
Botoksun Etki Süresi Uzatılabilir mi?
Botoks, aşırı aktivite gösteren yüz kaslarına enjekte edilmesiyle yaşlanma geciktirici etkiler yaratan bir medikal estetik prosedürüdür. Uygulama bölgesinde asetilkolin salınımını engellemesi sayesinde kasları gevşetmesinin yanı sıra kırışıklıkların ve çizgilerin azaltılmasında da önemli bir role sahiptir. Diğer bir deyişle botoks prosedürü sinirlerle kaslar arasındaki iletişimi bozarak kasların kasılmasını engellemeyi hedefler.
Botoks enjeksiyonunun etkisini artırmanın en önemli yolu devamlı ve düzenli olarak uygulama yaptırmaktır. Botoks enjeksiyonunun düzenli olarak yapılması, yüzde kırışıklıklara ve çizgilenmelere neden olan kasların zaman içinde zayıflamasını sağlar. Böylece botoksun etkisi daha uzun sürer.
Botoks enjeksiyonundan sonra mimik kaslarının hareket ettirilmesi botoksun eşit şekilde dağılmasını ve daha uzun süre dayanmasını sağlar.
Botoks enjeksiyonundan sonra uygulama bölgesinin ovuşturulmaması ve masaj yapılmaması çok önemlidir. Botoks enjeksiyonunu takip eden erken dönemde enjekte edilen ilacın eşit bir şekilde dağılması için mimik hareketlerinin yapılması tavsiye edilse de ilacın istenmeyen bölgelere dağılmasına neden olabileceğinden dolayı masaj yapılması tavsiye edilmez. Ayrıca yüzün temizlenmesi, serum ya da nemlendirici uygulanması gibi işlemler de nazik bir şekilde yapılmalıdır.
Botoks Yüz İfadesini Değiştirir mi?
Botoks yüzdeki ince kırışıklıkların ve çizgilerin görünümünün azaltılması ve yeni oluşumların önlenmesi için kullanılır. Küçük dozlarda uygulanan botoks enjeksiyonu ile yüzün belirli bölgelerindeki yüz kaslarının gevşemesi sağlanır. Botoks enjeksiyonunun en sık uygulandığı bölgelerin başında alın, kaş ve göz çevresi bölgesi gelir.
Botoks enjeksiyonuyla yüzde somurtma ya da kaş çatma gibi olumsuz ifadelerin oluşması ve kırışıklığa neden olan mimiklerin azaltılması amacıyla belirli yüz kasları hedef alınır. Botoks enjeksiyonu yapılarak alında ya da göz çevresinde çizgilere neden olan kasların hareketinin azaltılması sağlanır. Bu sayede kişinin yüz kasları eğitilir ve yüzde kırışıklık yaratma potansiyeli azaltılır.
Botoks prosedürü alanında uzman ve deneyimli bir doktor tarafından doğru bölgelere, doğru dozlar doğu teknikle enjekte edilerek uygulandığında kişinin doğal yüz ifadesinin değişmesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Hatalı botoks uygulamaları yüz ifadesinin değişmesine, mimiklerin tamamen kaybolmasına ve şaşkın bir yüz ifadesine neden olabilir.
Bu tür durumlarla karşılaşılmaması için kişiye özel botoks tedavisi planlayan, alanında uzman ve deneyimli bir doktor tercih edilmelidir. Her insanın anatomisi, kas yapısı ve mimikleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle kişiye özel planlama yapılması botoks prosedürünün başarısı açısından bir zorunluluktur. Bu sayede her bireyin farklı yüz yapısının ve ifadesinin korunması mümkün olmaktadır.
Botoks enjeksiyonunun donmuş bir yüz görünümüne neden olması çok fazla botoks uygulanmasından kaynaklanır. Uygulanacak olan doz belirlenirken kişinin doğal yüz ifadesinin korunmasına özen gösterilmelidir. Kişinin ihtiyacı olan botoks dozu; tedavi edilecek bölgeye, kişinin yüz anatomisine, çizgilerin ve kırışıklıklarına derecesine göre belirlenir. Tek seferde çok fazla doz enjekte edilip ifadenin ve mimiklerin dondurulmasındansa düzenli aralıklarla uygun doz botoks enjeksiyonu yapılması daha etkili bir yöntemdir. Böylece daha doğal bir sonuç elde edilmesi, yüze genç ve parlak bir görünüm kazandırılması mümkün olmaktadır.