Botoks Neden Yapılır?

BlogBotoks Neden Yapılır?
botoks neden yapılır

Son yılların en popüler medikal prosedürlerinden biri olan botoks estetik uygulamalarda ve birçok tıbbi sorunun tedavisinde kullanılmaktadır. Botoks son derece kolay uygulanan bir prosedür olmasının yanı sıra yüzde beliren kırışıklıkların ve ince çizgilerin yok edilmesini sağlayan en güvenilir yöntemlerden biri olarak kabul edilmektedir. Botoks prosedürünün en büyük avantajlarından biri herhangi bir kesi yapılması ihtiyacı bulunmamasıdır. Uygulama esnasında kişinin acı ya da ağrı hissetmesi söz konusu değildir. 

Botoks Nedir?

Botoks en basit anlatımıyla belirli kas hastalıklarının yanı sıra kozmetik amaçlarla da kullanılmakta olan bir ilaçtır. Clostridium botulinum bakterisinin ürettiği botulinum nörotoksin tip A’dan elde edilen botoks son derece güçlü bir zehir olmasına karşın doğru miktarda uygulanması kaydıyla pek çok alanda kullanılmaktadır. 

Botoks yaş almaya bağlı olarak yüzde belirginlik kazanan, mimik kaslarının kasılmasına bağlı olarak oluşan kırışıklıkların ve çizgilerin giderilmesinde çok etkilidir. Botoks uygulandığı bölgede sinirlerden mimik kaslarına iletilerek kasların kasılmasına yol açan sinyallerin belirli bir süreliğine devre dışı bırakılmasını sağlar. Kas hücrelerinin kasılması önlenerek kaslardaki sertleşme miktarı en aza indirilmiş olur. Bu sayede anormal seviyedeki kas kasılmaları da durdurulur. Yüz kaslarının bir süreliğine gevşemesine bağlı olarak kırışıklıkların ve ince çizgilerin oluşumunun durması sağlanır. 

Botoks Nasıl Yapılır?

Botoks prosedürü uygulanmadan önce botulinum toksini seyreltilir ve doğrudan nöromusküler  dokuya enjeksiyonu yapılır. Enjeksiyon işleminden yaklaşık 20 dakika kadar önce hastanın prosedür esnasında herhangi bir rahatsızlık hissetmemesi için uygulama bölgesine anestezik krem sürülerek lokal anestezi yapılır. Uygulama bölgesi temizlenir ve seyreltilmiş olan toksin ince uçlu iğneler aracılığıyla uygulama bölgesindeki kasların içerisine ufak dozlarda enjekte edilerek prosedür tamamlanır. 

Botoks prosedürü yaklaşık 15-20 dakika içerisinde tamamlanır. Botulinum toksini kas dokuya enjekte edildikten yaklaşık 24-72 saat sonra etki etmeye başlar. Çok nadir olmakla birlikte bazı durumlarda bu süre 5-7 güne uzayabilir.

Botoks Yaptırmak Tehlikeli midir?

Botulinum toksini dünya üzerindeki en zehirli maddelerden biri olduğundan herhangi bir yanlış uygulama sonucunda solunum yetmezliğine ve ölüme neden olabilmektedir. Aynı zamanda çok etkili bir protein olan botulinum toksini botoks prosedürü sırasında çok küçük dozlarda kullanılmaktadır. Ve botoks prosedürünün mutlaka alanında alanında deneyim sahibi uzman bir doktor tarafından  uygulanması gerekmektedir. 

Botoks prosedürü sırasında kaslara enjekte edilen enjeksiyonlar genellikle çok iyi bir şekilde tolere edildiklerinden yan etkiye neden olma olasılıkları çok düşüktür. Bazı kişiler ilacın etken maddesine karşı aşırı duyarlı olabildiğinden nadiren de olsa yan etki oluşması riski bulunmaktadır. 

Botoks mutlaka alanında uzman estetik cerrahlar tarafından uygulanmalıdır. Botoks uygulamasından sonra bazı yan etkiler oluşsa da bunlar genellikle kısa bir süre içerisinde kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Botoksun etki süresi yaklaşık 6 ay olduğundan hastalar botoks prosedürünü belirli aralıklarla yeniletmektedir. Kozmetik amaçlı uygulamalarda botoksun belirli aralıklarla tekrarlanması işlemin sonuçlarının daha kalıcı olmasını sağlamaktadır.

Botoks Hangi Bölgelere Uygulanır?

botoks nasıl yapılır

Botoks yüzde yoğun şekilde kırışıklık ve ince çizgiler olan bölgelere, yaşlanma ile birlikte boyunda beliren dikey çizgilere, ağız çevresine, çene ve burun ucuna uygulanabilmektedir. Çene ucuna uygulanan botoks prosedürü ile kadınlarda kare yüz şeklinin üçgen ve kalp yüzü şekline yaklaştırılması ve yüzde simetrik bir görünüm elde edilmesi mümkün olmaktadır.

Nefertiti botoks olarak adlandırılan prosedür ile çene ve boyun bölgesindeki çizgiler giderilerek sarkık olan boyun ve öne hattının toparlanması ve gerginleştirilmesi sağlanabilmektedir.

Botoks prosedürü ile alın çizgileri, üst dudak üzerindeki ince çizgiler, boyun kırışıklıkları ve kaş arası çizgileri giderilebilmektedir. Aynı şekilde göz çevresinde ortaya çıkan ve kazayağı olarak adlandırılan çizgilerin yanı sıra göz kapağı ve kaşlar arasındaki kırışıklıkların da botoksla giderilmesi mümkündür. Kaş çevresine yapılan botoksla kaşların daha kalkık bir görünüme sahip olması da sağlanabilir.

Masseter botoksu çene bölgesindeki masseter kasını hedef alan bir prosedür olup yüzdeki erkeksi ve sert görünümün önlenmesini amaçlar. Bu kasın aşırı büyük olması kadınlarda kare yüz şeklinin oluşmasına neden olur. Masseter botoks prosedürü sayesinde kare yüz şekli küçültülebilir. Yuvarlak ya da kare yüz şekline sahip olan kişiler bu prosedürün ardından kalp ya da üçgen yüz şeklini elde edebilirler. 

Botoks Ne Kadar Süre Kalıcıdır?

Botoks prosedürünün kalıcılığı botoksun uygulandığı bölgeye, enjekte edilen dozun miktarına, uygulama bölgesindeki sorunların derecesine ve kişisel özelliklere göre değişiklik gösterebilir. Genellikle 4-6 ay arasında kalıcılığa sahip olmakla birlikte düzenli olarak yapılan ikinci uygulama sonrasında botoksun etkisi uzamaya başlar. Aynı bölgeye düzenli aralıklarla 5-6 seans botoks uygulandıktan sonra botoks prosedürünün etkisi daha uzun süreli olmaya başlamaktadır.

Botoks kozmetik amaçların yanı sıra aşırı terleme sorununun giderilmesinde de kullanılabilmektedir. Ayak tabanı, avuç içi ve koltuk altı terlemelerinin tedavisi amacına yönelik uygulanan botoks prosedürü ile ter bezlerine giden sinir uyarısının bloke edilmesi sonucunda botoksun etki süresi boyunca aşırı terleme önlenebilmektedir.

İletişim Formu

TR- Randevu Formu

Post a comment

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?