Son yılların hem erkekler hem kadınlar tarafından en sık tercih edilen medikal estetik prosedürlerinden biri olan botoks uzman ve deneyimli kişiler tarafından uygulandığı takdirde son derece etkili ve doğal sonuçlar alınmasını sağlar. Botoks enjeksiyonu kişi özelinde ihtiyaçlara göre planlanmakta olup mutlaka steril ortamlarda ve doğru dozlarda uygulanmalıdır. Botoks enjeksiyonu estetik cerrahlar, dermatologlar ve medikal estetik uzmanları tarafından yapılabilen bir uygulamadır. Bununla birlikte enjeksiyonu yapacak olan kişi yüz anatomisi ve kasların çalışma yönü hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmalıdır.
Botoks prosedürü yaş almaya bağlı olarak belirginlik kazanan mimik çizgilerinin hafifletilmesi ve ortadan kaldırılması amacına yönelik olarak uygulanabilir. Bunun yanı sıra aşırı terleme ve migren tedavisinde de botoks prosedüründen yararlanılması mümkündür.
Botoks enjeksiyonu uygulama yapılan bölgedeki kas hareketlerini önleme özelliğine sahiptir. Özellikle göz çevresindeki çizgilerin, alın kırışıklıklarının, boyundaki kırışıklıkların, kaş ortası çizgilerinin azaltılması için botoks enjeksiyonundan yararlanılır. Botoks ince uçlu iğnelerle doğrudan kasların içerisine enjekte edilir. Botoks enjeksiyonunun etkisi ortalama 48-72 saat içerisinde hissedilmeye başlar. Etkinin maksimum düzeye ulaşması yaklaşık 10 gün içerisinde gerçekleşir. Botoks enjeksiyonu mevcut çizgilenmelerin ve kırışıklıkların azaltılmasının ya da giderilmesinin yanı sıra yeni kırışıklıkların oluşmasını da engelleyen bir özelliğe sahiptir.
Botoks Yapılan Bölgede Şişlik Olur mu?
Botoks dolgu maddesi olmadığından dolayı enjeksiyon yapılan bölgede herhangi bir şişlik oluşmaz. Ancak enjeksiyon ve kas gevşemesine bağlı olarak uygulama bölgesinde hafif bir değişiklik meydana gelmesi normaldir.
Botoks Uygulaması Nasıl Yapılır?
Botoks enjeksiyonu ihtiyaçlara göre kişi özelinde planlanan bir medikal estetik prosedürüdür. Uygulama yapılacak olan bölgeye lokal anestezik krem uygulanır ve bölgenin uyuşması beklenir. Uygulama bölgesi sterilize edilir. Daha sonra ince uçlu iğneler kullanılarak kas içerisine küçük dozlarla ilaç enjeksiyonu yapılır. Botoks prosedürü yaklaşık 15 dakikalık seanslarla tamamlanabilir.
Çok uzun yıllardan beri tıbbın farklı alanlarında tedavi amacıyla kullanılan botoksun bilinen ve kanıtlanmış herhangi bir yan etkisi yoktur. Bununla birlikte uygulamanın kişiye özel planlanması, steril ortamlarda gerçekleştirilmesi, uzman kişilerce yapılması ve uygun dozların kullanılması dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardır.
Botoks Ne Kadar Süre İle Etkilidir?
Botoks enjeksiyonu ortalama 4-6 ay süre ile kalıcı olmakla birlikte kalıcılık süreci kişinin sorunlarının derecesine ve kullanılan ilaç dozuna göre farklılık gösterebilmektedir. Botoks uygulamasının etkisi geçince uygulama bölgesi eski halini alır ancak uygulamadan öncekine göre daha kötü bir görünüm oluşmaz. Aynı bölgeye botoks belirli bir süre ve düzenli olarak uygulandığında botoks enjeksiyonunun kalıcılığı uzamaktadır. Böylece uygulama daha uzun sürelerle yenilenmekte ve bölgedeki kaslar mimik yapmamak üzere eğitilmektedir.
Botoks yüzünde istenmeyen mimikleri, çizgisi ya da spazmı olan 18-65 yaş arası hemen herkese uygulanabilen güvenilir ve pratik bir yöntemdir. Eğer kişideki kırışıklıklar çok derinse botoks enjeksiyonu sonrasında çizgiler tamamen yok olmamakta ancak derinlikleri azalmaktadır. Botoks enjeksiyonu kişinin yüzündeki çizgiler derin bir hale gelmeden uygulanırsa çok daha etkili sonuçlar alınması mümkündür.
Botoks Kimlere Uygulanmaz?
Uygulama bölgesinde enfeksiyon olan, botoksa karşı alerjik reaksiyon gösteren, gebelik ve emzirme döneminde olan, sistemik kas hastalıkları bulunan, pıhtılaşma engelleyici ilaçlarla bazı antibiyotikler ve kas gevşetici ilaçlar kullanan, hemofilisi ve dismorfofobisi olan kişilerde botoks uygulaması yapılmaz.
Botoks Hakkında Sık Sorulan Sorular
Botoks herhangi bir cerrahi işlem gerektirmeyen ve steril bir muayenehane ortamında rahatlıkla yapılan bir işlemdir. İşlem uygulanmadan önce kişinin yüzü temizleyici bir losyonla detaylıca temizlenir. Hastanın botoks uygulamasından önce aspirin gibi kan inceltme özelliği olan ilaçları kullanmaması gerekir.
Botoks enjeksiyonunda toksin olarak bilinen bir sıvı ince uçlu iğneler yardımıyla deri altına enjekte edilir. Böylece uygulama bölgesinde bulunan sinir bağlantıları bloke edilerek kasların büzüşmesi engellenmiş olur. Bu sayede ciltte oluşmuş olan kırışıklıkların düzleşmesi ve istenmeyen görüntülerin ortadan kalkması sağlanır.
Clostridiumbotulinum isimli bakteriden elde edilen bir nörotoksin olan botoks enjekte edildiği bölgedeki sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engeller. Bu sayede hedef organda işlevin azalması ya da işlevin tamamen ortadan kaldırılması sağlanır. Diğer bir deyişle uygulama bölgesindeki hedef kasın kasılması engellenmiş olur. Bunun sonucunda uygulama bölgesinde kasılmaya yol açarak derinin kırışık bir hale gelmesine neden olan kas geçici olarak devre dışı bırakılır.
İnsan cildindeki mimik kaslarının yıllar boyu çalışması üzerini örten derideki kıvrımların belirgin bir hale gelmesine ve yüzde kırışıklıkların ortaya çıkmasına neden olur. Kişinin genetik yapısı bu tür kırışıklıkların ortaya çıkmasına neden olan en önemli etkenlerden biridir. Botoks prosedürünün uygulanmasıyla kas hareketleriyle doğrudan ilişkili olan dinamik kırışıklıklar giderilebilir. Botoks prosedürünün cilt yüzeyinde bulunan ince yapı değişiklikleri ve dinlenme durumunda ortaya çıkan çizgiler için daha az etkili olduğu bilinmektedir.