Botoks Öncesi ve Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

BlogBotoks Öncesi ve Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Botoks Öncesi ve Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir

Botoks, yaşlanmanın gözle görülür belirtilerini minimize eden, pratik ve nispeten ağrısız bir işlem olma özelliğine sahiptir. Yüzünüzdeki yaşlanma belirtilerini gidermek için bıçak altına yatma fikrinden hoşlanmıyorsanız, botoks sizin için mükemmel bir alternatif olabilir. 

Botoks enjeksiyonu yapılmadan önce hastaya bir konsültasyon yapılmalıdır. Konsültasyon sırasında hastadan kaşlarını kaldırması ve çatması istenir. Bu sayede, yüzün doğal olarak nasıl hareket ettiği görülür ve enjeksiyonların doğru bir şekilde yapılabilmesi sağlanır. Yapılan konsültasyon sırasında hastanın kapsamlı bir sağlık değerlendirmesi gerçekleştirilir. Botoks ile etkileşime girebilecek herhangi bir ilaç alınıp alınmadığı da bu aşamada önemli konulardan biridir.

Botoks enjeksiyonu ile ilgili olası yan etki ve komplikasyon riskinin minimize edilmesi için şu adımlar izlenmelidir:

  •  

Botox Sonrası Egzersiz Yapmadan Önce En Az 24 Saat Bekleyin

Botoks enjeksiyonunda kullanılan seyreltilmiş miktarda toksin, uygulama bölgesindeki kasların kasılmasını durdurur. Böylece kırışıklıklar daha az belirgin hale gelir. Botoks enjeksiyonundan sonra 24 saat egzersiz yapılmamalıdır. Çünkü enjekte edilen toksinin vücudun diğer bölgelerine yayılması istenilen bir durum değildir. Aksi takdirde botoks enjeksiyonu yapılan bölgedeki etkinlik azalabilir ve morarma riski artabilir.

Botoks enjeksiyonundan sonra hafif bir ağrı hissedilebilir. Ancak enjeksiyondan sonraki ilk 4 saat uzanmaktan kaçınılmalıdır. Eğilmek ve yatmak toksinin yayılmasına ve enjeksiyon bölgesinde morarmaya neden olabilir.

Aynı zamanda botoks tedavisini izleyen 24 saat makyaj yapılmamalıdır. Makyaj yaparken, makyaj ürünleri uygulanırken cildin ovalanması gerekebilir. Bu durumda cildin ovalanmasına bağlı olarak toksinlerin vücudun istenmeyen bölgelerine yayılması söz konusu olabilir.

  • Tedaviden en az 24 saat önce kanı inceltme ve morarma riskini artırma olasılığı nedeniyle alkollü içecekler tüketilmemelidir. 
  • Tedaviden önceki 2 hafta boyunca anti-inflamatuar/kan inceltici ilaçlardan kaçınılmalıdır. Aspirin, gingko biloba, E vitamini, ginseng, Omega 3/balık yağı takviyeleri kullanılmamalıdır. Bunun nedeni kan inceltici etkiye sahip olmaları, morarma ve enfeksiyondan sonra şişlik riskini artırmalarıdır.
  • Uygulama yapılacak bölgede kızarıklık, uçuk ya da leke oluştuysa randevu yeniden planlanmalıdır.
  • Uçuk geçmişi olan kişiler bu konu hakkında doktorlarını bilgilendirmelidir. Gerekirse anti-viral ilaçlar kullanılması söz konusu olabilir.
  • Tedavi edilecek alanlarda ağda, cımbız ya da tüy dökücü krem kullanılmamalıdır. 
  • Güneş yanığı cildinin tedavisi zor olduğundan güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.
  •  

Botokstan Sonra 24 Saat Alkol Almayın 

Botoks enjeksiyonundan önce olduğu gibi sonraki 24 saat içerisinde de alkol kullanımı önerilmez. Alkol kullanımı uygulama bölgesinde ciddi düzeyde morluklar oluşmasına yol açabilir. 

Botoks enjeksiyonundan sonra toksinlerin vücudun diğer bölgelerine yayılmasının engellenmesi için yüze dokunmaktan kaçınılmalıdır. Yüze dokunmak, botoks enjeksiyonlarının yüzde olması gereken yerde kalmasını engelleyebilir. Botoks enjeksiyonundan sonra herhangi bir işlem görmüş bölgeye profesyonel masaj yaptırmaktan kaçınılmalıdır. Çünkü bu da toksinin enjeksiyon bölgesinden uzaklaşmasına neden olabilen bir durumdur.

Güneş ışınlarına ve ısıya maruz kalmak kan basıncını artırarak morluk oluşumunu teşvik edebilir. Botoks enjeksiyonundan sonra uygulama bölgesinin morarması istenilen bir durum olmadığından en az 2 gün boyunca güneş ışınlarına ve ısıya maruz kalmaktan kaçınılması gerekmektedir.

Botoks Sonrası Hemen Cilt Bakımı Yaptırmayın

Botoks enjeksiyonunun uygulama bölgesindeki kaslara tam olarak yerleşmesi için yeterli zamana sahip olması çok önemlidir. Bu nedenle botoks enjeksiyonundan sonraki gün cilt bakımı, dermal dolgu, peeling ya da yüz masajı gibi cilt tedavilerinden kaçınılmalıdır. 

Yüze yapılan botoks enjeksiyonundan sonraki gece sırtüstü uyumaya özen gösterilmelidir. Yüzüstü yatmak, enjeksiyonun uygulama bölgesindeki kaslara yerleşmesini engelleyebilir. Buna bağlı olarak elde edilen sonucun kalıcılığı olumsuz yönde etkilenebilir.

Ağrı kesici ilaçların aynı zamanda kan sulandırıcı özelliği vardır. Bu nedenle botoks enjeksiyonundan önce ve sonra ağrı kesici alınmamalıdır. Böylece uygulama bölgesinde şiddetli morarmalar olması engellenebilir. Eğer botokstan sonra herhangi bir ağrı ya da rahatsızlık hissi yaşanırsa buz kompresi yapılması faydalı olabilir.

Botoks Hakkında Merak Edilenler

Botoks Hakkında Merak Edilenler

Botoks zaman içinde oluşan çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünün iyileştirilmesini ve yeni çizgilerin oluşmasını sağlayan etkili bir medikal estetik prosedürüdür. Botoks enjeksiyonu ince bir iğne kullanılarak cilt yüzeyinin hemen altına yapılır. Yani genellikle dolgu maddeleriyle aynı şekilde morarma ile sonuçlanmaz. Bazı durumlarda ise enjeksiyon sırasında iğnenin bir kan damarına çarpması sonucu morarma oluşabilir. Bunlar genellikle birkaç gün içinde kendi kendine kaybolur. Botoks enjeksiyonundan sonra morluktan ziyade hafif kızarıklık ve şişlik yaşanması olasılığı daha yüksektir. Tipik olarak bu, enjeksiyondan birkaç saat sonra geçer ve hastalar günlük aktivitelerine (birkaç istisna dışında) geri dönebilirler.

Botoks prosedürü sırasında kaslara enjekte edilen nörotoksinin oturması için zamana ihtiyaç vardır. Bu, bölgeye makyaj yapmaktan, yüze dokunmaktan, uzanmaktan ve egzersiz yapmaktan kaçınmayı gerektirir. Bu faaliyetlerden herhangi biri toksinin istenmeyen bölgelere yayılmasına ve etkilerini zayıflatmasına neden olabilir.

Botoks enjeksiyonu ile elde edilen sonuçlar, cerrahi işlemlerden farklı olarak kalıcı değildir. Sonuçlar 3 gün içinde fark edilse de tam etkinin başlaması 2 hafta kadar sürebilir. Çoğu botoks enjeksiyonu ortalama 4 ila 6 ay arasında kalıcılığa sahiptir.

    İletişim Formu

    TR- Randevu Formu

    Post a comment

    Gönder & Send
    TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
    EN: Hello, How may I help you?