Botoks hastaların yüzlerindeki çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü önemli ölçüde azaltmaya ve yeni çizgilerin oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir. Botoks temelde enjeksiyon gününde olağan aktiviteler üzerinde çok az etkisi olan güvenilir ve hızlı bir prosedürdür. Aşırı hareketli mimik kaslarının hareketinin gevşetilmesi ve bu hareketlere bağlı olarak zaman içinde ortaya çıkan dinamik kırışıklıkların önlenmesi için küçük dozlarda botoks enjeksiyonundan yararlanılabilir.
Botoks Öncesi Alkol Almayın
Botoks, daha genç ve canlı bir görünüm elde edilmesini sağlayabilir. Ancak tedaviden sonra yüzde ortaya çıkan morluklar botoks enjeksiyonunun etkilerinden mümkün olan en kısa sürede faydalanmanızı engelleyebilir.
alkol almak, özellikle de kırmızı şarap tüketmek botoks enjeksiyonundan sonra morluk oluşması riskini artırır. Bu nedenle botoks enjeksiyonundan 7 gün önce alkol tüketimi bırakılmalıdır.
Botoks Öncesi Antiinflamatuar İlaçlar Kullanmayın
Hastalar botoks enjeksiyonundan ortalama 3-4 gün içinde daha az belirgin kırışıklıklar ve daha genç bir görünümle tedavinin sonuçlarının tadını çıkarmaya başlayabilirler. Bununla birlikte morarma ve renk değişikliği, hiçbir estetik prosedürün iyileşme sürecinin bir parçası değildir. Bu nedenle, botoks enjeksiyonundan önceki 7 gün antiinflamatuar ilaçlar kullanılmamalıdır.
Sarımsak İçeren Gıdalar Tüketmeyin
Sarımsak yemek botoks sonrası morluk oluşma riskini artırır. Bu nedenle yine tedaviden 7 gün önce sarımsak tüketilmesi bırakılmalıdır.
Botoks enjeksiyonu uygulanacak alanlarda ağda, cımbız ya da tüy dökücü kremler kullanılmamalıdır. Güneşten bronzlaşmış ciltlerin tedavisi zor olabilir. Bu nedenle botoks enjeksiyonu öncesi güneşe maruz kalmaktan kaçınmak gerekir.
Botoks Sonrası İyileşme Sürecinin Konforunu Artırabilirsiniz
Tedaviden sonraki ilk birkaç saat boyunca enjeksiyon yapılan kasları kullanmaya çalışın: kaş çatma, kaşlarınızı kaldırma ve gözlerini kısma alıştırmaları yapın. Bu, botoks enjeksiyonunun kaslarınızda çalışmasına yardımcı olur. Bunun yardımcı olduğu düşünülse de, unutursanız tedavinizi olumsuz etkilemeyecektir.
Tedavinizin sonuçlarının tam olarak etkili olması 14 gün kadar sürebilir. Genellikle hastalar 4-5 gün içinde bir değişiklik fark eder. Botoks tedavisi sonrası kasların güç kaybetmesi ve çizgilerin kaybolması zaman alır. Sonuçlardan memnun olup olmadığınızı değerlendirmeden önce lütfen 14 gün geçene kadar bekleyin.
Tedaviyi takiben 2-4 saat boyunca enjekte edilen bölgeye dokunmayın veya ovalamayın. Günün geri kalanında egzersiz yapmaktan ve terlemekten kaçının. Tedaviden sonra 2-4 saat boyunca uzanmayın veya öne eğilmeyin.
Tedavi edilen bölgede hafif bir morarma olasılığı olabilir, bu geçicidir. Tedaviden sonraki birkaç saat içinde küçük tümseklerin veya izlerin kaybolacağından emin olun.
Tedaviden sonra 14 gün boyunca her türlü cilt bakım uygulaması ve masajdan kaçının.
Botoks etkileri geçici bir işlemdir ve ilk başta tedavi sonuçlarınızın yaklaşık 4-6 ay sürdüğünü görebilirsiniz. Tedavi randevularınıza doktorunuzun önerdiği sıklıkta devam ederseniz, her bir tedavi sonucunun süresi 4-6 aydan uzun sürebilir.
Botoks enjeksiyonundan sonra 24 saat süreyle yorucu egzersizlerden kaçınılmalıdır. 4 saat boyunca dik pozisyonda durulmalı, yüzüstü yatılmamalıdır.
Botoks Popüler Bir Kozmetik Prosedürdür
Botoks enjeksiyonu, kırışıklıklara neden olan kasları gevşeterek görünümlerini büyük ölçüde iyileştirir. Botoks enjeksiyonu aynı zamanda migren, hiperhidroz, aşırı aktif mesane ve göz problemleri gibi sorunların tedavisinde de kullanılabilir.
Botulinum toksinleri, sinirleri etkileyerek geçici kas felcine neden olan nörotoksinlerdir. Botulinım toksinleri kontamine gıdalarda ve toprakta oluşmaktadır. Eğer çok fazla miktarda botulinum toksini tüketilirse ya da bakteriler bir yaraya girerse botulizm sorunuyla karşı karşıya kalınabilir. Bu durumda ortaya çıkan ciddi sinir sistemi bozukluğu nefes alma sorunlarına neden olabilir.
Yüzdeki kırışıklıkların en önemli nedenlerinden biri tekrarlayan kas kasılmalarıdır. Botoks enjeksiyonu, kaslara giden sinir sinyallerinin geçici olarak bloke edilmesini sağlar. Bu sayede, enjekte edilen kaslar zayıfladığından ya da geçici felç olduğundan kasılamazlar.
Botox, üreticiden kristalli bir madde olarak geldiğinden daha sonra salin ya da başka bir sıvı ile yeniden yapılandırılarak kullanılabilir. Doktorlar enjeksiyondan önce, botoks maddesini yeniden yapılandırırken değişen miktarlarda sıvı eklerler. Eklenecek olan sıvı doğru veya yanlış miktarda olmamasına karşın, çoğu doktor her bir şişeye yaklaşık 2 mL-3 mL (yaklaşık yarım çay kaşığı) sıvı eklemeyi tercih eder. Bazı durumlarda biraz daha fazlasını eklenebilir. Bu da hastaların gerçekte daha güçlü bir şekilde sulandırılmış numunelere göre aynı veya daha az miktarda botoks aldıklarında daha fazla Botoks aldıklarını düşünmelerine yol açabilir. Bununla birlikte istenen etkiye yol açanın, sıvının hacmi değil, ilacın toplam dozu olduğu unutulmamalıdır.
Botoks enjeksiyonu sırasında enjeksiyon yapılacak alanlar alkolsüz bir temizleyici kullanılarak temizlenir. Topikal anestezi uygulandıktan sonra belirlenen bölgelere enjeksiyon yapılır. Tipik enjeksiyon modelleri, alnın her iki tarafında yaklaşık dört veya beş alan ve her iki göz bölgesinde de iki veya üç alan içerir. Kırışıklıkların tipine ve hastada istenen etkiye bağlı olarak uzman hekimler tarafından daha fazla alana enjekte edilebilir.