Botoks Sonrasında Neler Yapılmamalıdır?

BlogBotoks Sonrasında Neler Yapılmamalıdır?
Botoks Sonrasında Neler Yapılmamalıdır?

Botoks enjeksiyonu hem erkekler hem kadınlar arasında oldukça popüler ve yaşlanma karşıtı bir medikal estetik prosedürdür. Yaşlanma belirtilerinin azaltılması için etkili bir yöntem olan botoks kaz ayağı gibi ince çizgilerle kırışıklıkların oluşmasını da önleyebilir.

Botoks enjeksiyonu, sonrasında neredeyse hiç kesinti olmadığı için oldukça konforludur. Aksama süresi ve yan etki riski çok az olmakla birlikte en etkili sonuçların alınabilmesi için tedaviden sonra dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

Botoks Sonrası Yüzünüzü Yıkayabilir misiniz?

Botoks enjeksiyonundan sonra en az 6 saat süreyle uygulama bölgesine su temas ettirilmemelidir. Daha sonra yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Özellikle botoks enjeksiyonu yapılan bölgelerin temiz tutulması herhangi bir tahriş ya da enfeksiyon riskinin önlenmesi noktasında çok önemlidir. Bununla birlikte yüz yıkanırken çok dikkatli olunmalıdır. Yüz hafif dokunuşlarla ve ılık su kullanılarak yıkanılmalıdır. 

Botoks enjeksiyonundan sonraki ilk 24 saat makyaj ürünleri ve Retin A gibi topikal kremler kullanılmamalıdır. Ayrıca masaj, mikrodermabrazyon ve kimyasal peeling yapılmamalıdır.

Botokstan Sonra Egzersiz Yapabilir miyim?

Fiziksel aktivite kan akışını hızlandıracağından botoksun bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle önce botoks enjeksiyonunun yerleşmesine izin verilmelidir. Bu sayede istenilen etkilerin yaratılması için gereken zamana sahip olunabilir.

Aynı şekilde yorucu aktivitelerde bulunmak da kan basıncının buna bağlı olarak yüzdeki şişliğin artmasına neden olabilir. Botoks prosedüründe, enjeksiyon bölgelerinin çevresinin şişmesi olasılığı vardır. Bu nedenle enjeksiyondan kaynaklanan şişlikler geçene kadar yani en az 24 saat yorucu aktivitelerde bulunulmamalıdır.

Egzersiz yapmak terlemeye neden olabilir. Terleme de enfeksiyon riskini artırabilir. Bu durumda enjeksiyon bölgelerinin tahriş olması söz konusudur. Terlemenin önlenebilmesi için botoks enjeksiyonundan sonra en az 24 saat süreyle saunadan, hamamdan, güneş ışınlarından ve ısıya maruz kalmaya neden olabilecek diğer ortamlardan ve aktivitelerden uzak durulmalıdır.

Botoks enjeksiyonunun tam olarak oturması, sonuçların optimize edilmesi ve egzersizden kaynaklanan olası bir yan etki riskinin minimize edilmesi için egzersize enjeksiyondan 1 hafta sonra başlanılması önerilir. Eğer daha erken bir sürede egzersize başlanması gerekiyorsa yürüyüş gibi hafif egzersizler tercih edilmelidir. Yürüyüş sırasında da kalp atış hızının ve terlemenin düşük tutulmasına özen gösterilmelidir.

Botoks Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Botoks sonrası tüketilmemesi gereken yiyecek ve içecekler olmamakla birlikte bazı yiyecek, içecek ve takviyeler morarma riskini artırabilir. Bu nedenle enjeksiyonu izleyen günlerde bunlardan kaçınmak gerekir.

İşlemden 24 saat önce ve sonra kırmızı şarap başta olmak üzere alkolden uzak durulmalıdır. Bunun nedeni alkolün morarma riskini artırması ve susuz kalmaya neden olabilmesidir. Dehidrasyon iyileşmeyi olumsuz yönde etkileyebilen bir faktördür.

Kafein de susuz kalmaya ve kalp atışının artmasına neden olabilir. Bu nedenle botoks enjeksiyonundan önce ve sonra kafein tüketimi kısıtlanmalıdır. Kan akışının ve kalp atışının hızlanması cildin sıkılaşması için yeterli zaman bulunamadan botoks maddesinin daha hızlı bozulmasına neden olabilir.

Kafein ve alkol kan damarlarını genişletme etkisine sahiptir. Bu durumda enjekte edilen madde dağılabilir ve etkisi azalabilir. Ayrıca sarımsak ve E vitamini gibi takviyeler içeren yiyecekler de morarma riskini artırabilir. 

Botoks Sonrası Uzak Durulması Gereken İlaçlar Nelerdir?

Botoks Sonrası Uzak Durulması Gereken İlaçlar Nelerdir?

Botoks enjeksiyonundan önceki ve sonraki 24 saat kan sulandırıcı özellikte ilaçlar alınmamalıdır. Ağrı kesiciler kan sulandırıcı etki yaratarak enjeksiyondan sonra morarma ve kanama riskini artırabilir. 

İstenilen etkinin elde edilmesi için botoks enjeksiyonu deneyimli bir uzman tarafından doğru şekilde yapılmalıdır. Enjekte edilen ürünün istenmeyen kaslara yayılmasını önlemek için botoks enjeksiyonundan sonraki 24 saat bölgeye dokunulmamalıdır. İşlemden sonra rahatsızlık hissedilmesi normaldir. Tedaviden sonra bölgenin toparlanabilmesi için gereksiz hareketlerle istenmeyen sonuçlara yol açılmamalıdır. Botoks enjeksiyonunun yapıldığı bölgeyi ovmak tahrişe ve kızarıklığın uzamasına neden olabilir. Hatta morluğa yol açabilir. Doktorun belirttiği süre geçtikten sonra tedavi bölgesi sabun ve suyla nazikçe yıkanabilir.

Botoks enjeksiyonunun bölgeye tam olarak yerleşmesi için tedaviyi izleyen 4 ila 6 saat boyunca yatay pozisyonda bulunulmamalıdır. Ayrıca tedaviden sonraki birkaç gün sonra sırtüstü yatmaya özen gösterilmelidir. Tedaviden sonra belirli bir süre dik durulmazsa enjekte edilen bileşenler hareket edebilir ve etkinlikleri azalabilir. Ayrıca tedaviyi izleyen 4 ila 6 saat içinde uzanmak enjeksiyon yapılan alanlardaki basıncın artmasına neden olabilir.

Cilt bakımı, kimyasal peeling ve diğer tedaviler botoks enjeksiyonunun istenilen sonuçları sağlamasını engelleyebilir. Botoks enjeksiyonundan sonra bölgede kızarıklık ve şişlik olduğu sürece güneşlenmekten kaçınılmalıdır. Güneş cildin fazlaca ısınmasına yol açarak kızarıklık ve şişlik oluşturabilir. Botoks enjeksiyonundan sonra dışarı çıkarken cildin korunması için şapka ve güneş kremi kullanmaya özen gösterilmelidir. 

Bakterilerin, kalıntıların ve fazla yağın cilt sorunlarına neden olmasının engellenmesi için her zaman içi cilde fazla dokunmaktan kaçınılmalıdır. Bununla birlikte botoks tedavisinden sonra cilde gereksiz yere dokunmamak özellikle önemlidir. Bu enjeksiyon bölgesinin hijyeninin korunmasını, bakteriye ve kire maruz kalmasının önlenmesini sağlayan bir etkendir.

 

İletişim Formu

TR- Randevu Formu

Post a comment

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?