Botox – Botoks

Botox – Botoks

Botoks İle İlgili Mitler ve Gerçekler

Medikal estetik alanında en çok kullanılan ürün botoksdur. 20 yıllık geçmişi ile yüksek hasta memnuniyetine sahiptir.

19. yüzyıldan beri bilinen Botulinum maddesi, sadece estetik alanda değil aynı zamanda çeşitli hastalıkların tedavisinde de tıbbi tedavi amacıyla da kullanılmaktadır ve yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir.

Botoks, üretim sürecinde güvenilir ve yüksek teknolojik adımlardan geçmektedir. Tekrarlayan şekilde ve düzenli yapılması durumunda, uzun süreli etkinlik elde edilebilir. İlk defa yapılan botoksun etkisi, kişiden kişiye değişse de ortalama 4-6 ay sürerken bir sonraki seans sonrası 6-8, bir sonrasında 8-10 aya kadar çıkabilir. Yani, her uygulamanın etkisi bir öncekinden daha uzun sürer.

Botoks ile artık hastaların doğal sonuçlar elde edebilmesi sağlanmaktadır. Eskiden olduğu gibi ifadesiz ve mimiksiz bir yüz tercih edilmez. Bu yüzden eskiye göre yapılan botoks miktarı revize edilmiştir. Bu şekilde, mimikler korunurken kırışıklık ve çizgiler azaltılır.

Botoks uygulamasının, çizgilerin ilk oluşmaya başladığı yıllarda yapılması daha etkili sonuçlar vermektedir. Bu şekilde, çizgiler yerleşmeden ve derinleşmeden önlem alınmış olur. Bir nevi koruyucu tedavi yapılmış olunur. Günümüzde en az kadınlar kadar erkekler de botoks yaptırmaktadırlar. Çünkü, botoks uygulamaları artık dışarıdan belli olmayan, hastanın doğal görünümünü bozmadan yapılabilmektedir.

Botoksun medikal yüz estetiği dışında aşırı aktif mesane, aşırı terleme, migren, şaşılık gibi birçok endikasyonu da bulunmaktadır. Etkinliğini, medikal yüz estetiği dışında bu terapötik alanlarda da göstermektedir. Dünya sağlık örgütü, şiddetli migrende botoks tedavisinin yapılmasını onaylamıştır. Bunun dışında koltukaltı, el ve ayak aşırı terlemesinde de botoksun kullanımı onaylanmıştır. Gerek migren gerekse aşırı terleme durumunda botoks ile oldukça etkili sonuçlar alınmaktadır.

Araştırmalara göre, yaklaşık olarak 58.6 milyon insan cerrahi olmayan estetik tedaviler ile ilgileniyor. Fakat bu kişilerin yalnızca %9’u enjektabl yüz uygulamaları için harekete geçebiliyor. Kadınların ilgiyle takip ettiği estetik tedaviler konusunda cerrahi olmayan estetik prosedürler için uygulama şekli, uygulama süresi, uygulamanın güvenliliği gibi birçok konuda, kulaktan kulağa yayılan hikayeler bazen gerçek dışı bilgiler içerebiliyor ve tedirginliğe neden oluyor.

Botoks Uygulamaları

Deri Yaşlanması Nedir?

Deri yaşlanmasının en önemli klinik özelliği kırışıklıktır. Deride zaman içerisinde  kollajen, hyaluronik asit ve elastin azalmasına bağlı hacim kaybı ve doğal deri incelmesi görülür. Bu dermal atrofi süreci, güneş maruziyeti ve sigara gibi dış faktörlerin etkisi ile hızlanır. Ayrıca hiperdinamik yani çok kullanılan yüz kasları görünür çizgi ve kırışıklıkların oluşumuna katkıda bulunur. Başlangıçta çizgi ve kırışıklıklar, kızma ve gülme gibi aktif yüz ifadeleri sırasında görülür. Bunlar dinamik çizgiler olarak bilinir. Belli bir süre sonra bu çizgiler dinlenme halinde de görülen statik yani kalıcı çizgilere dönüşür.

Botoks Kullanım Alanları

botox

Etki Mekanizması

Botoks, Clostridium botulinum bakterisinden elde edilen bir  proteindir. Hedef, kaslara küçük miktarda botulinum toksin injekte edildiğinde, sinir-kas kavşağındaki bileşkede asetilkolin salınımının baskılanmasına bağlı kimyasal iletim kesilmesi olur ve tedavi edilen alanda deri kırışıklıkları düzleşir.

Temel ve İleri Uygulamalar

Temel

Botoks ile yüzün üst kısmında, hiperdinamik yani çok hareketli kasların bulunduğu alanlarda (kaşları çatma çizgileri, kaz ayakları ve yatay alın çizgileri) en iyi yanıt alınır ve en az yan etki görülür.

 

İleri

    Botoks tedavisinin yüzün alt bölgesinde uygulanması ileri uygulama olarak bilinir. Bu bölge oldukça aktif olup yüz ifadesine artı olarak alt yüz kasları çiğneme ve konuşmada önemli görev alır. Alt yüzde tedavi edilen kaslarda daha fazla pratik uygulama yeteneği gerektirdiği için toksin düşük dozlarda uygulanmalı ve kaslarda kısmi bir fonksiyonellik bırakılmalıdır.

    Hasta Seçimi

    Botoks tedavisi ile en iyi yanıtlar, dinamik kırışıklıkları olan ve statik yani yerleşmiş kırışıklıkları olmayan veya minimal düzeyde olan hastalarda alınır. Bu yüzden, botoksa kırışıklıklar yer etmeden, 30’ lu yaşların başında başlanılması önerilir.

    Statik ( derinleşmemiş ) kırışıklıkları olan hastalarda, yanıt yavaş gelişir ve iki-üç kez arka arkaya tedavi sonrası, kümülatif yani birikimsel etkiye bağlı en iyi yanıt alınır. Derin statik ( yerleşmiş ) çizgiler, tek başına botulinum toksin tedavisine yanıt vermeyebilir. Bu hastalarda en iyi sonuçlar için dolgu maddeleri veya deri yenileme gibi tedavilerle kombinasyon yapılmalıdır.

    Ürünler

    Glabellar bölge kasları için FDA iki botulinum toksin serotip A ürününü onaylamıştır. Bu ürünler onabotulinmumtoksinA (OBTX) (Botox Allergan, Inc, Irvine, CA) ve abobotulinumtoksinA (Dysport Medicis İlaç Şirketi, Scottsdale, AZ).

     

    Kontraindikasyonlar ( Yapılmaması Gereken Durumlar)

    • Gebelik veya emzirme
    • Tedavi alanında aktif infeksiyon (örnek; herpes simpleks, püstüler akne, selülit)
    • Hipertrofik veya keloidal skar dokusu
    • Kanama bozukluğu (trombositopeni, antikoagülan kullanımı)
    • Yara iyileşmesinde bozukluk (immünsupresyona bağlı)
    • Deri atrofisi
    • Tedavi alanında aktif dermatoz (psoriasis, ekzema)
    • Botulinum toksin bileşenlerine karşı duyarlılık veya alerji
    • AbabotulinumtoksinA ürünleri ile süt allerjisi
    • Tedavi alanında büyük kas güçsüzlüğü (polio, Bell paralizisi)
    • Nöromusküler hastalıklar
    • Tedavi öncesinde tedavi alanındaki kası aktif olarak kasamama
    • Son 6 ay içerisinde göz veya göz cerrahisi yapılmış olma (LASİK, blefaroplasti)
    • Nöromusküler iletiyi inhibe eden ve botulinum toksin etkilerini arttıran ilaçlar
    • Kontrolsüz sistemik durumlar
    • Kusursuz yüz ifadesine ihtiyaç duyan kişiler (aktörler, sanatçılar)

     Avantajları

    • Kısa tedavi süresinde teknik olarak basit bir yöntem
    • Güvenli ve etkili, özellikle üst yüz bölgesinde
    • Yüksek hasta memnuniyeti

    Dezavantajları

    • Tekrarlayan uygulamalarla kümülatif etkiye rağmen diğer kozmetik uygulamalara göre kısa süreli etki

    botox nedir

    Sonuçlar ve Takip

    • Botoks tedavisinden 2-3 gün sonra tedavi kasların işlevinde kısmi kayıp, 1-2 hafta sonra ise maksimum kayıp yaşanır. Etkiler, en iyi dinamik çizgilerin tedavisinde belirgindir. Statik çizgiler daha yavaş yanıt verir ve birkaç ardışık tedavi ile veya eşlik eden minimal invazif estetik müdaheleler (dermal dolgu) ve yeniden şekillendirme işlemleri ile daha iyi sonuçlar elde edilebilir.
    • Eğer istenen kas işlev kaybı elde edilmemişse, işlemden 2 hafta sonra düzeltme yapılabilir. Botulinum toksin rötuş dozu hedef kastaki artık kas işlevine göre değişir.
    • Botoks tedavisinin sonuçları yüzün alt kısmında hemen göze çarpmaz, yüzün üst kısmında ise daha dramatik değişiklikler gözlenir. Alt yüzde istenen estetik etki için ağızda minimal veya daha fazla fonksiyonel değişiklik görülebilir.
    • Etkilenen alandaki kas fonksiyonu uygulanan doza, uygulama alanına ve hastanın fizyolojisine göre 4-6 ay sonra geri döner. Tedavi edilen bölgedeki kaslar tekrar kasılmaya başladığında yüz çizgileri eski haline dönmeden bir sonraki uygulamanın yapılması önerilir.

    Birden Fazla Yüz Alanında Botuilinum Toksin Tedavisi

    Yüzün üst üçte birinde yapılan botilinum toksin tedavisi, yüzün alt kısmının tedavisi ile tek vizitte güvenli ve kolay bir şekilde kombine edilebilir.

    Gerçek bilgiye ulaşarak doğru kararlar verilmesini sağlamak amacıyla botoks uygulamaları ile ilgili mitlere gelin hep beraber bakalım,

    Botoksun Endikasyonları ( Onaylandığı Durumlar )

    • Botoks 18-65 yaşlar arasında orta ve şiddetli dinamik glabellar ( kaş arası bölgesi ) çatık kaş çizgileri olan erişkinlerde FDA tarafından geçici tedavi olarak onaylandı (2002).
    • Botoks primer aksiller hiperhidoz ( aşırı terleme ) geçici tedavisinde FDA tarafından  onaylandı (2004)
    • Diğer FDA onaylı indikasyonları: blefarospazm ( gözün istemsiz şekilde çok sayıda kırpılması ) (1989), strabismus (1989), kraniyal sinir VII bozuklukları (1989), servikal distoni (2000), üst ekstremite spastisitesi (2010), kronik migren profilaksisi (2010).
    • Diğer kozmetik kullanımları: Üst ve alt yüz, boyun ve göğüs kırışıklıklarını azaltma, yüzde lifting işlemi ve yüz asimetrilerini düzeltme.

    1- Botoks yılan zehiri midir?

    Hayır. Botoks bir ilaçtır. Özel bir bakteriden üretilmiş doğal, saflaştırılmış protein esaslı bir ilaçtır.

    2- Botoks güvenli midir?

    Evet. Botoks, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından ve dünyada 70’ten fazla ülkede onaylı, 2000’in üzerinde bilimsel çalışma yapılmış bir ilaçtır. 20 yıldır kullanılmaktadır. Her yıl milyonlarca kişi bu uygulamaları güvenle tercih etmektedir.

    3- Botoks uygulamasının etki süresi kaç aydır?

    BOTOX etkisi hastadan hastaya ve uygulanan doza bağlı değişiklik gösterebilir, etki süresi ortalama 4-6 aydır. İlacın etkisi, enjeksiyondan 2-3 gün sonra belirmeye başlar, 1-2 haftada tam olarak ortaya çıkar.

    4- Botoks tekrarlandıkça, etkinliği azalır mı?

    Teorik olarak Botoksa karşı antikor gelişme olasılığı mümkün olsa da, yüz estetik uygulamalarında şimdiye kadar Botoksa karşı gelişmiş ve klinik etkinliği azaltıcı herhangi bir antikor gelişimi saptanmamıştır.

    5- Botoksun üretim sürecinde değişiklik yapıldığı için etki eskisi kadar uzun sürmüyor mu?

    Botoksun üretim sürecinde herhangi bir değişiklik olmamıştır. Uzun yıllardır aynı standartlarda, FDA ve Avrupa İlaç Dairesi kriterlerine uygun yüksek teknolojili üretim yapılmaktadır.

    6- Botoks uygulaması ağrılı mıdır?

    Bu uygulama öncesinde lokal anestezik krem ile uygulama bölgesi uyuşturulur, böylece enjeksiyon oldukça ağrısızdır.

    7- Botoks uygulaması sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

    Uygulama sonrasında cildinizde geçici hassasiyet, şişkinlik veya morarma olabilir, fakat bu durum sosyal hayatınıza dönmenizi engellemez. 12 saat makyaj yapılmamalı, 2 hafta direkt güneş ışığı, hamam, sauna, solaryum, buhar banyosu, sıcak duş gibi sıcak ortamlardan kaçınılmalıdır.

    8- Botoks uygulandığında yüz ifadesinin kaybolduğu söyleniyor, doğru mu?

    Hayır, bu doğru değildir. Bu hekimin kontrolünde ve hastanın talebi ile gerçekleşen bir uygulamadır. Uygulanan doz ve bölge seçimi ile hem kırışıklıkların giderilip hem de mimiklerin kullanılması mümkündür.

    9- Botoks uygulamalarına devam etmezsem kırışıklıklarım daha kötü olur mu?

    Hayır. Kırışıklıklarınız yavaş yavaş tedavi öncesi durumuna geri döner.

    10- Botoks ve dermal dolgular aynı amaç için mi kullanılır?

    BOTOKS dinamik, dermal dolgular ise statik ( yerleşmiş ) kırışıklık ve yüz şekillendirme için kullanılır. Etki mekanizmaları ve uygulama alanları birbirinden farklıdır. Bir hastanın hem Botoks hem dermal dolgu uygulamasına ihtiyacı olabilir. Dermal dolgular doğal bir madde olan hyalüronik asitten oluşmaktadır.

    11- Botoks dudaklarda kullanılır mı?

    Hayır. BOTOKS dinamik kırışıklarda kullanılır. Dudak dolgunlaştırmak için dermal dolgu maddeleri kullanılmaktadır.

    botox nasıl yapılır

    12- Botoks enjeksiyonu yerine kremlerle kırışıklıkları aynı seviyede gidermek mümkün müdür?

    Hayır, bu mümün değildir. Botoks, doktor tarafından kas içerisine enjekte edilen ve dinamik kırışıklıkları etkin şekilde gideren bir tedavidir. Kremler ise cildi besleme, nemlendirme, güneşten koruma ve çok hafif yüzeyel kırışıklıkları giderme işlevlerini yerine getirir.

    13- Botoks uygulaması nerede yaptırılır?

    Bu uygulamayı yetkili ve tecrübeli bir tıp doktoru yapabilir. Tıp doktoru olmayan kişilerin bu enjeksiyonu yapması yasal değildir.

    Botoks Nedir?

    Botoks; yaş alma, direkt güneşe maruz kalma, stres, cilde yanlış bakım yapma gibi etkenlerin cildimizde iz bıraktığı kırışıklıkları gidermek amacı ile uygulanan bir bakteriden salgılanan botulinum maddesidir. Botoks ile kırışan bölgenin bulunduğu yerdeki kasa girilerek oradaki kasın daha az kasılması sağlanır ve bu sayede kırışıklıklar azalır. Etkisi 4 ilae 6 ay sürmektedir. Kişi, botoksun etkisini kaybetmeye başladığı zaman ikinci seansa geldiği takdirde botoksun etkisi 6 ile 8 ay arasına çıkmaktadır. Botoks; alın, kaz ayakları, kaş arası, çene kırışıklıkları, çene, aynı zamanda, tedavi amaçlı çene/diş sıkmaları ve diş gıcırdatmalarında, el, ayak, koltukaltı terlemesinde ve migren tedavisi için kullanılır.

    Migren Botoks Nedir?

    Günümüzde, kozmetik amaçlı yapılan botoks uygulaması eskiden tedavi amaçlı kullanılmaktaydı. İlaç ile migreni geçmeyen kişilere bu yöntem uygulanarak migren ağrısı gidermek hedeflenmektedir. Aynı zamanda, yaşam kalitesi artmakta, uyku düzeni sağlanmakta ve mutluluk hormonu salgılanmaktadır. Etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış migren botoksu; yoğun bir şekilde bir botoks tüpü kullanılarak yapılır. Ense kökünden başlanır, kafa içinde bulunan birçok kas içine, temporal bölge ve alın kısmına uygulanır.

    Masseter Botoks Nedir?

    Estetik amaçlı çene çizgisi ve yüzü geniş olan kişilerde çene çizgisini belirginleştirmek ve yüzünü inceltmek için yapılan botokstur. Masseter, çiğneme kasına verilen addır. Çene çizgisini belirginleştirmek ve yüzü inceltmek dışında diş gıcırdatması, diş sıkması için yapılan masseter botoks oldukça etkili sonuç vermektedir. Masseter botoksu yaptırdıktan kısa bir süre sonra; hem çeneniz daha düz bir şekil almış olacak ve yüz hattı incelecek hem de diş gıcırdatması minimale inmiş olacaktır. 15 gün sonra doktor kontrolü yapılır. Botoksun etkisi 4 ile 6 aya kadar değişir. 4 ile 6 ay arasında tekrar işlemi uyguladığınız takdirde masseter botoksun süresi uzayacak ve zamanla 1 seneye kadar dayanıklılık gösterecektir. Etkisi 2 ila 3 uygulamadan sonra daha çok hissedilir.

    Terleme İçin Botoks

    Çeşitli nedenlerden dolayı, hemen herkesin terleme sorunu olmaktadır. Ancak bazı kişilerde terleme normalin oldukça üstündedir. Burada botoks devreye girmektedir. Aşırı terlemeden dolayı rahatsızlık hissi oluşabilir.  En çok koltuk altı, el ve ayakta görülen terleme problemi botoks ile azaltılabilinir. İlk seansta sonuç alınır. Etkisi 4 ile 6 ay arasında değişir. İşlemden önce kişi uyuşturucu krem ile uyuşturulur. Yaklaşık 20 dakika süren bu işlemde, ilk seanstan itibaren sonuç alınmaya başlanır. Ciddi bir yan etki beklenmez.

     

    Botox Hakkında Müşteri Yorumlarımız

    Hizmet Verdiğimiz Bölgeler;

    1. Kadıköy
    2. Bağdat Caddesi
    3. Anadolu Yakası
    4. Ataşehir

    Çalışma Saatlerimiz

    Günler Saatler
    Pazartesi 10:00–18:00
    Salı 10:00–18:00
    Çarşamba 10:00–18:00
    Perşembe 10:00–18:00
    Cuma 10:00–18:00
    Cumartesi 10:00–18:00
    Pazar Kapalı

     

    Hayır botoks yaptırmak zararlı değildir. Çünkü botoks, bilinenin aksine yılan zehri değildir. Botoks, yaptırdıkça kırışıklıklar giderek açılır. Düzenli yapılması durumunda eski kırışıklıklar geri gelmez.

    Hayır kalıcı değildir. Etkisi 15.günde pik seviyesine ulaşır. 4. ayda etkisi yarı yarıya azalır. 6.ayda tamamen etkisini yitirir. Düzenli yapıldığı takdirde botoksun kalıcılık etkisi uzar.

    Botoks tedavisinin amacı yüzdeki kırışıklıkları açmaktır. Bununla birlikte migren tedavisinde kullanılır. Aşırı diş sıkma ve gıcırdatma tedavisinde kullanılır. El, ayak ve koltuk altı aşırı terleme tedavisinde kullanılır.

    Botoksu, ilk kırışıklıkların görülmeye başladığı zaman yaptırmak daha avantajlıdır. Bu da 20’li yaşların sonu, 30’lu yaşların başıdır.

    Hayır. Botoks yaptırdıktan sonra yüz ifadenizi kullanmaya devam edebilirsiniz. Botoks sadece kırışıklıklarınızı açar. Yeni nesil uygulanan botoksta mimikler yapılabilir, kırışıklıklar azalır.

    15 gün hamam, sauna, solaryum gibi çok sıcak yerlere girilmemelidir. 24 saat alkol alınmamalıdır. 24 saat duş alınmamalıdır, 4 saat dik pozisyonda kalınmalıdır. Bir gün süreyle kas gevşetici kullanılmamalıdır.

    Botoks uygulanan bölgeler ve tedaviler için fiyat değişmektedir. Uygulanan doz, bölgelere göre değişiklik gösterir. Botoks fiyatlarımız 1650 TL’den başlamaktadır..

    Google Yorumları 

    Doktor – Hasta gizliliği sebebiyle yorumlarda isim ve fotoğraf alanları gizlenmiştir. Google haritalar üzerinden yorumların devamını kontrol edebilirsiniz.

     

    6 Comments

    Post a comment

    Gönder & Send
    TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
    EN: Hello, How may I help you?