Botox Neden Tutmaz? Zararları Nelerdir?

BlogBotox Neden Tutmaz? Zararları Nelerdir?
Botox Neden Tutmaz Zararları Nelerdir

Botoks enjeksiyonunun, alanında uzman ve deneyimli bir doktor tarafından uygulandığı takdirde istenilen sonucu sağlamaması oldukça nadir karşılaşılan bir durumdur. Bununla birlikte bazı hastalarda botoks enjeksiyonunun etkisi minimal düzeyde olur. Bu, botoks direnci olarak adlandırılan bir durumdan kaynaklanır.

Botoks Direnci Nedir?

Botoks direnci, hastanın botulinum toksinine karşı antikor oluşturması ve botox ilacını olağanüstü hızlı bir şekilde metabolize etme durumu olarak tanımlanabilir. Sonuç olarak, bu hastalar için botoks enjeksiyonları çok kısa süreli bir etki sağlayabilir ya da hiç etki etmeyebilir. Bununla birlikte botoks direnci oldukça nadir görülen bir durumdur. Bu nedenle botoks enjeksiyonu sonrasında istenilen etki elde edilemediğinde altında farklı etkenlerin bulunması söz konusudur.

Botoksun Etki Etmesi İçin Yeterli Süre Beklenmelidir

Botoks enjeksiyonunun en önemli özelliklerinden biri hızlı etki etmesidir ancak anında değil. Çoğu hasta 48 saat gibi kısa bir süre içinde uygulama bölgesinde daha az kırışıklık fark ederken tam etkilerin ortaya çıkması 7 ila 10 gün sürebilir. Ancak botoks enjeksiyonunun üzerinden 2 haftadan fazla geçtiyse ve hala beklenen sonuçlar görülemiyorsa uygulamayı yapan doktor ile iletişime geçilmelidir.

Botoks enjeksiyonu sırasında fazla doz kullanmaktansa yetersiz tedavi yapılması daha güvenlidir. Fazla doz uygulandığında yapılabilecek tek şey enjeksiyonun etkisinin geçmesini beklemektir. Bu nedenle uzmanlar genellikle ilk kez çalıştıkları hastalarda biraz daha muhafazakar bir tavır sergileyebilirler. Botoks enjeksiyonu üzerinden birkaç hafta geçtiği ve istenilen sonuç elde edilemediği takdirde ilave doz enjeksiyonu ile uygulanan işlem rötuşlanabilir. 

Düzenli olarak botoks tedavisi gören kişiler, yaşlanma sürecinin “perde arkasında”devam ettiğini unutabilirler. Bu süreç içerisinde aynı dozun tatmin edici sonuçlar vermediği fark edilirse cildin kolajen ve elastin kaybetmiş ya da yüzdeki yağ hacminin azalmış olduğu düşünülebilir. Her iki değişiklik de bir zamanlar yalnızca yüz ifadeleriyle belirgin hale gelen ve rahatsızlık uyandıran çizgilerin derinleşmesine yol açabilir. Bu durumda daha fazla doz ile botoks enjeksiyonu yapılması doğru ve etkili bir çözüm olmayabilir. Bunun yerine botoks enjeksiyonu, cildi dolgunlaştıracak dolgu maddelerinin enjeksiyonuyla kombine edilebilir. Böylece kişinin genç bir görünümü ve doğal yüz ifadesini koruması sağlanabilir.

Uygulama ya da Dozaj Hatası Botoks Sonuçlarını Olumsuz Yönde Etkileyebilir

Yüz anatomisi hakkında kapsamlı bilgi sahibi olmak, hastanın beklentilerini doğru bir şekilde yorumlamak ve cilt kalitesine göre doğru dozu uygulama becerisine sahip olmak botoks enjeksiyonunun başarısı açısından çok önemlidir. Yeterli uzmanlığa ve deneyime sahip olunmaması durumunda yanlış doz kullanılması ya da yüz kasında yanlış noktaya enjeksiyon yapılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Buna bağlı olarak kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu tür risklerin ortadan kaldırılması içi alanında yeterli deneyime ve uzmanlığa sahip, botoks tedavisinde başarılı sonuçlar elde etme konusunda kanıtlanmış bir ünü olan doktorlarla çalışılması tercih edilmelidir.

Ne yazık ki nitelikli olmayan kliniklerle çalışıldığında, kar marjlarının maksimize edilmesi için yoğun şekilde seyreltilmiş ya da sahte içeriklerin enjekte edilmesi gibi olumsuz durumlar yaşanması riski vardır. Gerçek botoks enjeksiyonların yalnızca lisanslı doktorlar yapabilir. Tıbbi olmayan ya da yarı tıbbi mekanlarda bu tür sorunlarla karşılaşılması riski çok yüksektir. Sahte ya da aşırı seyreltilmiş botoks enjeksiyonunun neden olabileceği kötü ve potansiyel olarak tehlikeli sonuçlardan kaçınmak için botoks enjeksiyonu yalnızca saygın, tıbbi uygulamalarda deneyimli, kalifiyeli doktorlar tarafından yapılmalı ve gerçek olamayacak kadar iyi görünen fiyatlardan uzak durulmalıdır.

Botoksun Tutmama Nedenleri

Botoks enjeksiyonunun tutmamasının en yaygın nedeni, hastaya enjekte edilen dozun yeterli olmamasıdır. Botoks tedavisinde her hastada en iyi sonucun elde edilmesini sağlayacak tek bir doz yoktur. Bu nedenle aynı dozun her hastada işe yaraması mümkün değildir. Bazı kişilerde, etkili bir kas güçsüzlüğü seviyesine ulaşmak için ek botoks enjeksiyonuna ihtiyaç duyulabilir.

Botoks şişesi açılıp karıştırıldığında belirli bir süre içerisinde kullanılmazsa etkisinin azalması söz konusu olabilir. Botoks enjeksiyonundan istenilen sonucun elde edilebilmesi için kasın içine enjeksiyon yapılması gerekir. Eğer enjeksiyon çok yüzeysel ya da çok derine yapılırsa etkili bir sonuç alınması mümkün değildir. 

Bazı hastalar botoks tedavisinin etkinliğini azaltabilecek bir bağışıklık tepkisi geliştirebilirler. Bunun nedeni botoksun bir protein kompleksi olması ve bazı hastalarda vücut bağışıklık sisteminin, proteinin biyolojik aktivitesini inaktive edebilecek “bloke edici” antikorlar üreterek yanıt vermesidir.

Antikor oluşumu; hastaların sık enjeksiyonlar alması ya da daha yüksek dozlar uygulanması gereken servikal distoni gibi tıbbi durumların tedavisinde daha ciddi bir endişe kaynağı haline gelebilir. 

Botoks Tutmazsa Ne Yapmalı?

Botoks Tutmazsa Ne Yapmalı

Botoks enjeksiyonu tutmazsa öncelikle uygulamayı yapan doktorla iletişime geçilmelidir. Botoks enjeksiyonlarının başarısının büyük ölçüde uygulama tekniğine bağlı olduğu unutulmamalıdır. Botoks tedavisinden istenilen sonuç alınamadığında genellikle dozun artırılması tercih edilir. Bu aşamada uygulamayı yapan doktorun yetkinliği konusunda da herhangi bir şüphe olmamasına dikkat edilmesi çok önemlidir.

 

İletişim Formu

TR- Randevu Formu

Post a comment

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?