Botox hem kadınların hem erkeklerin sıklıkla tercih ettiği, mimik kırışıklarının azaltılması amacıyla gerçekleştirilen bir medikal estetik prosedürüdür. Yaşlanmanın etkilerini durdurması ve doğru yaşta uygulanmaya başladığı takdirde daha fazla çizgilenme ve kırışıklık oluşumunu engellemesi botoxun popülerliğinin ardındaki temel nedenlerdir. Yaş alma, güneş ışınlarının zararlı etkileri, stres, hava kirliliği, genetik yatkınlık, sigara ve alkol kullanımı gibi etkenlere bağlı olarak hücre düzeyinde serbest radikallerin üretimi hızlanmakta ve ciltteki kırışıklıklar artmaktadır. Ancak bu etkilerin azaltılması için botoks uygulanabilecek en etkili yöntem olma özelliğine sahiptir.
Botulinum toksin olarak da bilinen botox aslında laboratuvarlarda üretimi yapılan bir sentetik maddedir. Sentetik bir materyal olmakla birlikte insan vücuduyla biyouyumluluk içerisinde olduğundan dolayı alerjik reaksiyona neden olma olasılığı çok düşüktür.
Botox Hangi Amaçlarla Kullanılır?
Botox prosedüründen;
- Mevcut kırışıklıkların azaltılması ya da tam oturmamış olan kırışıklıkların yok edilmesi,
- Yeni kırışıklıkların oluşmasının engellenmesi,
- Yüze tazelik ve parlaklık kazandırılması,
- Kaşların kaldırılması,
- Mimiklerin azaltılması ya da engellenmesi,
- Diş sıkma sorununun çözümlenmesi,
- Burun ucunun kaldırılması,
- Boyun bölgesindeki kırışıklıkların ve bantların açılması,
- Koltuk altındaki, ellerdeki ve ayaklardaki terlemenin engellenmesi,
- Migren ağrılarının giderilmesi amacına yönelik olarak yararlanılabilir.
Botox Nasıl Etki Eder?
Dinamik çizgiler yani yüz ifade çizgileri mimik hareketleri esnasında cilt altında yer alan küçük kaslardaki kasılmalara bağlı olarak meydana gelir. Bu kasların sürekli olarak kasılması zaman içinde cilde yerleşir, kalıcı çizgiler ve kırışıklıklar oluşmasına neden olur. Botox prosedürünün amacı uygulama bölgesine enjeksiyon yapılarak bölgedeki sinirlerde geçişin bloke edilmesi ve kasların kasılmasının engellenmesi yoluyla bölgedeki deride gerginlik sağlanmasıdır.
Uygulama bölgesine botox enjeksiyonu yapılmasıyla birlikte istenilen kas grubunun hareketlerinin kısıtlanması mümkün olmaktadır. Sinir uçlarına botox maddesinin yerleşmesiyle birlikte asetil kolin tutulur ve kaslara geçmesi engellenir. Böylece uygulama bölgesindeki kasların hareketi belirli bir süre için sınırlandırılmış olur. Hareketliliği kısıtlanan kasların gevşemesiyle uygulama bölgesindeki kırışıklıkların belirli bir süre için kaybolması sağlanır.
Botox prosedürünün mutlaka alanında uzman ve deneyimli doktorlar tarafından uygulanması gerekir. Kaslarla kırışıklık oluşmasına neden olan sinir uçları arasındaki iletkenliğin kesilmesini amaçlayan botox enjeksiyonunun etki süresi boyunca sinir uçlarının işlevi belirli ölçüde askıya alınmış olur.
Botox Nasıl Yapılır?
Botox tedavisi her hasta özelinde hastanın kas yapısı ve cilt özellikleri değerlendirilerek planlanır. İşlemden önce uygulama bölgesine lokal anestezik krem sürülür ve etki etmesi beklenir. Daha sonra kişinin kas yapısı göz önünde bulundurularak uygulama bölgesinde belirlenmiş olan kırışıklık noktalarına ince uçlu iğneler kullanılarak çok küçük dozlarla botox enjeksiyonu yapılır. Genellikle 10-15 dakika içerisinde tamamlanan botox prosedürü yalnızca enjeksiyon yapılan bölgede etkili olup genel dolaşıma karışmamaktadır.
Botoxun Avantajları Nelerdir?
Botox cerrahi gerektirmeyen, etkili, pratik ve iyileşme süreci kısa olan bir medikal estetik prosedürdür. Kırışıklıkların ve aşağı düşmüş olan küçük bölgelerin tedavi edilmesi amacıyla doktor tarafından uygun görülen hemen her alana botox enjeksiyonu yapılabilir. Botox prosedürü alın bölgesi, burun kenarları, eller, burun ucu, kaş, dekolte, dudak çevresi, boyun, göz altı ve kaz ayakları bölgesine sıklıkla uygulanmaktadır.
Botox enjeksiyonu sayesinde uygulama bölgesinde deriye bağlı olan yüzeysel kırışıklıklar rahatlatılıp yumuşatılabilir. Aynı zamanda kasların gevşemesi sağlandığından daha fazla kırışıklık oluşması da engellenmiş olur.
Botox prosedürünün düzenli olarak yinelenmesiyle enjeksiyonun etki süresinin uzatılması ve ciltteki kırışmanın yavaşlatılması söz konusu olabilmektedir. Bununla birlikte botox cerrahi işlem içermediğinden kalıcı bir etkisi yoktur. Bu nedenle kişinin ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda belirli aralıklarla yenilenmesi gerekir. Ayrıca kişinin mimiklerini hangi yoğunlukta kullandığı ve cilt yapısının özellikleri de botoks uygulamasının belirli aralıklarla tekrarlanması ihtiyacını doğurabilir.
Genellikle botox prosedürü 4-6 ay aralıklarla yinelense de bu süre kişi özelinde değişiklik gösterebilir. Bunun sonucunda uygulamanın kalıcılık süresi uzar. Eğer düzenli olarak botox enjeksiyonu yapılırsa uygulama bölgesindeki kasların kasılması engellenerek bölge mimik yapmamak üzere eğitilmiş olur. Botox prosedürünün yaklaşık 2 yıl düzenli olarak yinelenmesi sonucunda mimik kaslarında belirgin bir zayıflama oluşur. Dinamik çizgilerde kalıcı düzelme sağlanması da söz konusu olabilir. Uygulama sıklığı da belirli bir süre sonunda azaltılabilir.
Botox Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Hamilelik ve emzirme sürecinde olan kadınlara, uygulama bölgesinde aktif deri hastalığı bulunanlara, kanama sorunları ve nöromüsküler hastalıkları olanlara, sistemik enfeksiyonu ya da uygulama bölgesinde lokal enfeksiyonu olanlara botox prosedürünün uygulanması önerilmez. Botox pratik ve güvenilir bir medikal estetik prosedürü olmakla birlikte uygulamanın mutlaka alanında uzman ve deneyimli hekimler tarafından yapılması gerekir. Doğru bölgeye ve doğru dozda yapılan enjeksiyonların herhangi bir zarara ya da doğal olmayan görüntüye yol açması söz konusu değildir.
Botox enjeksiyonundan sonra belirli bir süre uygulama bölgesine masaj uygulamaktan, başı öne eğmekten, yüzüstü yatmaktan, saunadan ve aşırı sıcaktan kaçınılmalıdır. Botox kısa süren, konforlu bir prosedür olduğundan kişi enjeksiyondan sonra günlük yaşantısına kaldığı yerden devam edebilmektedir.