Botox Sonrasında Neler Yapılmamalıdır?

BlogBotox Sonrasında Neler Yapılmamalıdır?
botoks sonrasında neler yapılmamalıdır

 

Botoks hasta özelinde planlandığı, alanında uzman ve deneyimli doktorlar tarafından doğru tekniklerle uygulandığı sürece etkili sonuçlar veren bir medikal estetik prosedürdür. Kısa sürede tamamlanan pratik ve konforlu bir işlem olan botokstan optimum fayda sağlamak için işlem sonrası doktorun verdiği talimatlara uymak çok önemlidir.

Botoks enjeksiyonundan sonra belirli kısıtlamalara uymak, olası bir komplikasyon riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Uygulamadan sonra bazı aktivitelerden kaçınmak, olası enfeksiyonları ve diğer sağlık sorunlarını önleyebilir. Botoks enjeksiyonu herhangi bir cerrahi kesi ve dikiş içermediğinden uzun bir iyileşme sürecine gereksinim duyulmaz. Ancak bazı noktalarda dikkatli olmak vücudun işlemden sonra rahatlamasını ve iyileşmesini destekleyebilir.

Ayrıca botoks sonrası belirli aktivitelerden kaçınmak, prosedürün etkinliğini artırmaya yardımcı olabilir. Botoks belirli süre etkili bir prosedür olmasına karşın doğru bakım olmazsa bu süre azalabilir. Doktorun önerdiği talimatlara uymak botoksun uzun vadeli sonuçlarını korumaya yardımcı olabilir.

Botoks Enjeksiyonu Sonrası Uzanmak İçin Ne Kadar Süre Beklemeliyim?

Botoks enjeksiyonu sonrası, doktorun önerilerine göre belirli bir süre boyunca belirli pozisyonlardan kaçınmak gerekir. Bu kapsamda botoks enjeksiyonu sonrası uzanmak için 3 ila 4 saat beklemelisiniz. Uygulamadan hemen sonra uzanmak, enjeksiyon bölgesindeki kan dolaşımının artmasına ve enjekte edilen botoks maddesinin bölgeye yayılmasına neden olabilir.

Botoks Neden Kalıcı Değildir?

Botoks, Clostridium Botulinum bakterisinden elde edilen bir nöro toksindir. Botoks tedavisi sırasında hedef bölgeye enjekte edilen bu maddenin temel işlevi, sinir uçlarına bağlanmak, asetilkolin olarak bilinen ve kasların kasılmasını sağlayan iletim maddesinin salınımını önlemektir. Botoks tedavisinde kullanılan doz son derece küçüktür. Sağladığı etki ise belirli bir süre içerisinde azalarak ortadan kalkar.

Botoks enjekte edilen bölgedeki sinir uçlarının asetilkolin salınımını önleyerek etki eder. Sinir uçlarının yeniden büyümesiyle birlikte enjeksiyondan etkilenen kaslar yeniden normal fonksiyonlarına döner. Böylece botoksun etkileri zaman içinde kaybolur. Vücut botulinum toksinini zaman içinde parçalar ve dışarı atar. Bu süreç, botoksun kalıcı olmamasının en önemli nedenlerinden biridir.

Botoks sinir uçlarına etki ederek sinir iletimini engellese de, vücut bu sinir iletimini sağlamak için zaman içinde yeni bağlantılar oluşturabilir. Buna bağlı olarak botokstan etkilenen kaslar yeniden kasılmaya başlayabilir.

Botoks enjeksiyonu çoğu zaman 4 ila 6 ay boyunca kalıcılığını sürdürse de, etki süresi hasta özelinde çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Botoks enjeksiyonunun etkileri azaldıkça, hastalar düzenli aralıklarla botoks enjeksiyonu yaptırabilir. Bu sayede tedavinin sağladığı etki sürdürülebilir. Ayrıca düzenli olarak tekrarlanan uygulamalar sonucunda botoks enjeksiyonun etki süresi uzayabilir.

Botoksun Daha Uzun Süre Kalmasını Sağlayabilir miyiz?

Botoks aşırı aktivite gösteren mimik kaslarına enjekte edilerek asetilkolin salınımını önler. Kasları gevşeterek çizgilerin ve kırışıklıkların azalmasına yardımcı olur. Diğer bir deyişle sinirler ve kas arasındaki iletişimi bozarak uygulama bölgesindeki kasın kasılmasını önler. Teknik olarak kalıcı botoks yapılamasa da, botoksun daha uzun süre kalmasını sağlamak söz konusu olabilir.

Bunun için botoks enjeksiyonu düzenli aralıklarla yenilenmelidir. Düzenli yapılan botox zaman içinde kasları zayıflatır. Bu sayede botoksun etkisi daha uzun sürer. Botoks enjeksiyonundan sonra mimik kaslarını hareket ettirmek, enjekte edilen maddenin eşit şekilde dağılmasını sağlar ve botoks daha uzun süre kalıcı olabilir.

Ayrıca botokstan sonra yüzü ovuşturmamak ve bölgeye masaj yapmamak, diğer bir deyişle erken dönemde botoksun yapıldığı bölgeye el değdirmemek botoksun kalıcılık süresini uzatabilir. Bölgeyi ovuşturmak ve bölgeye masaj yapmak botoks maddesinin istenmeyen bölgelere yayılmasını önleyebilir. Bundan kaçınmak, botoksun daha uzun süre kalmasını sağlayabilir.

Botoksun Kalıcılık Süresini Etkileyen Faktörler

Botoksun kalıcılık süresi pek çok farklı etkene bağlı olarak kişi özelinde değişebilir. Bunların başında uygulama bölgesinin mevcut durumu gelir. Kas aktivitesinin yoğun olduğu bölgelerde botoksun etkisi daha kısa sürede kaybolabilir. Enjekte edilen botoks maddesinin kalitesi ve miktarı etkinin kalıcılık süresini etkileyen faktörlerden biridir.

Her hastanın vücut metabolizması birbirinden farklı olup botoks maddesinin ne kadar süreyle etkili olacağı metabolizma hızına bağlıdır. Metabolizması hızlı olan hastalarda botoks kalıcılık süresi daha kısa olabilir. Diğer bir belirleyici faktör ise botoks enjeksiyonlarının hangi sıklıkla tekrarlandığıdır. Düzenli olarak tekrarlanması halinde botoks etkisi daha uzun süre kalıcı olacaktır. Ayrıca hastanın yaşı, genetik etkenler, yaşam tarzı alışkanlıkları ve uygulamayı yapan doktorun deneyimi de botoksun kalıcılık süresini etkileyebilir.

botoks sonrasında neler yapılmamalıdır

Botoks Yapılan Bölgeye Masaj ve Ovalamak

Botoks yapılan bölgeye masaj yapmak ya da bölgeyi ovalamak, enjekte edilen botoks maddesinin yer değiştirmesine, buna bağlı olarak istenmeyen komplikasyonlar oluşmasına neden olabilir. Bu tür olumsuzlukları önlemek için botoks enjeksiyonunu takip eden ilk 3 gün bölgeye masaj yapmaktan ve bölgeyi ovalamaktan kaçınmalısınız. Bu sürenin sonunda da bölgeye çok fazla temas edilmesi önerilmez.

Aynı zamanda botoks enjeksiyonundan sonraki en az 6 saat boyunca uygulama bölgesine su temas ettirilmemesi önerilir. Botoks enjeksiyonu yapılan bölgede olası bir tahrişi ya da enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için bölgenin temiz tutulması çok önemli olsa da, yüz yıkama sırasında dikkatli olmak gerekir. Yüz yıkarken ılık su kullanmak ve cilde hafif dokunuşlarla temas etmek önemlidir.

Botoks Sonrası Yüzüstü Yatmak

Botoks sonrası yüzüstü yatmak, enjekte edilen maddenin uygulama bölgesindeki kaslara yerleşmesini önleyebilir. Bu nedenle enjeksiyon işlemini takip eden ilk akşam yüz üstü yatmamalı, sırt üstü yatmaya özen göstermelisiniz.

Botoks Sonrası Alkol Almak

Botoks sonrası ilk 24 saat alkol alınması önerilmez. Bunun nedeni, alkol kullanımının uygulama bölgesinde ciddi düzeyde morluklar oluşmasına yol açabilmesidir. Alkol almak botokstan sonra morarma olmasının yanı sıra farklı komplikasyonları da tetikleyebileceği için enjeksiyondan birkaç gün önce alkol alımının sonlandırılması ve enjeksiyondan sonraki bir gün boyunca alkol alınmaması önemlidir.

Botoks Sonrası Kan Sulandırıcı

Botoks enjeksiyonundan önceki ve sonraki 24 saat kan sulandırıcı özelliğe sahip ilaçlar alınmaması gerekir. Ayrıca ağrı kesici ilaçlar kan sulandırıcı etkiye neden olarak botoks enjeksiyonundan sonra kanama ve morarma riskinin artmasına yol açabilir.

Botoks Sonrası Banyo, Sauna, Hamam

Botoks sonrası aşırı ısıya maruz kalmamak gerekir. Bunun için uygulama bölgesindeki kızarıklık ve ödem kaybolana kadar güneş ışınlarına doğrudan maruziyetten, sıcak suyla banyo yapmaktan, duş almaktan, sauna ve hamam gibi sıcaklığın ve nemin yüksek olduğu ortamlardan uzak durmaya dikkat edilmelidir.

Bunların yanı sıra tedavinin yapıldığı gün egzersiz yapmamaya ve terlememeye özen gösterilmelidir. Enjeksiyonu takip eden 14 gün boyunca cilt bakım uygulamalarından ve masajdan uzak durmak gerekir. Enjeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan kızarıklıklar ve morarmalar kısa bir süre içerisinde kendiliğinden düzelecektir.

Botoks enjeksiyonundan sonra etkinin görülmesi için genellikle 14 günlük bir süreye ihtiyaç duyulur. Hastaların enjeksiyonu takip eden 4 ila 5 gün içinde değişiklik fark etmesi mümkün olsa da, kasların güç kaybetmesi ve bölgedeki çizgilerin kaybolması zaman alacaktır. Elde edilen sonuçlar, hasta özelinde birtakım faktörlere göre değişiklik gösterebilmesine karşın, kalıcılığını genellikle 4 ila 6 ay kadar korur. Enjeksiyonun düzenli olarak tekrarlanmasıyla birlikte botoksun kalıcılık süresi uzayabilir.

İletişim Formu

TR- Randevu Formu

Post a comment

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?