Günümüzde daha estetik bir görünüme kavuşmak isteyen pek çok kadın ve erkek gerek medikal estetik gerek estetik cerrahi prosedürlere başvurmaktadır. Tercih edilen yöntem her ne olursa olsun doğal bir görünümün elde edilmesi talep edilmektedir.
Burun estetik cerrahi ve medikal estetik prosedürlerin en çok uygulandığı bölgelerden biridir. Burun görünümünden hoşnut olmayan kişiler burun estetiği ameliyatı ile kalıcı çözümler elde edebilirler. Bununla birlikte son yıllarda ameliyatsız burun estetiği olarak da adlandırılan burun dolgusu popülerlik kazanmış ve burun estetiği ameliyatına gerek kalmadan bazı sorunların çözümlenmesini sağlamıştır.
Burun Dolgusu Nedir?
Burun dolgusu diğer bir deyişle ameliyatsız rinoplasti burundaki şekil bozukluklarını giderme amacıyla uygulanır. Burun dolgusu prosedüründe hyaluronik asit içerikli dermal dolgu malzemeleri kullanılır. Dermal dolgu malzemeleri, giderilmek istenilen soruna göre kişi özelinde belirlenen noktalara ince uçlu iğnelerle enjekte edilir.
Burun dolgusu burundaki asimetrilerin ve burun kemerindeki çöküntülerin giderilmesi için etkili bir yöntemdir. Burun dolgusu cerrahi bir prosedür değildir. Herhangi bir kesi ya da dikiş içermez. Genel anestezi uygulanmadığı gibi acı ya da ağrı hissedilmesi de söz konusu değildir.
Burun dolgusu enjeksiyonuyla elde edilen sonuçlar hemen görülebilir. Burun dolgusu enjeksiyonundan sonra bir iyileşme süreci yoktur. İyileşme süreci olmadığından hastanın günlük yaşantısı da kesintiye uğramaz. Cerrahi bir prosedür olmadığından burun dolgusu enjeksiyonundan sonra herhangi bir komplikasyon gelişmesi riski son derece düşüktür. Diğer yandan burun dolgusu kalıcı değildir.
Burun Ucu Dolgusu Nedir?
Burun dolgusu prosedürü kapsamında burun ucu düşük olan ya da gülme sırasında burun ucunda şekil bozukluğu meydana gelen kişilere burun ucu dolgusu yapılabilir. Burun ucu dolgusu uygulamasında dermal dolgu maddesi burun ucundaki derinin altına enjekte edilir. Bu sayede burun ucunda daha kalkık bir görünüm elde edilir.
Burun Dolgusu Nasıl Yapılır?
Burun dolgusu enjeksiyonu yapılacak hasta öncelikle detaylı bir doktor muayenesinden geçirilir. Şartlar uygun olduğu takdirde burun dolgusu enjeksiyonuna karar verilir. Burun dolgusu enjeksiyonundan önce hasta özelinde planlama yapılarak enjeksiyon noktaları ve enjekte edilecek doz belirlenir.
Burundaki enjeksiyon noktaları hastanın burnunda görünümünün iyileştirilmesi gereken bölgeler doğrultusunda belirlenir. Planlama sonrası uygulama aşamasına geçilir. İşlemin ilk adımı olarak uygulama bölgesine lokal anestezik etkili krem sürülür. Uyuşma sağlandıktan sonra antiseptik solüsyonla bölge temizlenir.
Burun dolgusu enjeksiyonunda genellikle hyaluronik asit bazlı dolgu maddeleri kullanılır. Enjeksiyondan sonra uygulama bölgesinde hafif şişlik ve kızarıklık görülmesi olasıdır. Bu tür yan etkiler kısa sürede kendiliğinden geçer. Hasta günlük yaşantısına kesinti olmadan devam edebilir.
Burun Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Burun dolgusu enjeksiyonunun başarılı olması için en önemli nokta prosedürün bu alanda uzman ve deneyimli bir doktor tarafından gerçekleştirilmesidir. Bu sayede kişi özelinde planlama yapılmakta, doğal ve estetik açıdan iyi görünen sonuçlar alınabilmektedir. Ayrıca burun dolgusu enjeksiyonundan sonra bazı noktalara dikkat edilmesi de burun dolgusunun başarısını etkileyen faktörler arasında yer alır.
Burun dolgusu enjeksiyonundan sonra erken dönemde burun bölgesine dokunulmamalıdır. İyileşme sürecinde burna darbe alınmasına neden olabilecek sporlardan ve ağır hareketlerden kaçınılmalıdır.
Prosedürün ardından belirli bir süre çok sıcak suyla duş alınmamalı, hamam, sauna ve buhar odası gibi aşırı sıcak ve nemli ortamlarda bulunulmamalıdır. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmama konusunda da dikkatli olunmalıdır. Burun dolgusu tedavisinden sonra başarılı sonuçlar alınabilmesi için doktorun önerilerine eksiksiz bir şekilde uyulmalıdır.
Burun Dolgusu Kimlere Yapılır?
Burun dolgusu etkili sonuçlar alınmasını sağlayan bir medikal estetik prosedür olmakla birlikte burundaki tüm şekil bozukluklarının düzeltilmesini sağlamaz. Burun dolgusu temelde dolgu enjeksiyonuna engel bir durum bulunmayan, 18 yaş üzerindeki kişilere uygulanabilir. Kişinin burun dolgusu prosedürüne uygunluğu doktor muayenesiyle belirlenir.
Burun dolgusu;
- Burun kemeri çöküntüsü,
- Hafif derecede burun asimetrileri,
- Burun ucu düşüklüğü,
- Burunda küçük girintiler bulunması,
- Burnun bir tarafının diğerine oranla daha çökük olması,
- Burun estetiği ameliyatı sonrası düzeltilmesi gereken küçük bozukluklar bulunması gibi durumlarda uygulanabilir.
Bununla birlikte burunda, dolgu enjeksiyonuyla düzeltilemeyecek sorunlar olduğu takdirde burun dolgusu enjeksiyonu yapılmaz. Ayrıca;
- Hamilelere,
- Cilt hastalığı olanlara,
- Burun dolgu maddesine alerjisi olma riski bulunanlara,
- Bazı ciddi kronik hastalıkları olanlara,
- Aktif uçuğu olanlara,
- Burnu küçültülmesi gerekenlere,
- Burun kemerinde şiddetli eğrilik olanlara,
- Nefes alma probleminin düzeltilmesini isteyen kişilere burun dolgusu enjeksiyonu yapılmaz.
Burun Dolgusu Kalıcı mı?
“Burun dolgusu kalıcı mı” sorusuna net bir yanıt verebiliriz: Hayır. Burun dolgusu kalıcı değildir. Burun estetiği ile aralarındaki en önemli farklardan biri budur. Burun dolgusunda cerrahi prosedür söz konusu olmadığından elde edilen sonuçlar kalıcı değildir.
Burun dolgusunun ne kadar kalıcı olacağı kullanılan dermal dolgu malzemesinin tipine, enjekte edilen doza ve hastaya bağlı çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte burun dolgusu tekrarlanabilen bir medikal estetik prosedür olma özelliğine sahiptir.