Çenenin yüzün şeklini ve estetik görünümünü belirleme noktasında kritik bir öneme sahiptir. Çenenin bulunduğu konum, çenenin şeklinin ve formunun hem yüz görünümünü hem yüzdeki diğer unsurların birbiriyle uyumunu etkilemesine neden olur. Gerek yaş almaya gerek genetik faktörlere bağlı olarak zaman içinde çenenin ve çene ucunun ideal şeklinden uzaklaşması sık görülen bir durumdur. Bu aynı zamanda yüzdeki uyumun ve estetik orantının kaybolması anlamına gelir.
Çeneye olması gereken formu kazandırmanın yanı sıra yapısal bozuklukları maskeleme ve çeneye yük şekliyle uyumlu olacak bir şekillendirme yapma amacıyla çene dolgusu prosedüründen faydalananların sayısı giderek artmaktadır. Çene dolgusu cerrahi prosedür gerektirmediğinden uygulama süreci ve sonrası son derece konforludur. Bununla birlikte hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanması için dikkat edilmesi gereken çeşitli unsurlar vardır. Çene dolgusu işlemi sonrası iyileşme sürecinde dikkat etmeniz gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Çene dolgusu prosedürünü izleyen ilk 24 saat boyunca duş alınmaması önerilir.
- Çene dolgusu tedavisinden sonra uygulama bölgesinde hafif kızarıklıklar görülmesi olağan bir durum olarak kabul edilir. Bu tür yan etkiler genellikle enjeksiyondan sonraki birkaç saat içinde kendiliğinden düzelir.
- Enjeksiyona bağlı hafif şişlik oluşması söz konusu olabilse de, tedavinin sonuçları hemen görülebilir.
- Çene dolgusu sonrası iyileşme sürecinde doğrudan güneş ışığına marız kalınmamalıdır.
- Tedaviden sonraki 3 gün vitamin alınmamalı ve ağrı kesici alınmamalıdır.
- İlk birkaç gün boyunca ağır sporlar yapılmamalı ve alkol kullanılmamalıdır.
- Çene dolgusu yapıldıktan sonraki ilk 3 gün buhar banyosundan, saunadan, hamamdan ve havuzdan uzak durulmalıdır.
- Enfeksiyon gelişmesi ihtimaline karşı dikkatli olmak ve aşırıya kaçmamak kaydıyla makyaj yapılabilir.
- Dolgu enjeksiyonu yapılan bölge hassas olacağından iyileşme sürecinde olası darbelerden kaçınmaya özen gösterilmelidir.
- Çene dolgusunun oturması için gereken yaklaşık 1 ila 2 haftalık süre boyunca zorlayıcı faaliyetlerden uzak durulması, dolgunun etkisinin daha uzun sürmesini sağlayacaktır.
Çene Dolgusu Neden Yapılır?
Çene dolgusu daha estetik bir çene görünümüne sahip olma amacıyla en çok uygulanan medikal estetik prosedürlerin başında gelir. Çenedeki eşitsizliği, asimetriyi ve çukurluğu gidererek çeneye yüz şekliyle uyumlu bir şekilde vermek için çene dolgusundan faydalanılabilir.
Özellikle çene ucu yüzün nasıl göründüğü üzerinde önemli etkilere sahiptir. Çene ucu normal olarak kabul edilenden geride olursa ya da belirgin bir görünüme sahip bulunmazsa yüzde ortaya çıkan görünümün estetik açıdan rahatsızlık uyandırıcı olması mümkündür. Bu tür durumlara bağlı olarak yüzdeki alın, burun ve elmacık kemikleri gibi kısımlar olduğundan daha büyük görünebilir. Bu tür sorunları ortadan kaldırmak için sıklıkla çene dolgusu prosedürüne başvurulur. Çene dolgusu tedavisiyle yüze daha canlı bir görünüm kazandırmak çene üzerindeki tüm şikayetleri gidermek ve çene kemiğine belirginlik kazandırmak mümkündür.
Çene büyüklüğü ve çene hattı belirsizliği, çene bölgesinde yaygın görülen şekil bozuklukları arasında yer alır. Çene bölgesinde kişinin fiziksel özelliklerine ve kemik yapılarına bağlı olarak asimetri görülebilir. Ayrıca zaman içinde çeşitli nedenler dolayısıyla çene altı sarkıklığı meydana gelebilir.
Çene bölgesinde yaygın olarak görülen şekil bozukluklarını gidererek estetik bir görünüm sağlamak için çene dolgusundan faydalanılabilir. Ayrıca çene yapısının zayıf, çene altı bölgesinin kırışık hatta çenedeki kavislerin ve kıvrımların belirgin olmadığı durumlarda da çene dolgusu uygulanabilir. Çene gamzelerinin de çene dolgusu tedavisiyle düzeltilmesi söz konusu olabilir.
Çene dolgusu tedavisiyle çenedeki çukurlar doldurulabildiği gibi ön planda olan noktaları eşitlemek ve daha yumuşak hatlar elde etmek için uygulanabilen bir medikal estetik prosedürdür. Çenede hacim eksikliği bulunması, çenenin olması gerekenden daha büyük olması, çene hattının belirsiz, asimetrik ya da sarkık olması halinde yüzün diğer bölgeleri de olduğundan farklı bir görünüm kazanır.
Çene şeklinin ve hattının güçlü ve net bir görünüme sahip olması hem kadınların hem erkeklerin daha çekici görünmesini sağlar. Ayrıca kişi bu sayede daha genç ve canlı görünür. Bu görünümü elde etmek için çene kemiğinin uygun bir doğrultuda ve simetrik bir şekilde uzanması şartı aranır. Çene kemiği muntazam olmakla birlikte çene kemiğinin üzerindeki cilt dokusunda ya da yağ tabakasında sorun olması halinde çene görünümünde bozukluk meydana gelmesi söz konusu olabilir. Çene dolgusu söz konusu tüm sorunları gidermek için tercih edilebilecek etkili bir yöntemdir.
Çene Dolgusu Nasıl Yapılır?
Özel dolgu içeriklerinin çeneye enjekte edilmesi yoluyla gerçekleştirilen çene dolgusu prosedürü sayesinde çenenin istenilen ve kişinin yüz hatlarıyla uyumlu bir görünüme eriştirilmesi mümkündür. Çene dolgusu, dolgu enjeksiyonuyla düzeltilebilecek şikayetleri bulunan kişilere uygulanabilir.
Çene dolgusu uygunluk kararı hasta özelinde yapılan değerlendirmelerden sonra verilir. Bunun için ilk olarak hastanın yüz görünümü farklı açılardan fotoğraflanır, hastanın ihtiyaçları belirlenir. Yapısal bozukluklar en doğru şekilde tespit edildikten sonra çene dolgusu enjeksiyonunun hangi bölgelere yapılacağı belirlenir.
Çene dolgusu tedavisinde genellikle hyaluronik asit içerikli dolgu maddeleri kullanılır. Bazı durumlarda ise sığır kolajeni ya da hastanın kendi vücudundan elde edilen ve işlemden geçirilen yağ hücrelerinin, kalsiyum hidroksilopatit ve biyobozunur polimerler gibi farklı özelliklere sahip dolgu maddelerinin kullanılması mümkündür.
Çene dolgusu enjeksiyonu yapılmadan önce uygulama bölgesine lokal anestezik etkili krem sürülür. Krem etki ettikten sonra, önceden belirlenmiş noktalara ve küçük iğnelerle dolgu maddesi enjekte edilir. Çene dolgusu ortalama 15 dakika içinde tamamlanan ağrısız ve acısız bir işlem olma özelliğine sahiptir. Genellikle tek seans olarak uygulanır. Bununla birlikte çene dolgusu enjeksiyonundan sonraki kontrol muayenesi sırasında, doktor gerekli gördüğü takdirde ek bir enjeksiyon yapılması gündeme gelebilir.
Çene dolgusu tedavisi kapsamında kullanılan dolgu maddesinin ne kadar süre kalıcı olacağı; kullanılan dolgu maddesinin özelliklerine, hastanın yapısal özelliklerine, enjekte edilen doza ve giderilmek istenen sorunun derecesine göre farklılık gösterebilir. Hyaluronik asit içerikli dolgu maddelerinin kalıcılığı 12 ila 18 ay arasında değişir. Bununla birlikte dolgunun daha uzun süre kalıcı olmasını sağlamak için güneş koruyucu kremler kullanılmalı ve UV ışınlarına maruz kalınmamalıdır. Ayrıca cilt düzenli olarak nemlendirilmeli ve yeterli miktarda su tüketilerek cilt neminin dengelenmesine özen gösterilmelidir.
Çene dolgusu tedavisi kapsamında hastanın cilt altına enjekte edilen hyaluronik asit içerikli dermal dolgu maddeleri belirli bir süre içerisinde vücut tarafından yavaş yavaş emilir. Bu sürenin sonunda ise çene hattı dolgu enjeksiyonu yapılmadan önceki halini geri kazanır. Bu aşamada hastanın talebine bağlı olarak çene dolgusunun yeniden yapılması söz konusu olabilir.
Çene dolgusu herhangi bir cerrahi prosedür gerektirmediği için hızlı ve pratik bir şekilde uygulanması mümkündür. Çene dolgusu enjeksiyonu ile hastanın mevcut çene görünümü üzerinde, daha estetik ve yüz hatlarıyla uyumlu bir görünüme sahip olmasını sağlayacak değişiklikler yapılabilir. Tedavi sonrası hasta günlük hayatında herhangi bir kesinti yaşamaz. Çene hattı belirginlik kazanınca, hastanın yüzü de daha genç bir görünüme sahip olur. Tek seans uygulamanın ardından çenedeki şekil bozukluklarının kısa süre içinde giderilmesi avantajı elde edilebilir. Alanında uzman ve deneyimli doktorların yaptığı çene dolgusu uygulamaları sonucu başarılı ve estetik açıdan tatmin edici sonuçlar alınabilir.