Çene Dolgusu Neden Yapılır?

BlogÇene Dolgusu Neden Yapılır?
Çene Dolgusu Neden Yapılır?

Çene, kadın ya da erkek fark etmeksizin insan yüzünün şeklini belirleyen en önemli unsurlardan biri olma özelliğine sahiptir. Yüzdeki dikkat çekici konumu nedeniyle çenenin şekli ve formu kişinin yüz güzeliğiyle ve uyumuyla doğrudan ilgilidir. Çene ve çene ucu, yaş alma ve genetik etkenlere bağlı olarak ideal şeklinden uzaklaştığı takdirde kişinin yüz uyumunun ve yüzündeki estetik orantısının bozulması gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Bu durumda çeneye istenilen formun kazandırılması, çenedeki mevcut yapısal bozuklukların giderilmesi ve çenenin yüz şekliyle uyum sağlayacağı şekle cerrahi prosedür olmadan getirilmesi için etkili bir medikal estetik prosedür olan çene dolgusu devreye girer. Çene dolgusunda hiçbir kesi, dikiş ya da cerrahi girişim yoktur. Yalnızca dermal dolgu maddelerinin enjeksiyonu sayesinde çene hattının gereksinim duyduğu pek çok düzeltme ve şekillendirme pratik, hızlı ve konforlu bir şekilde gerçekleştirilir.

Çene dolgusu, çene estetiği uygulamaları kapsamında en sık tercih edilen uygulamaların başında gelir. Çene dolgusu çenedeki eşitsizlik, asimetri ve çukurluk gibi pek çok sorunun etkili bir şekilde düzeltilmesini sağlar. Bu kapsamda çenenin yüz şekline uygun olarak şekillendirilmesi konusunda son derece etkili sonuçlar almak mümkündür. 

Çene ucu yüzün genel görünümünü meydana getiren en önemli unsurlardan biri olarak kabul edilir. Çene ucu belirgin değilse ya da olması gerekenden çok daha geride konumlandırılmışsa yüzün estetik açıdan hoş olmayan bir görünüme sahip olması mümkündür. Bu durumda alın, burun ya da elmacık kemikleri gibi yüzün diğer kısımları mevcut halinden daha büyük bir görünüme kavuşabilir. Söz konusu sorunların giderilmesi amacıyla çene dolgusu sık uygulanan bir yöntem olmasına bazı durumlarda, istenilen sonuçların elde edilmesi için yeterli gelmez. Bu olasılığa arşı çenesindeki şekil bozukluğundan şikayetçi olan ve bu görünümün giderilmesini isteyen kişiler uzmana başvurmalı ve detaylı muayeneden geçirilmelidir. Bu sayede hasta özelinde ihtiyaca ve beklentiye en uygun tedavi prosedürünün belirlenmesi söz konusu olacaktır. Bununla birlikte hekimin uygun gördüğü hallerde çene dolgusu ya da farklı estetik uygulamaların kombine edilmesi de söz konusu olabilmektedir.

Çene Dolgusu Nasıl Yapılır?

Çenenin istenilen görünüme sahip olması amacıyla özel dolgu içeriklerinin çenede kişi özelinde belirlenen noktalara ve dozlarda enjeksiyonu çene dolgusu olarak adlandırılır. Çene dolgusu enjeksiyonu genellikle çenesindeki bozuklukların dolgu enjeksiyonu ile düzeltilebilir olduğu kişilere uygulanan bir medikal estetik prosedürdür.

Çene dolgusu enjeksiyonu prosedürü uygulamaya başlanmadan önce kişinin yüzünün farklı açılarla fotoğraflandırılması gerekir. Çenedeki mevcut yapısal bozuklukların giderilmesi ve en etkili sonuçların sağlanabilmesi için yüzün hangi bölgelerine dolgu enjeksiyonu yapılması gerektiği belirlenir. Çene dolgusu enjeksiyonunda çoğu zaman hyaluronik asit içeren dolgu maddeleri kullanılır. Bununla birlikte kişi özelinde ihtiyaçlara ve beklentilere bağlı olarak sığır kolajeni ya da hastanın kendi vücudundan elde edilmiş yağ hücreleri, biyobozunur polimerler ve kalsiyum hidroksilopatit gibi farklı özelliklere sahip dolgu maddelerinin enjekte edilmesi de söz konusu olabilir.

Çene dolgusu enjeksiyonu yapılmadan önce uygulama yapılacak bölgeye lokal anesezik etkili kremler sürülür. Krem etki ettikten sonra kişi özelinde belirlenen noktalara ince uçlu iğnelerle enjeksiyon yapılarak prosedür tamamlanır. Acısız ve ağrısız bir işlem olan çene dolgusu ortalama 15 dakika içinde gerçekleşir.

Çene dolgusu enjeksiyonu genellikle tek seansta tamamlanmakla birlikte hasta uygulamanın üzerinden belirli bir süre geçtikten sonra kontrol muayenesine gider. Gerekli durumlarda yapılan dolgu enjeksiyonunda düzeltme sağlanması amacıyla ek amaçlı bir enjeksiyon yapılması ihtiyacı oluşabilir.

Çene dolgusu enjeksiyonundan sonra uygulama bölgesinde, enjeksiyona bağlı hafif kızarıklıklar gelişebilir. Cerrahi prosedür içeren bir işlem olmadığından hastalar günlük yaşantılarına kesintisiz bir şekilde devam edebilirler. Çene dolgusu enjeksiyonunun sağladığı etki uygulamanın hemen ardından görünürlük kazanmakla birlikte uygulamadan 10 gün sonra dolgunun oturmasıyla ideal görünüme kavuşulması mümkün olur.

Enjekte edilen dermal dolgu maddesinin kalıcılığını ne kadar süreyle koruyacağı kişinin yapısal özelliklerine, giderilmek istenilen sorunun mevcut durumuna, enjekte edilen dolgu maddesinin miktarına ve kullanılan dolgu maddesinin özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte kalıcılık süresi genellikle 12 ila 18 ay arasında değişir. Hyaluronik asit içerikli dermal dolgu maddeleri hastanın cildine enjekte edildikten belirli bir süre sonra vücut tarafından yavaş yavaş emilmeye başlar. Bunun doğal bir sonucu olarak uygulama yapılan bölge işlemden önceki halini alır. Yani çene dolgusu uygulamasıyla elde edilen etkiler kalıcı değildir. Bununla birlikte çene dolgusu yenilenebilir bir prosedürdür. Çene dolgusu enjeksiyonu bu alanda yeterli deneyime ve uzmanlığa sahip doktorlar tarafından kişi özelinde doğru bir planlamayla uygulandığı takdirde çenedeki yapısal bozuklukların giderilmesi ve istenilen estetik görünüme sahip olunması mümkün olmaktadır.

Çenede en yaygın görülen şekil bozuklukları; çenenin gerekenden daha büyük ya da daha geride olması, çene hattının belirsizliği, çenede sarkma, asimetri veya hacim eksikliği görülmesidir. Çenedeki farklı bozukluklar sonucu yüzün diğer bölgelerinde de farklı bir görünüm oluşabileceğinden yüzün genel görünümünün bozulması riski vardır.

İletişim Formu

TR- Randevu Formu

Post a comment

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?