Çene Dolgusu Nedir? Ne Zaman Oturur?

BlogÇene Dolgusu Nedir? Ne Zaman Oturur?

İnsan yüzünün şeklini belirleyen en önemli unsurlardan biri olan çenenin sahip olduğu şekil ve form, yüz güzelliği ve uyumu ile de doğrudan alakalıdır. Çene ve çene ucu yaş almaya ve genetik faktörlere bağlı olarak ideal şeklinden uzaklaşabilir. Bu durum kişinin yüz uyumunun ve estetik orantısının bozulmasına neden olabilir. Çeneye olması gereken formun kazandırılması, mevcut yapısal bozuklukların giderilmesi ve çenenin yüz şekliyle uyumlu olacak şekle ameliyatsız bir yöntemle getirilmesi için çene dolgusu prosedürüne başvurulabilir. Çene dolgusu sayesinde herhangi bir kesi, dikiş ya da cerrahi girişim ihtiyacı olmadan çene hattı ile ilgili birçok düzeltme ve şekillendirme kolay ve hızlı bir şekilde tamamlanabilir. 

Çene estetiğinde en sık tercih edilen uygulamalardan biri olan çene dolgusu; çenedeki asimetri, eşitsizlik ve çukurluk gibi birçok sorunun düzeltilmesi aynı zamanda çenenin yüz şekline uygun olarak şekillendirilmesi konusunda son derece etkili sonuçlar alınmasını sağlar. Çene ucu yüzün genel görünümünü oluşturan en önemli unsurlardan biridir. Çene ucunun belirgin olmaması ya da olması gerekenden daha geride konumlanması durumunda yüzde estetik açıdan çok da hoş olmayan bir görünüm oluşur. Bu durum burun, alın ya da elmacık kemikleri gibi yüzün diğer kısımlarının olduğundan daha büyük görünmesine neden olabilir. Bahsi geçen sorunların ortadan kaldırılması için çene dolgusu sıklıkla tercih edilse de bazı durumlarda çene dolgusu ile elde edilecek sonuçlar yetersiz kalabilir. Bu olasılığa karşı çenede şekil bozukluğundan şikayetçi olan kişilerin ilk olarak bir uzmana başvurması, detaylı bir muayeneden geçmesi gerekir. Bu sayede kendileri için en uygun tedavi seçeneği belirlenebilir. Hekim tarafından uygun görülmesi durumunda çene dolgusu ya da farklı estetik uygulamalar için gerekli planlamalar yapılarak sorun giderilebilir.

Çene Dolgusu Nasıl Yapılır?

Çene dolgusu, çenenin istenilen görünüme sahip olması için özel dolgu içeriklerinin çenede belirlenen noktalara ve belirli dozlarla enjekte edilmesi yoluyla uygulanır. Çene dolgusu genellikle çenesindeki bozukluklar dolgu uygulaması ile düzeltilebilir özellikte olan kişilere uygulanır. 

Çene dolgusu prosedürü uygulanmadan önce kişinin yüzü farklı açılardan fotoğraflandırılır. Mevcut yapısal bozukluklar ve en etkili sonuçların alınabilmesi için hangi alana dolgu enjeksiyonunun yapılacağı belirlenir. Çene dolgusu enjeksiyonunda genellikle hyaluronik asit içeren dolgu maddeleri kullanılır. Kişi özelinde ihtiyaçlar doğrultusunda sığır kolajeni ya da hastanın kendi vücudundan elde edilen yağ hücreleri, kalsiyum hidroksilopatit ve biyobozunur polimerler gibi farklı özelliklerdeki dolgu malzemelerinin kullanımı da gündeme gelebilir. 

Çene dolgusu enjeksiyonu yapılmadan önce uygulama bölgesine lokal anestezi etkili kremler sürülür ve etki etmesi beklenir. Daha sonra küçük iğnelerle belirlenmiş noktalara enjeksiyon yapılır. Ağrısız ve acısız olan bu işlem ortalama 15 dakika içerisinde tamamlanır. 

Genellikle tek seansta tamamlanan çene dolgusu uygulamasından sonra hasta bir kontrol muayenesine çağrılır. Gerekli görülmesi durumunda düzeltme amaçlı ek bir enjeksiyon yapılabilir.

Enjeksiyondan sonra uygulama bölgesinde hafif kızarıklıklar oluşması normal kabul edilir. Uygulamadan sonra hastalar hızlı bir şekilde günlük yaşamlarına dönebilirler. Çene dolgusu prosedürünün sonucu uygulama yapılır yapılmaz görülmeye başlansa da enjeksiyondan 10 gün sonra uygulamanın yapıldığı bölgeye iyice oturur. Bu sayede ideal görünüme erişilmiş olur.

Enjekte edilen dolgu maddesinin kalıcılık süresi kişinin yapısına, mevcut durumuna, uygulanan doza ve kullanılan dolgu maddesinin özelliğine göre değişiklik gösterebilir. Hyaluronik asit içerikli dolguların kalıcılığı 12-18 ay arasıdır. Hastanın cildine enjekte edilen hyaluronik asit içerikli dermal dolgu maddesi bu süre içerisinde yavaş yavaş vücut tarafından emilir. Bunun sonucunda çene, prosedür uygulanmadan önceki halini alır. Bu aşamada çene dolgusunun yenilenmesi mümkündür. Çene dolgusu alanında uzman ve deneyim sahibi bir doktor tarafından doğru noktalara, doğru miktarlarda ve doğru teknik kullanılarak uygulandığında hastanın çenesinde bulunan yapısal bozukluklar tamamen düzeltilebilmektedir.

Çene Dolgusu Neden Yapılır?

çene dolgusu neden yapılır?

Çenede görülen şekil bozuklukları arasında en yaygın olanlar; çenenin olması gerekenden daha büyük olması, olması gerekenden geride konumlanması, çene hattının belirsiz olması, çenede hacim eksikliği bulunması, çene hattında sarkma ya da asimetri görülmesidir. Çenede farklı bozuklukların olması yüzün diğer bölgelerinin de olduğundan farklı görünmesine ve yüzün genel görünümünün bozulmasına neden olabilir. 

Çenedeki çukurlukların doldurulması, çok fazla ön planda olan noktaların eşitlenmesiyle kişinin yüzüne daha soft bir görünüm kazandırılması için çene dolgusundan yararlanılır. Çene hattının ve şeklinin net ve güçlü bir görünümde olması kadınların da erkeklerin de daha çekici bir görünüme sahip olmasında önemli bir etkendir. Aynı şekilde canlı ve genç bir görünüme doğru uygulanan çene dolgusu sayesinde kavuşulabilir. Bunun için çene kemiği uygun bir doğrultuda ve simetrik bir şekilde uzanmalıdır. Çene kemiği muntazam olmasına karşın çene üzeri cilt dokusu ya da yağ tabakası bazı sorunlar barındırıyorsa bunlar da çene görünümünün bozulmasına yol açabilir. Bu tür sorunların giderilmesi için çene dolgusu etkili bir yöntemdir.

    İletişim Formu

    TR- Randevu Formu

    Post a comment

    Gönder & Send
    TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
    EN: Hello, How may I help you?