Dudak dolgusu kadınların sıklıkla tercih ettiği medikal estetik prosedürler arasında yer almaktadır. Dudak dolgusu, tüm dolgu uygulamalarında olduğu gibi hasta özelinde yüz ve dudak yapısına uygun olacak şekilde planlanmalıdır. Eğer dudak dolgusu enjeksiyonu yanlış dozlarla ya da yanlış tekniklerle uygulanırsa doğallıktan uzak ve başarısız sonuçlar alınması söz konusu olabilir. Bu nedenle dudak dolgusu enjeksiyonu kişinin dinamik ve estetik açıdan iyi görünmesini sağlayacak şekilde, mutlaka bu alanda uzman ve yeterli deneyime sahip doktorlarca yapılmalıdır.
Dudak dolgusu enjeksiyonu doğru bir şekilde uygulandığı takdirde dudakların şekli düzeltildiği gibi hacim kazanmaları da sağlanabilir. Bazı kişilerde üst dudaklar yapısal etkenlere ya da diş kayıplarına ve diş şekil bozukluklarına bağlı olarak ince bir yapıda olabilir. Yaş almaya bağlı olarak da dudaklarda incelme yaşanması mümkündür. Bunun sonucunda ortaya çıkan ince dudaklar yüzün genel görünümünü bozarak estetik açıdan hoş olmayan bir görünüme yol açabilir.
Dudak dolgusu yalnızca dudaklardaki yapısal sorunları gidermekle kalmaz. Dolgun dudaklara sahip olmak sağlıklı, genç ve canlı bir görünüm sağlayarak yüzde büyük bir değişim yaratır. Dudak dolgusu enjeksiyonu ağız çevresindeki ince ve derin çizgilerin açılması buna bağlı olarak da uygulama bölgesinin önemli ölçüde gençleşmesi imkanını sunar.
Dudak dolgusu enjeksiyonu genellikle dudakların dolgunlaştırılması, dudak konturunun belirginleştirilmesi, dudakların şekillendirilmesi, dudak üzerindeki ince çizgilerin giderilmesi, dudak asimetrilerinin giderilmesi ve dudak kenarındaki sarkmaların azaltılması amacıyla uygulanır. Bu aşamada dudak dolgusunun yalnızca dudaklara hacim, diri ve genç bir görünüm sağlamakla kalmadığı aynı zamanda tüm yüze dinamizm ve gençlik kazandırdığı açıkça söylenebilir.
Dudak Dolgusu Kalıcı mıdır?
Dudakların hacim kazanması ve şekillendirilmesi amacıyla kullanılan dermal dolgu maddelerinin enjeksiyonuyla elde edilen etki kalıcı değildir. hyaluronik asit içerikli dermal dolgu maddeleri belirli bir süre içinde vücut tarafından emilirler. Vücutta bu maddelerin herhangi bir şekilde birikmesi söz konusu değildir.
Enjekte edilen dudak dolgusunun kalıcılık süresi kişinin yaşam tarzı, yapısal özellikleri, enjekte edilen dudak dolgusu miktarı gibi farklı etkenlere göre değişebilir. Dudak dolgusunun kalıcılığı genellikle 12 aya kadar sürer. Dolgu maddesinin tam olarak etki etmesi ve oturması genellikle 7 ila 10 gün içinde gerçekleşir. Dermal dolgu maddesinin etkisini kaybetmeye başlamasıyla birlikte dudaklar dolgu maddesinin sağladığı hacmi kaybetmeye ve eski görünümünü almaya başlar.
Dudak Dolgusu Uzman Doktorlarca Yapılmalıdır
Dudak dolgusunun başarılı ve doğal görünümlü olması için enjeksiyon bu alanda yeterli uzmanlığa ve deneyime sahip doktorlarca gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde doğallıktan uzak sonuçlarla karşı karşıya kalınabileceği gibi yüzde deformasyonlar oluşması gibi istenmeyen durumlar yaşanabilir. Dudak dolgusunda enjekte edilen doz, uygulama noktaları ve uygulama tekniği kadar önemli olan diğer nokta hangi dolgu maddesinin tercih edildiğidir.
Çok ince dudaklara sahip olan kişilerde bir anda yüksek miktarda dolgu maddesi enjekte edilmesi dudakların birden kalınlaşmasına ve estetik olmayan sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden birkaç seansla kademeli olarak dolgu enjeksiyonu yapılması ve hacimli dudaklara ulaşılması tercih edilmelidir. Dudak dolgusu enjeksiyonundan önce hasta detaylı bir şekilde muayene edilmeli ve hastanın beklentileri doğru şekilde anlaşılmalıdır. Hastanın burnu ve dudakları arasındaki mesafe bunların yanı sıra çene yapısı, gözlerin konumu ve eğer varsa asimetriler değerlendirilmeli bunun sonucunda hastanın ideal dudak şekli ve büyüklüğü belirlenmelidir. Daha sonra, elde edilmek istenilen sonuçlara göre belirlenen noktalara istenilen miktarda dolgu maddesi ince uçlu iğneler ya da kanüller aracılığıyla enjekte edilir.
Dudak Dolgusu Zararlı mı?
Dudak dolgusu enjeksiyonunda genellikle hyaluronik asit içerikli dermal dolgu maddeleri kullanılır. Hyaluronik asit insan vücudunda doğal olarak bulunan ve alerjik etkiye neden olmayan bir maddedir. Dudak dolgusu enjeksiyonundan sonra dudaklar daha nemli, hacimli ve pembemsi bir görünüme kavuşur. Etkisi 1 yıla kadar süren hyaluronik asit içerikli dermal dolgu maddesinin enjeksiyonuyla birlikte dudaklarda çok daha estetik bir görünüm elde edilmesi mümkündür.
Dudak dolgusu enjeksiyonu kişisel ihtiyaçlar ve beklentiler değerlendirilerek en doğal ve estetik görünümün elde edileceği şekilde planlanmalı ve uygulanmalıdır. Dudak yapısı kişiden kişiye değişiklik gösterdiğinden dudak dolgusu enjeksiyonu standart noktalara yapılmaz. Bazen yalnızca dudağın kırmızı alanına bazen dudakla derinin birleştiği ve dudak konturu denilen alana dudak dolgusu enjeksiyonu yapılabilir. En ufak bir doz hatası ya da yanlış uygulama estetikten uzak ve hoş olmayan bir görüntüye neden olacağından dudak dolgusu enjeksiyonu konusunda çok dikkatli davranılmalıdır.
Yapı itibarıyla dudaklarda çok sayıda sinir sonlanması bulunur. Bu nedenle dudak dolgusu enjeksiyonu yapılmadan önce uygulama sırasında hastanın konforunun sağlanması için bölgeye lokal anestezi uygulanmalıdır. Dudak dolgusu enjeksiyonu yapıldıktan yaklaşık 30 dakika kadar sonra hastanın dudaklarında hacim artışı, dudak konturunun ve köşelerinin belirginleşmesi fark edilir bir hal alır. Dudak dolgusu yapıldıktan sonra hastanın günlük hayatında bir kesinti yaşanmaz. Bölgede enjeksiyona bağlı geçici kızarıklık ve morluklar görülebilir.