Güzel, şekilli ve dolgun dudaklara sahip olmak pek çok kişinin hayallerini süslese de doğal olarak dolgun ve şekilli dudaklar herkeste bulunan bir özellik değildir. Diğer yandan yaş almaya bağlı olarak dudaklarda hacim kaybı yaşanmasına bağlı olarak estetik görünümden uzaklaşılabilir. Dudak dolgusu, daha hacimli ve şekilli dudaklara sahip olmak için tercih edilebilecek en pratik ve etkili yöntemlerin başında gelir. Dudak dolgusu işleminde dermal dolgu maddeleri kullanılarak dudaklara geçici olarak kontur ve hacim eklenir. Doğal görünen ve hissettiren dermal dolgu maddelerinin enjeksiyonu pratik ve konforlu bir süreçtir. Dudak dolgusu dudaklara yalnızca dolgunluk kazandırmakla kalmaz. Aynı zamanda dudakların şekillendirilmesi yoluyla genç ve çekici bir görünüm elde edilmesine katkıda bulunur.
Dudak Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?
Etkili ve popüler bir medikal estetik prosedür olan dudak dolgusu; dudak bölgesinin dolgunlaştırılması, düzensiz ya da ince görünümlü dudakların hacim kazandırılarak şekillendirilmesi için dermal dolgu maddelerinin enjeksiyonuna dayanır.
Dudak dolgusunda kullanılan dermal dolgu maddelerinin sağladığı etki geçicidir. Dudak dolgusu sağlık durumunda uygulamaya engel bir durum olmayan 18 yaş üzerindeki kişilere uygulanır. Ancak uygunluk kararı, yapılan değerlendirmeler sonrasında hasta özelinde verilir.
Dudak dolgusu enjeksiyonu yapılacak hastaların yapısal özellikleri, cilt inceliği ve dudağın mevcut durumu değerlendirilir. Bu doğrultuda hastanın dudak dolgusu enjeksiyonuna uygunluğuna karar verilir. Değerlendirilmesi gereken diğer bir nokta hastanın uygulama ile ilgili beklentilerinin gerçeğe uygun olup olmadığıdır. Dudaklarda dolgunluk ve doğal bir görünüm elde etmek için hangi noktalara ne kadar dolgu maddesi enjeksiyonu yapılması gerektiği belirlenir.
Dudak dolgusu enjeksiyonuna başlanmadan önce uygulama bölgesine lokal anestezik etkili krem sürülür. Dudaklar yoğun sinir ağına sahip bir bölge olduğundan lokal anestezi uygulanmadan enjeksiyon yapıldığında ağrı ve acı hissedilebilir. Lokal anestezi etkisi sağlandığında önceden belirlenmiş noktalara ve belirlenmiş dozlarda dolgu maddesi enjekte edilir.
Dermal dolgu maddelerinin iki dudağın eklemleriyle orta noktalarına yapılması dudakların hacim kazanmasını sağlar. Enjeksiyon noktaları belirlenirken hastanın ağız ve dudak yapısı dikkate alınmazsa veya ihtiyaç duyulandan fazla miktarda dudak dolgusu enjekte edilirse doğallıktan ve estetikten uzak bir görünümle karşı karşıya kalınır. Eğer ihtiyaç duyulandan az miktarda dolgu maddesi enjekte edilirse istenilen etkinin elde edilmesi söz konusu olmaz.
Dudak dolgusu enjeksiyonu tamamlandıktan sonra hasta günlük yaşantısına herhangi bir kesinti olmadan, kaldığı yerden devam edebilir. Enjeksiyon yapılan bölgelerde geçici kızarıklık, şişlik ve morluk ortaya çıkabilir. Bu tür yan etkiler uygulamayı izleyen birkaç gün içerisinde kendiliğinden düzelir.
Dudak dolgusu sonrası elde edilen sonuçlar kişi özelinde değişmekle birlikte ortalama 6 ila 9 ay arası kalıcılığını korur. Uygulama yapılan kişinin yapısal özellikleri, kullanılan dolgu maddesi, enjekte edilen miktar, dudakların mevcut durumu ve diğer etkenlere göre bu süre farklılık gösterebilir. Dolgu maddesinin etkisinin azalmasıyla birlikte hastanın talebi ve doktorun uygunluk vermesiyle dudak dolgusu enjeksiyonunun yenilenmesi mümkündür.
Dudak Dolgusu Neden Yapılır?
Daha hacimli, belirgin ve estetik açıdan hoş görünen dudaklara sahip olmak isteyen kişilerin sıklıkla tercih ettiği bir medikal estetik prosedür olan dudak dolgusu dudaklarının kalınlığından memnun olmayan kişiler arasında son derece popülerdir. Hyaluronik asit içerikli dermal dolgu maddeleri kullanılarak yapılan dudak dolgusu enjeksiyonu sayesinde belirgin hatlı ve hacimli dudaklara kısa sürede ve pratik bir şekilde kavuşma imkanı vardır.
Dudaklara enjekte edilebilecek farklı özelliklerde ve içeriklerde birçok farklı dolgu maddesi bulunsa da dudak dolgusu enjeksiyonunda genellikle hyaluronik asit içerikli dermal dolgu maddeleri kullanılır. Vücutta doğal olarak bulunan bir madde olan hyaluronik asit vücutta herhangi bir zarara ya da yan etkiye yol açmaz. Ayrıca dudak hacminin en etkili şekilde artırılmasını sağlar.
Hyaluronik asit içerikli dermal dolgu maddeleri dudaklara daha fazla şekil, hacim ve nem sağlama noktasında önemli bir görev üstlenir. Ayrıca ince bir yapıda olan ya da gülümseme sırasında kaybolan dudakların hacmini artırıp yüz hatlarını dengeleyerek yüzün daha estetik bir görünüme sahip olmasında etkili olurlar. Hyaluronik asit vücudun su tutmasında önemli rol oynayan bir maddedir ve vücutta doğal olarak bulunur. Dudak dolgusu enjeksiyonunda da genellikle hyaluronik asit içerikli dermal dolgu maddeleri kullanıldığından dudakların hacmi kolayca artırılabilir. Ayrıca zaman içerisinde ağız köşesinde meydana gelen ince çizgiler ve kırışıklıklar hyaluronik asit içerikli dermal dolgu maddelerinin enjeksiyonuyla giderilebilir. Hyaluronik asitin yan etkiye, alerjiye ya da sağlık açısından herhangi bir zarara neden olmaması dudak dolgusu enjeksiyonunun sık tercih ve güvenli bir prosedür olarak kabul edilmesinin en önemli nedenleri arasında sayılabilir.
Sağladıkları etki nedeniyle dudak dolgusu genellikle doğuştan ince dudaklara sahip olan kişiler tarafından tercih edilir. Dudak dolgusu enjeksiyonu ince dudaklara hacim kazandırılmasının yanı sıra dudaklar arasında estetik ve simetrik bir görünüm sağlanması ve dudak sınırlarının belirginleştirilmesi noktasında da tercih edilen etkili bir yöntemdir.