Dudakları dolgunlaştırmak ve şekillendirmek, gülümsemeyi ve estetik bir görünümü tamamlamanın harika bir yoludur. Dolgun ve hacimli dudakların diğer bir özelliği yüzdeki doğal güzelliği ön plana çıkarmasıdır.
Yaş almaya bağlı olarak görülen kolajen kaybı nedeniyle dudaklar incelebilir. Bu dudaklarda kırışıklıklara, hacim kaybına ve Gummy Smile denilen durumun oluşmasına neden olabilir. Bu durumda pek çok kişi dudak dolgusuna başvurur. Diğer yandan doğuştan ince dudaklara sahip olan ve hiçbir zaman istediği dolgun dudaklara kavuşamayan kişiler için de dudak dolgusu etkili bir çözümdür.
Dudak dolgusu yönteminde ciltte doğal olarak bulunan hyaluronik asit bazı dermal dolgu maddeleri kullanılarak dudaklara kusursuz bir hacim kazandırılır. Dudak dolgusu ile en etkili sonuçların alınabilmesi için kişinin yüz hatlarına uyan ve yüzü tamamlayan aynı zamanda doğallıktan uzaklaşmayacak şekilde enjeksiyon yapılmalıdır. Bunun için hastanın yüzü ve dudak yapısı detaylıca incelenir. İhtiyaçları belirlenerek elde etmek istediği sonucun ne kadar gerçekçi olduğu değerlendirilir.
Dudak dolgusu tedavisinde kullanılan dermal dolgu maddeleri dudaklara hacim ve arzu edilen konturu kazandırır. Yaş almaya bağlı olarak gelişen yağ ve kolajen kaybı sonucu cilt elastikiyetini kaybeder. Dudaklar incelir. Ağız çevresinde kırışıklıklar ve ciltte sarkmalar şeklinde yaşlanma belirtileri kendini göstermeye başlar. Dudak dolgusu yönteminde dudaklara dolgunluk kazandırmak ve çevredeki kırışıklıkları yumuşatmak için belirlenen kritik noktalara dermal dolgu maddeleri enjekte edilir.
Dudak Dolgusundan Sonra İyileşme Süreci
Dudak dolgusu enjeksiyonundan sonra tedavi bölgesinde şişlik ve morluk oluşabilir. Bunun engellenmesi için tedavinin ardından her 2 saatte bir 15 dakika olmak kaydıyla dudağa buz kompresi yapılmalıdır. Buz doğrudan dudağa temas ettirilmemeli, temiz ve yumuşak bir havluya sarıldıktan sonra uygulanmalıdır. Buz kompresi dudak dolgusunu izleyen ilk 24 saat içerisinde aksatılmadan yapılmalıdır. Buna rağmen dudakta şişlik ve morluk oluşması normal bir durum olmakla birlikte genellikle enjeksiyonu izleyen 3 gün içinde kendiliğinden kaybolur.
Dudak dolgusu enjeksiyonunu izleyen ilk birkaç saat dudakların çok fazla büzülmemesine dikkat edilmemeli ve ilk 24 saat içerisinde makyaj yapmaktan kaçınılmalıdır.
Dudaklar doğal olarak hassas bir bölge olduğundan dudak dolgusundan sonraki ilk 3 gün dudaklar sıcak ya da soğuk maddelerle temas ettirmemeye, yumuşak bir beslenme programı uygulamaya özen gösterilmelidir. Ayrıca hamam, sauna ve solaryum gibi ortamlardan uzak durulması, sıcak banyo ve duş yapılmamalıdır.
Yine dudak dolgusunu izleyen ilk 3 gün ağır spor faaliyetlerinden ve güneş ışınlarına aşırı maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. Enfeksiyon bulaşma riski göz önünde bulundurularak havuza ve denize girilmemelidir.
Sağlıklı ve hızlı bir iyileşme süreci yaşanması için doktorun reçete ettiği oral ilaçlar ve antibiyotik içerikli kremler varsa, düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Enjeksiyondan sonraki 3 gün boyunca sigara, alkol, aspirin ve diğer kan sulandırıcı ilaçlar, ağrı kesiciler, balık yağı, yeşil çay, E ve C vitamini, sarımsak, gingko, ginseng, ekinezya ile yüksek miktarda şeker, sodyum ve kafein içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.
Dudak dolgusu enjeksiyonundan sonra 1 hafta süreyle dudak nemlendiricisi kullanılması, dudaklardaki kurumanın önlenmesi noktasında önemlidir. Eğer enjeksiyon bölgesinde nohut tanesi şeklinde topaklanmalar hissedilirse günde 2 kez ve 1 hafta boyunca ilgili bölgelere masaj yapılması ve mutlaka konu hakkında doktorun bilgilendirilmesi gerekir.
Dudak Dolgusu Neden Yapılır?
Dudak dolgusu dudaklarda hacim kaybına bağlı olarak ortaya çıkan incelmelerin, düzleşmelerin ve dudak sınırlarındaki belirginliğin kaybedilmesinin düzeltilmesi için uygulanabilen bir medikal estetik prosedürdür. Cupid Bow’un düzleşmesinin yanı sıra dudak kenarlarından aşağı doğru sarkmasından dolayı yüzde oluşan üzgün ifadenin giderilmesi amacıyla da dudak dolgusu uygulanabilir. Ayrıca dudak asimetrilerinin düzeltilmesi için de etkili bir yöntemdir.
Dudak dolgusu yapılacak hastaya öncelikle lokal anestezik etkili krem sürülerek ya da anestezik madde enjekte edilerek lokal anestezi uygulanır. Uyuşma sağlanınca enjeksiyon yapılacak bölge antiseptik solüsyonla temizlenir. İnce uçlu enjektörlerle ya da sivri uçlu olmayan kanüllerle belirlenen noktalara dermal dolgu enjeksiyonu yapılarak dudakta istenilen hacim artışı elde edilir.
Dudak dolgusu enjeksiyonunda en sık kullanılan madde hyaluronik asittir. Hyaluronik asit insan vücudunda doğal olarak bulunan bir madde olduğundan alerjik reaksiyonlara ya da istenmeyen farklı durumlara yol açmaz. Bu nedenle güvenli bir dolgu maddesi olarak sıklıkla tercih edilir.
Dudak dolgusu ortalama 15 ila 20 dakika arasında tamamlanan bir prosedür olmasının yanı sıra kişinin günlük hayatında herhangi bir kesintiye neden olmaz. Kişi dudak dolgusu enjeksiyonundan sonra günlük rutinine kaldığı yerden devam edebilir. Bununla birlikte dudak dolgusu enjeksiyonundan istenilen sonuçların elde edilebilmesi için elbette dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.
Dudak dolgusu enjeksiyonu korkulduğu üzere ağrılı bir uygulama değildir. Enjeksiyon öncesi tedavi bölgesine lokal anestezi uygulanması nedeniyle hastalar ağrı ya da acı hissiyle karşı karşıya kalmazlar. Dudak dolgusu ortalama 12 ila 18 ay kalıcılığını korusa da bu konuda standart bir süreden bahsetmek mümkün değildir. Kişinin mimik alışkanlıkları, yaşam tarzı, ne kadar doz enjekte edildiği, hangi bölgelere enjeksiyon yapıldığı ve hangi dolgu maddesinin kullanıldığı gibi etkenler dudak dolgusunun kalıcılık süresini kişi özelinde değiştirebilir.