Eksozom Tedavisi Nasıl Uygulanır?

BlogEksozom Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Eksozom tedavisi, insan vücudundaki hücreler tarafından salgılanan kesecikler olan eksozomlar kullanılarak uygulanır. Vezikül olarak adlandırılan kesecikler mezenkimal hücrelerden elde edilir. Hücrelerin binde biri boyutundaki eksozomlar, etki ettikleri hücrelerin fonksiyonunu güçlendiri ve ilgili hücrenin onarımında görev alırlar. Buna ek olarak içerdikleri RNA, DNA, amino asit ve büyüme faktörlerini onaracakları hücrelere aktarırlar. 

Eksozom tedavisi sağladığı faydalar dolayısıyla ortopedik yaralanmaların ve bazı dejeneratif hastalıkların tedavisinde olduğu gibi yaşlanma karşıtı tedavilerde de tercih edilebilir. Çoğunlukla vücuttaki iyileşme etkisini güçlendirmek için kök hücre tedavisiyle kombine edilir. Ülkemizde giderek daha sık uygulanan eksozom tedavisi; cildi onarma, ciltteki izleri azaltma, cilt yenileme yani anti-aging amacıyla uygulanan bir prosedür olarak öne çıkar. 

Eksozom tedavisi pek çok farklı hastalığın tedavisinde kullanılabildiği gibi estetik amaçlarla kullanımına da sıklıkla rastlanır. Saç dökülme sorununu giderme amacıyla eksozom tedavisinden faydalanılabilir. Eksozom tedavi isinde büyüme faktörleri kullanılır. Bu sayede eksozom tedavisi saç köklerini güçlendirir ve hücreleri uyarır. Saç dökülmesi sorunu yaşayan kişilerde, saçların doğal yenilenme süreci böylece tetiklenir. Aşırı saç dökülmesi ve saçlarda seyrelme gibi sorunlar yaşayan kişilerde eksozom tedavisine başvurulması söz konusu olabilir.

Yaş alma dolayısıyla kadınlarda ve erkeklerde çeşitli yaşlanma etkileri görülmeye başlasa da, bunların şiddeti her kişi özelinde değişiklik gösterebilir. Zaman içinde vücudun kendini yenileme yeteneğinin azalmasına bağlı olarak cildin farklı bölgelerinde çizgi, kırışıklık ve sarkma gibi değişiklikler görülür. Eksozom tedavisi vücudun kendi kendini yenileme yeteneğini tetikleme özelliğiyle yaş almaya bağlı belirtilerin ortadan kalkmasını destekleyebilir. 

Zaman içinde insan cildinde çeşitli nedenlere bağlı olarak doku hasarı yaşanabilir. Ayrıca akne ve sivilce oluşabilir. Bu tür durumlar karşısında vücudun kendi kendini onarma mekanizmasını harekete geçirmek için eksozom tedavisinden faydalanılabilir. 

Günümüzde geldiğimiz noktada eksozom tedavisi çoğunlukla estetik amaçlarla uygulanır. Bu kapsamda cilt lekelerini giderme amacıyla eksozom tedavisi gündeme gelebilir. Eksozom tedavisi cilt gençleştirmeye ek olarak atomik dermatit, akne sarı ve gözenekli cilt sıkılaştırma gibi amaçlara yönelik olarak da uygulanabilir.

Eksozom Tedavisi Uygulama Süreci Nasıl Olmalı?

Eksozom tedavisinde eksozomlar kullanılır. Eksozomlar RNA, DNA, amino asitler ve yüzlerce büyüme faktöründen oluşur. Eksozomlar kök hücrelerden oluştuğu için ilk adım kültürdeki kök hücrelerin büyütülmesidir. Kültürde yetiştirilen kök hücrelerin içinde bulunduğu sıvı ortamdan kök hücreler arındırılır. Kök hücrelerden kurtarılma yoluyla eksozomların elde edilmesi sağlanır.

Eksozom tedavisinde kullanılacak olan tüm ürünler soğuk zincirde taşınmalı ve açıldıktan sonra kullanılmalıdır. Uygulama öncesi lokal anestezik etkili krem bölgeye sürülmeli ve uyuşma etkisi sağlanınca tedavi süreci başlatılmalıdır. Bu sayede eksozom tedavisi sırasında hasta acı ya da ağrı hissetmez. Uygulama bölgesine enjeksiyon yapılmasını takiben optimum fayda sağlamak için, yoğun konsantrede eksozomlar enjekte edilmelidir. 

Uygulama bölgesine enjekte edilen yoğun karışımın içerisinde eksozom, mineral, Q enzim, vitamin, peptit, amino asit ve 50 civarında büyüme faktörü gibi çok çeşitli bileşen yer alır. Eksozom tedavisi kapsamında hastaya enjeksiyonu gerçekleştirilecek olan karışımın dozajı, ihtiyaçlara ve tedavi planına göre her hasta özelinde belirlenir. Eksozom tedavisi temelde pratik bir enjeksiyonla gerçekleştirilir. Hasta özelinde enjekte edilen doza bağlı olmak kaydıyla ciltteki fibroblast hücre çoğalımı %80’w, elastin sentezi 3 ve kolajen sentezi 6 katına çıkarılabilir.

Eksozom Tedavisi Kimlere Yapılır?

Daha genç bir cilde sahip olmak ve cildi yaş almanın olumsuz etkilerinden korumak isteyen kişiler için eksozom tedavisine ihtiyaç duyulur. Zaman içerisinde cildi kuru ve cansız bir hal alan, cildinde güneş lekeleri başta olmak üzere çeşitli cilt lekeleri bulunan ya da cildinde kesi veya sivilce izleri olan kişilere eksozom tedavisi uygulanması mümkündür. Yaş almanın ciltte giderek belirginleşen etkilerine karşı cilt gençleştirme ve doku hasarı dolayısıyla cilt onarımı ihtiyacı duyulan hastalara estetik amaçlarla eksozom tedavisi uygulanabilir. Ayrıca pek çok farklı hastalığın tedavisi sürecini desteklemek için de eksozom tedavisinden faydalanılabilir.

Eksozom Tedavisinden Sonra Ne Yapmalı?

Eksozom tedavisi her hasta özelinde pek çok farklı amaçla uygulanabilir. Kök hücre tedavisine dayanan eksozom tedavisi kişide herhangi bir yan etkiye neden olmaz. Eksozom tedavisi sırasında enjekte edilen bileşenlere karşı vücut yabancı olmadığından, eksozom tedavisinden sonra alerjik bir yan etki gelişmez. 

Eksozom tedavisinin sağladığı diğer bir avantaj, hastaların günlük yaşantısında kesintiye neden olmamasıdır. Diğer yandan eksozom tedavisinden optimum fayda sağlamak için bazı noktalara dikkat edilmelidir. Hastalar eksozom tedavisi uygulandıktan sonraki ilk 24 saat boyunca güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmamaya ve solaryuma girmemeye özen göstermelidir. Buna ek olarak sıcak suyla duş almamalı, hamama gitmemeli ve makyaj yapmalıdır. Ayrıca ilgili süre boyunca yüzlerini yıkamamak ve yorucu egzersiz programları uygulamamak konusunda dikkatli olmalıdır.

Eksozom tedavisinin başarılı olmasını sağlayan en önemli etken; ciltteki temel ihtiyaçların doğal yollarla üretiminin, minimal postinflamatuar ve hiperpigmentasyonu tetikleme özelliğine sahip olmasıdır.

İletişim Formu

TR- Randevu Formu

Post a comment

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?