Elmacık kemiği bölgesi; yüzün alın, göz ve kulak arasında yer alır. Yüzün öne ve yana doğru olan genişliğinde elmacık kemiği önemli bir role sahiptir. Bu nedenle, yüzün hava yastığı olarak da adlandırılır.
Üst çene kemiği ve alın kemiğinin birleşim noktasında bulunan elmacık kemiği, bazı kişilerde doğuştan çıkıntılı bir yapıya sahiptir. Bazı kişilerde ise tam tersine fazla belirgin değildir. Günümüzde yaygın olarak kabul gören estetik anlayışı, elmacık kemiğinin yüksek olması yönünde bir beklenti doğurmaktadır.
Elmacık kemiği bölgesinde damarsal ve sinirsel yapılar bulunması, dolgu prosedürünün mutlaka bu alanda uzman ve deneyimli bir hekim tarafından gerçekleştirilmesini gerektirir. Aksi takdirde istenmeyen komplikasyonların ortaya çıkması riski yüksektir.
Elmacık kemiği üzerinde yer alan yumuşak dokular hem estetik hem fiziksel görünümün en önemli parçalarıdır. Yaş alma, genetik etkenler, çeşitli travmalar ve vücuttaki kolajen üretimindeki azalma sonucu bu dokularda deformasyon meydana gelebilir. Elmacık kemiği dolgusu ile kemik yüksekliği artırılabilir. Bu sayede yüz ışıltı kazanır ve olduğundan daha genç görünebilir.
Bişektomi ameliyatı yapılan hastalarda yanak bölgesinin inceltilmesi sonucu elmacık kemiğinin yüksekliği yetersiz kalabilir. Bu durumda istenen yüz görünümünü elde etmek için dermal dolgu maddelerinin enjeksiyonu gündeme gelebilir. Elmacık kemiği dolgusu hasta özelinde ihtiyaçlara ve beklentilere bağlı olarak tek başına uygulanabilir ya da farklı prosedürlerle kombine edilebilir.
Elmacık kemiği dolgusu tedavisinde kullanılan dermal dolgu maddeleri sayesinde cilt daha parlak, canlı ve ışıltılı bir görünüme sahip olabilir. Bu yöntem, göz altı morluğu sorunundan şikayetçi olan kişilerdeki morluk görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Bu durumda göz altlarına yönelik ekstra bir uygulama gerekliliği ortadan kalkar.
Elmacık Kemiği Dolgusu Nedir?
Yaş almaya bağlı olarak özellikle yanak bölgesinde hacim kaybı ve sarkma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bunun sonucunda elmacık kemiği üzerindeki doku aşağı doğru sarkmaya başlar. Söz konusu doku nazolabial bölgenin üzerine oturunca yüz yaşlı ve yorgun görünür. Yüzde zaman içinde ortaya çıkan bu değişimi geri çevirmek için elmacık kemiği dolgusu yapılabilir.
Elmacık kemiği dolgusu cerrahi prosedür gerekmeksizin etkili sonuçlar alınmasını sağlayan popüler bir medikal estetik prosedürdür. Altın orana sahip olmak isteyenlerin favorisi olarak en sık uygulanan yüz dolgusu prosedürlerindendir. Elmacık dolgusu yüzü üçgen bir görünüme kavuşturarak daha çekici bir hava kazandırır. Elmacık dolgusunun etkisiyle yüzde yalnızca altın oran oluşmakla kalmaz, aynı zamanda belirli bir oranda lifting etkisi sağlanır ve yaş almanın neden olduğu sarkmalar giderilir.
Elmacık kemikleri bireylerin alımlı bir görünüme sahip olmasını sağlayan unsurlardan biridir. Elmacık kemikleri yanak ve göz arasında konumlanır. Böylece yüze üçgen bir görünüm kazandırı. Elmacık kemikleri her ne kadar temelde koruma görevini üstlense de, genç bir görünüm kazandırdığı için estetik bir görünü de destekler. Zaman içinde çeşitli nedenlere bağlı olarak elmacık kemikleri üzerindeki dolgunluk azalabilir. Bu bölge bazı kişilerde yapısal nedenlerle de düşük olabilir. Buna bağlı olarak yüzde yaşlı ve yorgun bir görünüm ortaya çıkabilir.
Elmacık kemiği dolgusu, elmacık kemiğini yükseltmek ve nazolabial oluğun görünümünü hafifletmek gibi amaçlarla uygulanabilir. Elmacık dolgusu uygulamasıyla yüzdeki üçgen hattın belirgin hâle getirilmesi, yüzün yukarı doğru çekilmesiyle daha genç ve zayıf bir görünüm elde edilebilir.
Elmacık Dolgusu Nasıl Yapılır?
Elmacık kemiği dolgusu enjeksiyonunun ilk adımı, uygulama bölgesine lokal anestezik etkili krem sürülmesidir. Krem etki ettikten ve uygulama bölgesi sterilize edildikten sonra kanül yardımıyla cilt dokusunun ardına girilir. Her iki elmacık kemiğinin üzerine dolgu maddesi enjekte edilir.
Dolgu enjeksiyonu sırasında her iki elmacık kemiğinin genişliğinin ve yüksekliğinin aynı olmasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde ortaya asimetrik bir görüntü çıkacaktır. Elmacık kemiği orta büyüklükte bir yüz kemiğidir. En belirgin bölgesi ise kemiğin dış kısmında bulunur. Elmacık kemiği dolgusu enjeksiyonu, en az üç noktadan yapılır. Göz kenarından göz altına doğru sıralanan noktalara enjeksiyon yapılırken en fazla miktarda dolgunun göz kenarındaki noktaya yapılmasına özen gösterilmelidir. Orta hatta dolgu miktarı azaltılarak enjeksiyona devam edilir ve enjeksiyon mutlaka kemiğin üzerine yapılmalıdır.
Elmacık Kemiği Dolgusu Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Elmacık kemiği dolgusu, elmacık kemiğinin hacmini artırmak ve kemiğe daha yüksek bir görünüm kazandırmak için uygulanır. Pratik bir medikal estetik prosedür olan elmacık kemiği dolgusunda enjeksiyon doğrudan kemik üzerine yapıldığı için kullanılan dolgu malzemesi, normal dolgu malzemelerine göre daha dayanıklı ve sert özelliktedir.
Elmacık kemiği dolgusundan başarılı sonuçlar alınabilmesi için prosedür kişi özelinde planlanmalı, alanında uzman ve deneyimli doktorlar tarafından uygulanmalıdır. Hangi miktarda dermal dolgu maddesi enjekte edileceği de, elde edilmek istenen sonuca ve hastanın kemik yapısına göre belirlenir. Diğer bir deyişle her hastaya aynı miktarda dermal dolgu maddesi enjeksiyonu yapılamaz.
Elmacık kemiği dolgusundan sonra kişi günlük yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir. Enjeksiyona bağlı olarak uygulama bölgesinde kızarıklık, şişlik ya da morluk oluşabilir. Hastanın konforunu optimize etmek için bu aşamada buz kompresi yapılabilir.
Elmacık kemiği dolgusu enjeksiyonundan sonraki birkaç gün süreyle uygulama bölgesine dokunmamak ve bölgeyi ovuşturmamak gerekir. Elmacık kemiği dolgusu öncesi uygulama bölgesi uyuşturulduğu için hasta acı ya da ağrı hissetmez. Uygulama bölgesinde işlem sonrası geçici bir hassasiyet oluşması olağan bir durumdur. Bu hassasiyet genellikle kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyecek düzeyde değildir. Ancak uygulama bölgesi titizlikle korunmalıdır.