Enzimatik Liposuction

Enzimatik Liposuction
Son yılların en popüler uygulamalarından biri olan liposuction uygulamasının pek çok farklı çeşidi vardır. Bunlardan biri olan enzimatik lipoliz mezoterapi tekniği ile uygulanan ve son derece etkili sonuçlar alınmasını sağlayan bir yöntemdir. Bazı kişiler fazla kilolu olmasalar da vücutlarının belirli bölgelerinde düzenli diyet ve sporla giderilemeyen inatçı yağ birikimleri ortaya çıkabilir. İnsan vücudunda bazı bölgeler yağ birikimine çok daha elverişli bir yapıdadır. Ayrıca inatçı yağ birikintilerinden kurtulmak son derece zor olabilir. Bu tür durumlarda enzimatik lipoliz yöntemi ile etkili sonuçlar alınması mümkündür.

Enzimatik Liposuction Nedir?

Her geçen gün daha sık uygulanan lipoliz etkili bir lokal zayıflama ve bölgesel yağ eritme yöntemidir. Lipoliz prosedüründe fosfatidilkolin yani PPC maddesinin deri altına enjeksiyonu gerçekleşir. Soya fasulyesinden elde edilen bir madde olan PPC, adiposit olarak adlandırılan yağ hücrelerinin içinde bulunan katı yağın çözünmesi görevini üstlenir. Yağ hücrelerini akışkan ve yağlı bir su solüsyonuna dönüştürür. Parçalanan yağ hücreleri vücuttan çok daha kolay bir şekilde uzaklaştırılır. Lipidik bileşenlerin daha kolay bir şekilde hücre dışına çıkması, uzaklaştırılarak metabolize edilen yağların vücudun doğal lenfatik sistemiyle dışarı atılması mümkün olur. Lipidik bileşenler çok daha kolay bir şekilde dışarı atılmakta olduğu ve yağlar vücut dışına doğal bir şekilde atıldığı için uygulama bölgesinde sarkma ve gevşeme görülmesi riski minimize edilir. Enzimatik lipoliz temelde çok ince mezoterapi iğneleri kullanılarak, ciltte düzenli diyete ve spora dirençli yağ birikintilerinin bulunduğu bölgelere enjeksiyon yapılması ve bu bölgedeki yağların parçalanması yoluyla uygulanan bir prosedürdür. Enzimatik lipoliz prosedüründe temel amaç zayıflama değildir yani enzimatik lipoliz bir zayıflama prosedürü değildir. Enzimatik lipoliz prosedürü, bölgesel inatçı yağ birikintilerinin yoğunlaştığı alanların inceltilmesi bunun sonucunda kişinin daha fit bir görünüme sahip olması amacıyla uygulanır.

Enzimatik Liposuction Nasıl Yapılır?

Bölgesel yağlanmanın olduğu ve lipoliz yönteminin uygulanacağı bölgeye 10 ila 13 mm’lik ince uçlu iğnelerle PPC enjeksiyonu yapılır. Enjeksiyondan önce uygulama bölgesine soğutucu sprey uygulanır. Bu da uygulama sırasında hastanın acı ya da ağrı hissetmesini önler. Uygulama yapıldıktan sonra bölgede hafif yanma, kızarıklık, kaşıntı ve morluk ortaya çıkabilir. Lipoliz enjeksiyonundan sonra geçici ödem de meydana gelebilir. Bu tür durumlar genellikle 24 ila 48 saat içinde ortadan kalkar. Lipoliz prosedürünün kaç seans boyunca uygulanması gerektiği konusundaki karar hasta özelinde yaş, kilo ve hedef bölgedeki yağ miktarı gibi etkenler değerlendirilerek belirlenir. Lipoliz enjeksiyonunun sorunlu bölgelere en az2 ila 4 seans uygulanması gerekliliğinden bahsedilebilir. Vücut her lipoliz seansından sonra doğal yollarla çözülen yağ atıklarını kendi kendine sıfırladığından hastalar genellikle 2. lipoliz seansından sonra vücutlarında değişiklikler meydana geldiğini gözlemlemeye başlarlar. Eğer lipoliz seansı çok sık aralıklarla uygulanırsa total yağ kaybı yaşanması gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle yüksek doz uygulamalarda elde edilmek istenilen etkinin aşılması riskinin bertaraf edilmesi için seansların 4 ila 6 haftalık aralıklarla uygulanması tercih edilir.

Enzimatik Liposuction Kimler İçin Uygundur?

Enzimatik lipoliz;
  • Yağlanmaya bağlı şekil bozuklukları olan,
  • Jinekomasti sorunu yaşayan,
  • Selülit problemi bulunan, 
  • Göz altı torbalarının giderilmesini isteyen,
  • Lipom ve göz çevresindeki yağların giderilmesini isteyen kişilere uygulanabilen bir prosedürdür. 
Bunların yanı sıra cerrahi prosedür kullanılarak yağların çekilmesi işleminden sonra şekil bozukluklarının ortaya çıkması halinde lipoliz enjeksiyonu gündeme gelebilir. Lipoliz özellikle selülitin neden olduğu portakal kabuğu görünümünün giderilmesi noktasında son derece etkili bir yöntem olma özelliğine sahiptir. Diğer yandan erkeklerin sırt bölgesinde zaman içerisinde oluşan yağ birikintilerinin giderilmesine yönelik tedavilerde de lipoliz prosedüründen faydalanılması gündeme gelebilir.t Enzimatik lipoliz bir zayıflama yöntemi olmadığı için obezite sorunu yaşayan kişilere uygulanamaz. 18 yaşının altındaki kişilere, şeker hastalarına, ilaç alerjisi olanlara, kanser hastalarına, gebelik ya da emzirme sürecinde bulunanlara, karaciğer ve böbrek hastaları ile mevcut bir enfeksiyon geçirenlere lipoliz uygulanması söz konusu değildir.

Enzimatik Liposuction Hangi Bölgeler İçin Tercih Edilir?

Enzimatik lipoliz kol, karın, basen, çene altı, bel, kalça ve bacak bölgelerinde yer alan bölgesel yağlanmalar ile doğumdan sonra vücudun çeşitli bölgelerinde kalan yağ kitlelerinin giderilmesi amacıyla uygulanabilir. Lipoliz prosedüründen sonra elde edilen sonuçların dengeli bir beslenme ve düzenli bir diyet programıyla desteklenmesi çok önemlidir. Ancak bu sayed elde edilen sonuçların uzun süre kalıcı olması sağlanabilir. Aksi takdirde lipoliz sonrası elde edilen görünümün uzun sürelerle korunması söz konusu olamayabilir.

Enzimatik Liposuction Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Enzimatik lipoliz prosedüründen önceki 48 saat boyunca alkollü içeceklerin tüketilmemesi gerekir. Aynı şekilde lipoliz tedavisinden önceki 1 hafta Gingko Biloba, E vitamini ve aspirin kullanılmamalıdır. Bu sayede uygulama bölgesinde şişme ve morarma gibi yan etkiler oluşması önlenebilir. Lipoliz uygulamasından 1 hafta önce metabolizmayı hızlandıran tedaviler ile ürünlerin bırakılması gerekir. Beta blokerlar ve bazı tiroid rahatsızlıkları işlemi kimyasal olarak etkileyebileceği için bu tür durumlar olması halinde hekimin bilgilendirilmesi gerekir. Lipoliz tedavisinde aktif maddesi soya türevleri olan bir içerik enjekte edildiğinden soya alerjisi olan kişilerde lipoliz tedavisi uygulanmamalıdır.

Enzimatik Liposuction Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Lipoliz enjeksiyonundan sonra uygulama bölgesinde birkaç saat süre boyunca hafif bir yanma ve kaşıntı hissedilmesi mümkündür. Enjeksiyonun lokalize edilebilmesi için lipoliz tedavisinden sonraki ilk 24 saat uygulama bölgesine buz kompresi yapılabilir. Tedaviden sonraki 6 saat boyunca alkol kullanılmaması çok önemlidir. Lipoliz enjeksiyonundan sonra uygulama bölgesinde kaşıntı, morluk, kızarıklık ve şişme görülmesi mümkündür. Şişliklerin azaltılabilmesi için soğuk kompres yapılması fayda sağlayabilir. Diğer yandan şişlik, kızarıklık ve diğer reaksiyonların 7 gün içinde geçmemesi halinde vakit geçirmeksizin doktora başvurulması gerekir. Hastaların lipoliz enjeksiyonundan sonra hafif şiddette ağrı hissetmesi mümkündür. Ağrının rahatsız edici olması halinde doktorun reçete ettiği basit ağrı kesicilerin kullanılması fayda sağlayabilir. Ancak enjeksiyon bölgesindeki morarmanın artmasına neden olması riskinden dolayı aspirin kullanımından uzak durulmalıdır.  Lipoliz enjeksiyonundan sonraki 6 saat boyunca uygulama bölgesine dokunulmamalıdır. Ayrıca uygulamayı izleyen 48 ila 72 saat boyunca enjeksiyon bölgesindeki hareket miktarı azaltılmalıdır. Uygulama bölgesindeki şişlik tamamen iyileşene adar soğuktan, güneş ışınlarından ve açık hava aktivitelerinden uzak durulmalıdır. Hastalar lipoliz tedavisinden sonra bol miktarda sıvı tüketmeye özen gösterilmelidir.  Lipoliz enjeksiyonundan sonra uygulama bölgesinde yok edilen yağ hücrelerinin yeniden geri dönmesi beklenmemekle birlikte uygulama sonrası hastaların dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Hastaların lipoliz tedavisinden sonra elde edilen sonuçların kalıcılığını koruması için kilo kontrolü konusunda özenli olmaları, düzenli beslenme ve egzersizi yaşam tarzı alışkanlığı haline getirmeleri gerekir. Lipoliz ile liposuction arasındaki fark pek çok hastanın merak ettiği noktalardan biridir. Liposuction farklı yöntemlerle uygulanan bir prosedür olmakla birlikte liposuction prosedüründe bir cerrahi müdahale söz konusudur. Çeşitli yöntemlerle eritilen ve bölgeden uzaklaştırılan yağlar vakumlanarak vücut dışına alınır. Lipoliz yönteminde ise uygulama bölgesine enjeksiyon yapıldıktan sonra doğal bir süreç başlatılır ve yağlar vücut dışına atılır.
Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?