Yüzdeki en hassas bölgelerin başında göz altı gelir. Gün içinde çeşitli nedenlerle ortaya çıkan yorgunluk göz altındaki renk değişikliği ile belirti vermesine karşın göz altındaki renk değişikliği yapısal ya da genetik nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Bu durum kişide olduğundan yaşlı ve yargın bir görünüm oluşturabilir. Göz altı ışık dolgusu bu bölgede zaman içinde farklı nedenlerle meydana gelen sorunların azaltılmasında etkili bir medikal estetik prosedürdür. Bazı kişilerde yapısal nedenlerle göz altı bölgesi çukur bir yapıda olduğundan kişideki yorgun görünümün giderilmesi mümkün olmaz. Bazı kişilerde ise göz altı bölgesinde torbalanmalar oluşmasıyla estetik bir görünümden uzaklaşılabilir.
Tüm bu nedenlerden dolayı göz altı bölgesinin yüzün zinde ve sağlıklı görünümünün en önemli unsuru olduğu kolayca söylenebilir. Göz altı ışık dolgusu son yılların gözde medikal estetik prosedürlerinden biri olarak göz altındaki sorunların iyileştirilmesinde önemli bir rol oynar.
Göz altı ışık dolgusu enjeksiyonunda uygulama bölgesinde hacim artışı sağlanması için düşük moleküler ağırlıklı ve küçük partikül yapılı hyaluronik asit içerikli dolgular kullanılır. Bunun nedeni göz altı ışık dolgusundan sonra gözle görülür bir şişlik ya da ele gelecek şekilde bir sertlik oluşmasının engellenebilmesidir.
Göz Altı Işık Dolgusu Neden Yapılır?
Yüz bölgesinde cilt yapısının en ince olduğu yer göz altı bölgesidir. Yanak bölgesi cildinin kalınlığına karşın iki bölge arasındaki yapısal farklılık göz altında iki cildin birleştiği noktada bazı sorunlar oluşmasına neden olabilir.
Ortaya çıkabilecek sorunların başında morluklar, hacim ve renk problemleri gelir. Aynı zamanda göz altı bölgesinde ve göz çevresinde kırışıklıklar ve çizgilenmeler ortaya çıkabilir. Bu sorunların giderilmesi için göz altı ışık dolgusundan faydalanılabilir.
Göz altı ışık dolgusu göz çevresindeki sorunların azaltılması, doğal ve hastanın ifadesinde bozulmaya neden olmayacak sonuçlar elde edilmesi amacıyla uygulanan bir medikal estetik prosedürdür. Doğal ve etkili sonuçlar alınabilmesi için hastanın mevcut durumu detaylıca değerlendirilmeli, ihtiyaçları belirlenmeli ve uygulama mutlaka bu alanda yeterli uzmanlığa ve deneyime sahip doktorlarca yapılmalıdır.
Göz altı ışık dolgusu uygulanmadan önce tedavi edilecek bölgeye lokal anestezik etkili krem sürülür. Krem sürüldükten sonra ortalama 20 ila 30 dakika beklenerek etki etmesi beklenir. Daha sonra künt uçlu, keskin olmayan bir kanül kullanılarak göz altı ışık dolgusu bölgeye enjekte edilir. Uygulama sırasında lokal anestezinin etkisiyle ağrı hissedilmese de uygulama sırasında baskı hissedilmesi mümkündür. Göz altı ışık dolgusunun hangi dozda uygulanacağı kişi özelinde ihtiyaçlara göre belirlenir.
Göz Altı Işık Dolgusu Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Göz altı ışık dolgusundan sonra kişi gündelik yaşantısına kesintisiz bir şekilde devam edebilir. Uygulamayı izleyen 1 hafta boyunca göz altında enjeksiyon yapılan bölgeye baskı uygulanmaması çok önemlidir. Ayrıca sauna ve hamam gibi ortamlardan uzak durulmalıdır. İlk 24 saat sıcak banyo yapılmamalı, 48 saat süreyle aşırı hareketli sporlardan ve aşırı yüz hareketlerinden kaçınılmalıdır. Aynı zamanda göz altı ışık dolgusu enjeksiyonunu izleyen 2 hafta boyunca aşırı sıcak ya da aşırı sıcaktan uzak durulması önemlidir.
Göz Altı Işık Dolgusu Zararlı mı?
Göz altı ışık dolgusu ciltte canlanma ve hoş bir görünüm sağladığından pek çok kişi tarafından tercih edilir. Ancak “göz altı ışık dolgusu zararlı mı” yanıtı en çok merak edilen soruların başında gelir. Göz altı ışık dolgusunda hyaluronik asit içerikli dermal dolgu maddeleri kullanılır. Vücutta doğal olarak bulunan bir madde olması nedeniyle hyaluronik asit vücutta herhangi bir reaksiyon gelişmesini tetiklemez. Bu nedenle güvenilir bir madde olma özelliğine sahiptir.
Göz altı bölgesine ortaya çıkan çökme ve koyu renk görünümü genellikle hyaluronik asit ve benzeri maddelerin eksikliğinden kaynaklanır. Göz altı ışık dolgusunda hyaluronik asit içerikli dermal dolgu maddeleri kullanılarak bu eksikliğin giderilmesi ve görünümün iyileştirilmesi amaçlanır. Hyaluronik asit yan etkiye ve alerjik özelliğe sahip olmadığından bu alanda yeterli deneyime ve uzmanlığa sahip doktorlar tarafından yapıldığı sürece zararsız bir uygulama olarak kabul edilir.
Göz altı ışık dolgusu enjeksiyonundan sonra tedavi bölgesinde hafif bir kızarıklık meydana gelebilse de bu durum genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir. Nadir olmakla birlikte bölgede geçici bir morluk meydana gelebilir.
Göz altı ışık dolgusu çeşitli nedenlere bağlı olarak göz altı bölgesinde ortaya çıkan çökme, yaş almaya bağlı hacim kaybı ve daha koyu bir görünüm gibi olumsuz etkilerin giderilmesini sağlar. Göz altı ışık dolgusu 18 yaş üzerindeki kişilere uygulanabilir. Bununla birlikte göz altı ışık dolgusunun etkileri kalıcı değildir. Kalıcılık süresi ortalama 12 ila 18 ay arasıdır. Etkinin ne kadar süreceği kişi özelinde belirli etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Göz altı bölgesi zayıf ve metabolizması çok hızlı olan kişilerde etki süresi daha kısa olabilir. Etkinin azalmaya başlamasıyla birlikte göz altı ışık dolgusu enjeksiyonu yenilenebilir.