Vücudun ihtiyaç duyduğu süreden daha az ya da daha çok uyunması, vücudun gereğinden fazla yorulması, alkol ve sigara kullanılması, kötü bir beslenme programı uygulanması durumunda kişilerin göz altlarında problemler oluşabilir. Yaş almanın ilk etkileri de sarkık, çökük ya da şişlik göz altları olarak ortaya çıkar. Bunun yanı sıra bazı sağlık sorunlarının bulunması da göz altlarının görünümünü olumsuz yönde etkileyebilir. Bazı kişilerin genetik özelliklerinde dolayı da göz altlarında bu tür sorunlar oluşabilir. Son zamanların popüler tedavi yöntemlerinden biri olan göz altı ışık dolgusu ile daha sağlıklı ve estetik bir görünüm yakalanabilir.
Ancak göz altı ışık dolgusu ileri yaşlanma deformitelerinde uygun değildir. Derinin henüz çok kırışmadığı, kas tabakasında gevşeme olmadığı, torbalanmaların çok hafif olduğu ve hacim kaybının ileri düzeyde görülmediği erken deformite dönemlerindeki hastalarda uygulanmalıdır.
Göz Altı Işık Dolgusu Nedir?
Cilt dokularının derinliğinde bulunan hidrasyon seviyesinin artırılması yoluyla, cilt renginin güzelleştirilip esnekliğinin, sertliğinin ve pürüzsüzlüğünün fazlalaştırılmasını ve bu sayede ışığı daha iyi yansıtmasını sağlayan bir medikal prosedürdür.
Göz altı ışık dolgusu enjeksiyon ile göz altındaki morluklar ve karartıların görünümünün iyileştirilmesi, yorgun görünümün azaltılması, kırışıklıkların, sarkmaların ve çöküntülerin giderilmesi, göz altlarındaki eşitsizliklerin giderilmesi mümkündür. Bu yöntem sayesinde göz altı bölgesinde oluşan hacim eksikliği desteklenerek daha dinç bir görünüme erişilir.
Göz altı ışık dolgusu enjeksiyonu göz altı torbalarının ve çukurlarının tedavisinin yanı sıra kullanılan dolgu maddesinin içeriğinde bulunan hyaluronik asit sayesinde göz altı derisinin renginde de açılma sağlar. Böylece göz altında daha parlak ve daha aydınlık bir görünüm oluşturulur.
Işık Dolgu Hangi Bölgelere Yapılır?
Göz altı problemleri genç yaştaki kişilerin dahi olduğundan daha yaşlı ve yorgun görünmesine neden olabilir. Göz altı ışık dolgusu enjeksiyonu uygulanarak yanaklar ve göz altı arasındaki kod farkının giderilmesi mümkün olur. Göz altında meydana gelen çukurlukların yanaklar ile aynı hizaya getirilmesi sonucunda göz altı çevresinde gerekli oranda yükseltme sağlanılarak daha genç ve canlı bir görünüme kavuşulabilir.
Göz altı ışık dolgusu enfeksiyonu genellikle gözlerle burun arasında ve gözlerle elmacık kemikleri arasında meydana gelen ve koyu gölgelenmeler oluşmasına sebep olan çukurluklara uygulanır. Göz altı ışık dolgusu enjeksiyonunda su tutucu özelliği az olan bir dolgu maddesi kullanılır. Uygulamanın tam etkisi 1-2 hafta sonra görülür. Göz altı ışık dolgusu prosedüründe çoğu hastaya 0,6-1 cc arasında tek bir enjeksiyon yapılması yeterli olur. Ancak bazı hastalarda ilave enjeksiyona gerek görülebilir.

Göz altı ışık dolgusu enjeksiyonu göz altlarında problem yaşayan ve bu durumdan rahatsızlık duyan 18 ile 65 yaş arasındaki hemen herkese yapılabilir. Bununla birlikte gebelik ve emzirme süresinde olan, kontrol altına alınamamış diyabet hastalığı, kalp hastalığı, kan pıhtılaşma bozukluğu, cilt enfeksiyonu, damar tıkanıklığı olan, daha önceden felç geçirmiş olan ve uygulamada kullanılan dolgu maddesine alerjisi bulunan kişilere göz altı ışık dolgusu uygulaması yapılamaz.
Göz Altı Işık Dolgusunun İçeriği Nedir?
Göz altı ışık dolgusunda kullanılan maddenin içeriği yumuşak ve akışkan bir forma sahip olan hyaluronik asittir. Hyaluronik asit tüm dünya genelinde hem cilt altı hem cilt içi dolgu maddelerinde en sık kullanılan maddedir. Hyaluronik asitin sertlik, emilme süresi, akışkanlık ve emilme süresi gibi fiziksel özellikleri sentezleme sürecinin kimyasal aşamalarına göre değişiklik gösterir. Göz altı ışık dolgusu enjeksiyonunda kullanılacak olan hyaluronik asitin daha yumuşak ve daha akışkan olması gerekir. Bunun nedeni göz altı bölgesindeki derinin çok ince olmasıdır. Eğer bu bölgeye sert ve kitle etkisi yaratan bir madde enjekte edilirse dışarıdan fark edilmesi ve gözle görülür düzensizlikler oluşturması gibi istenilmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle göz altı ışık dolgusu enjeksiyonunda kullanılan materyal daha farklı bir teknolojik donanım kullanılarak elde edilir.
Göz Altı Işık Dolgusu Nasıl Yapılır?

Prosedüre başlanmadan önce hastanın göz çevresi muayene edilir. Her hasta özelinde, kişinin ten rengi ve sorunun derecesi incelenerek tedavi içeriği belirlenir. Göz altı ışık dolgusu enjeksiyonu da yüz ve dudak dolgusu enjeksiyonunda olduğu gibi çok ince uçlu iğneler kullanılarak yapılır. Öncelikle göz çevresine düşük dozlu lokal anestezi uygulanır. Belirli bir süre lokal anestezinin etkisini göstermesi beklenir ve özel bir tonik kullanılarak göz çevresi temizlenir. Bu sayede göz çevresindeki cildin kirden ve makyajdan tamamen arındırılması mümkün olur. Göz çevresinde belirli bir rota izlenecek şekilde ayarlanan noktalara hasta özelinde ayarlana doz ile ufak miktarda dolgu enjeksiyonu yapılır. Tüm noktalara enjeksiyon tamamlandıktan sonra göz çevresi rahatlatıcı bir tonik kullanılarak silinir. Kızarıklık önleme özelliği olan medikal bir krem uygulanır. Göz çevresine yerleştirilen pamuğun üzerinden soğuk uygulaması yapılması yoluyla kızarıklık yatıştırılır ve rahatlatılır. İşlem yaklaşık 20-25 dakika içerisinde tamamlanır.
Göz altı ışık dolgusu prosedüründen etkili bir sonuç alınması için yüksek hacimlere çıkılması gerekir. Bu komplikasyonlara daha açık bir durum olduğundan uygulamanın mutlaka deneyimli ve bu uygulamayı birçok kez yapmış bir uzman olması önemlidir. Yeterli uzmanlığa sahip olunmaması durumunda 1 cc dolgu her iki göz altına paylaştırılır. Uygulama sonrasında oluşan ödem nedeniyle bu hacim yeterli görünse de birkaç hafta içerisinde ödem dağılınca yeterli etkinin alınamadığı görülebilir. Daha yüksek hacimlerdeyse, dolgunun bir alanda toplanıp tümsekler ve gözle görülür düzensizlikler oluşturması söz konusu olabilir. Bu nedenle uygulama yalnızca çukur alanlara değil tüm anatomik üniteye katman katman olacak şekilde uygulanmalı ve son derece titiz bir şekilde dağıtılmalıdır.
Göz altı ışık dolgusu uygulamasından sonra; uygulama bölgesi yıkanmamalı ve spor yapılmamalıdır. Solaryum, sauna, hamam gibi aşırı sıcak alanlardan ve doğrudan güneşe maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. İyileşme sürecinde bol su içilmeli, alkol ve sigara tüketiminden kaçınılmalıdır.
Göz altı ışık dolgusu enjeksiyonundan sonra nadiren de olsa şişme, kızarıklık, baş dönmesi, kaşıntı gibi yan etkilerle karşılaşılabilir. Bu durumda doktor ile iletişime geçilmelidir.
Ne Kadar Süre Sonra Etkisini Yitirir?
Göz altı ışık dolgusu prosedürünün kalıcılık süresi genellikle 9-12 aydır. Sonuçlar ömür boyu kalıcı olmasa da hasta özelinde deri yapısı ve ten rengi gibi birtakım etkenlere göre bu süre değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte göz altı ışık dolgusu prosedürünün düzenli olarak uygulanması durumunda kalıcılık süresinin artırılması mümkündür.
Işık Dolgu Riskleri Nelerdir?
Göz altı ışık dolgusu enjeksiyonu, diğer işlemlere oranla yan etkisi ve riski oldukça düşük olan prosedürler arasında sayılabilir. Görülen komplikasyonlar da geçici ya da tedavi edilebilir niteliktedir. Dolgu enjeksiyonu uygulamaları esnasında ince uçlu iğneler kullanılmasına rağmen cildi hassas olan hastalarda hafif kanamalar görülebilir. Bu nedenle göz altı ışık dolgusu yapılırken çok ince kanüller kullanılmalıdır.
Göz altı ışık dolgusu materyalinde hyaluronik asit bulunur. Ve hyaluronik asit zaten vücutta bulunan bir maddedir. Dolgu enjeksiyonunda kullanılan maddelerin büyük kısmı alerji testi yapılmasını gerektirmez. Ancak hastanın sorunlu bir alerji geçmişi varsa test uygulanmaması durumunda istenmeyen alerjik reaksiyonlar ile karşılaşılabilir. İşlemden sonra bölgede kızarıklık ya da morarma oluşması durumunda yaklaşık 72 saat içerisinde kendiliğinden düzelir.
Göz Altı Işık Dolgusu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Göz Altı Işık Dolgusu Geçici Mi?
Gözaltı ışık dolgusunun, ortalama kalıcılık süresi 1,5-2 senedir. Düzenli yaptırıldığı zaman kalıcılık süresi artmaktadır. Teosyal Redensty 2 gözaltı ışık dolgusu, FDA tarafından onay almış tek dolgudur.
Göz Altı Işık Dolgusu Ne Zaman Oturur?
Gözaltı ışık dolgusu yapılır yapılmaz etkisini gösterir. Ama tam oturma süresi 15 gündür, 15 gün sonra hasta kontrole çağırılır ve tekrar kontrol dolgu uygulanır.
Göz Altı Işık Dolgusu Ne Kadar Sürer?
Gözaltı ışık dolgusunun uygulama süresi ortalama 15 dakikadır. Ortalama etki süresi 1,5-2 senedir.
Göz Altı Işık Dolgusu Zararlı Mı?
Klinik olarak saptanmış ciddi ve kalıcı bir hasarı yoktur. FDA-CE sağlık bakanlığı onayı vardır.
Göz Altı Işık Dolgusu Fiyatları Nasıl Belirlenir? Göz Altı Işık Dolgusu Ne Kadar?
Gözaltı ışık dolgusunun bir tüpü 1 ml dir. Tüm tüp sadece bir hastaya uygulanır. Ortalama fiyatı 2500-3500 TL arasındadır.
Post a comment