Göz Altı Morluğu Nasıl Geçer?

BlogGöz Altı Morluğu Nasıl Geçer?

Estetik açıdan vücudu en önemli bölgelerinden biri göz bölgesidir. Göz çevresinin parlak ve canlı görünmesi işinin daha genç ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Göz altı morluğu göz çevresinde bazı çeşitli mekanizmalarla ortaya çıkan alt göz kapağı derisinin çevresine göre daha koyu renkte görünmesi ile karakterizedir. 

Göz altı morluğu genellikle sağlık açısından bir sorun oluşturmasa da kişilerin görünümlerinden estetik açıdan memnun olmamasına ve öz güven kaybına neden olabilir. Göz altı morlukları kişinin yüzünün üzgün, yorgun ve yaşlı bir ifadeye bürünmesine neden olabildiği için göz çevresinde sıklıkla karşılaşılan estetik problemler arasında yer alır.

Göz Altı Morluğu Neden Olur?

En sık rastlanan cilt problemlerinden göz altı morlukları genetik ya da çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bunlar arasında göz çevresinde pigment artışına neden olan durumlar, çeşitli cilt hastalıkları, bazı ilaçların yan etkileri, pıhtılaşma bozukluğu, gebelik, K vitamini eksikliği ile mikro kanamalardan kaynaklanan pigmentasyon artışı sayılabilir.

Göz çevresindeki genişlemiş damarlardan çevre dokuya yayılmakta olan kandaki hemosiderin pigmentinin ciltte birikmesi nedeniyle bölgesel renk koyulaşması ortaya çıkmaktadır. Göz altı torbalarının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Aşırı yorgunluk, uykusuzluk ve uzun süre ekran karşısında çalışmaya bağlı göz yorgunluğu
  • Stres, sigara ve alkol tüketimi
  • Güneş ışınlarına fazlaca maruz kalınması
  • Glokom tedavisi amacıyla kullanılan çeşitli göz damlaları
  • Kalp ve dolaşım bozuklukları, karaciğer ve böbrek hastalıkları ile guatr
  • Cildin soluk görünmesine ve damarların belirginleşmesine neden olan kansızlık
  • Meyve ve sebze tüketiminin yetersiz olması, fazla miktarda şeker tüketilmesi, protein, demir, B, C,  ve K vitaminlerinin eksik olması
  • Ödeme neden olduğundan aşırı tuz tüketilmesi
  • Gözlerde çökük bir görünüme neden olması nedeniyle yetersiz su tüketimi

Göz Altı Morlukları Nasıl Oluşur?

Göz çevresi cildinin altında bulunan yağ yastıkçıkları yaş almayla birlikte azalmaya başlarken diğer yandan cilt altı destek dokusunun kalınlığında azalma ve göz çevresinde çökme de meydana gelir. Bunun sonucunda ışığın geliş açısına bağlı olmak kaydıyla gölgelenme ya da göz çevresinde daha koyu renkli bir görünüm ortaya çıkabilir. Bununla birlikte göz çevresinde bulunan deri mekanik olarak gerilince renkteki koyulaşma düzelir.

Göz çevresi cildinin altındaki yağ yastıkçıkları erir ve destek dokusunun kaybı çok ileri boyuta ulaşırsa yaşla birlikte kalınlığı azalan derinin hemen altında yer alan orbicularis oculi kasıyla kan damarları deri yüzeyine çok daha fazla yaklaşmaya başlar. Bunun sonucunda kas ve kan damarları cilt yüzeyinden mor halka şeklinde görünmeye başlar. Göz çevresindeki mekanik derinin gerilmesi sonucu renkteki koyulaşma artar.

Göz altı bölgesindeki koyu renkli halkaların önemli bir nedeni doğal yaşlanma sürecidir. Yaş almayla birlikte cilt incelerek esnekliğini kaybetmeye başlar. Cilt altı yağ dokusu da cildin esnekliğini sağlayan kolajen miktarı da azaldığı için cilt altındaki koyu renkli kan damarlarının belirginliği artar. Sonuç olarak göz altındaki alan koyu bir görünüm alır.

Göz Altı Işık Dolgusu İle Göz Altı Morluklarına Etkili Çözüm

İhtiyaç duyulandan daha az ya da daha çok uyumak, aşırı yorgunluk, kötü yaşam tarzı alışkanlıkları gibi nedenlere bağlı olarak göz altı bölgesinde çeşitli problemlerle karşılaşılması olasıdır. Yaş almanın göz altındaki etkileri de sarkma, çökme ya da şişlik şeklinde ortaya çıkabilir. Ayrıca bazı sağlık sorunları da göz altlarında estetik açıdan kaygı uyandıran bir görünüme yol açabilir. Ayrıca genetik faktörler de göz altı morlukları yaşanmasına neden olabilir. Son yılların etkili ve popüler medikal estetik prosedürlerinden biri olan göz altı ışık dolgusu sayesinde daha sağlıklı ve estetik açıdan tatmin edici bir görünüme ulaşmak mümkündür.

Bununla birlikte göz altı ışık dolgusu ileri yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan deformitelerin giderilmesi amacıyla uygulanamaz. Derinin çok fazla kırışmadıysa, kas tabakasında gevşeme yoksa, torbalanmalar çok hafifse ve hacim kaybı ileri düzeyde görülmüyorsa yani mevcut durum erken deformite dönemindeyse göz altı ışık dolgusu enjeksiyonu yapılması gündeme gelebilir.

Göz Altı Işık Dolgusu Nasıl Yapılır?

Prosedüre başlanmadan önce hastanın detaylı bir şekilde muayene edilmesi ve mutlaka hasta özelinde uygunluk kararı verilmesi gerekir. Uygulanacak tedavinin içeriği her hastanın ten rengine ve mevcut sorunun derecesine göre belirlenir. 

Uygulamadan önce bölgeye lokal anestezik etkili krem sürülür. Lokal anestezinin etkisi sağlandıktan sonra göz çevresi özel bir tonikle temizlenir. Böylece göz çevresindeki bölge kirden ve makyajdan tamamen arındırılır. Göz altı ışık dolgusu enjeksiyonu sırasında belirli bir rota izlenecek şekilde noktalar ayarlanır. Hasta özelinde belirlenmiş doz çok küçük miktarlarda enjekte edilir.

Belirlenen tüm noktalara enjeksiyon tamamlandıktan sonra rahatlatıcı bir tonikle göz çevresi bölgesi silinir. Ayrıca kızarıklık önleme özelliği bulunan medikal bir krem cilde nazikçe uygulanır. Göz çevresine yerleştirilen pamuk üzerinden soğuk kompres yapılarak kızarıklığı yatıştırmak ve cildi yatıştırmak mümkündür.

İletişim Formu

TR- Randevu Formu

Post a comment

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?