Göz altı morlukları alt göz kapaklarında koyu halkalar şeklinde ortaya çıkar. Hem kadınlarda hem erkeklerde görülebilen göz altı morluklarına göz altı torbaları da eşlik edebilir. Bunun sonucunda yüzde yaşlı ve yorgun bir görünüm oluşabilir. Göz altı morlukları genellikle estetik açıdan kaygılara neden olur. Göz altı morluklarının giderilmesi için evde uygulanabilecek bazı yöntemler olduğu gibi etkili sonuçlar alınmasını sağlayan çeşitli medikal estetik prosedürler de bulunmaktadır. Medikal estetik prosedürler hasta özelinde yapılan değerlendirme sonucu planlanır, alanında uzman ve deneyimli doktorlar tarafından uygulanır.
– Göz altı morluklarının nedeni, yetersiz ve kalitesiz uyku olabilir. Uyku kalitesi göz altı morlukları üzerinde doğrudan etkileyicidir. Sırt üstü uyumaya özen göstermek ve başın altındaki fazla yastıkları kaldırmak, göz altı morluklarının ve şişliklerinin geçmesine yardımcı olabilir.
– Soğuk uygulama yapmak, kan damarlarının daraltılmasını ve göz altı morluklarının azalmasını sağlayabilir.
– Göz altı morluklarının belirginleşmesine neden olan etkenlerden biri de göz çevresindeki kan dolaşımının zayıf olmasıdır. Göz çevresine hafifçe masaj yapmak dolaşımın hızlandırılmasını ve göz altı morluklarının hafifletilmesini destekleyebilir.
– Göz altı morluklarını ortadan kaldırmaya yardımcı olan kritik unsurlar arasında sağlıklı bir beslenme düzeni uygulanması da sayılabilir. Sağlıklı tahıllar, sağlıklı yağlar, yağsız proteinler, taze meyveler ve sebzeler içeren anti inflamatuar beslenme düzeni uygulamak göz altı bölgesi de dahil olmak üzere cilt sağlığında gözle görülür bir iyileşme sağlar. Ayrıca beslenmeye, kan dolaşımını artırarak damarları koruyan bir antioksidan olması nedeniyle, likopen içeren domates eklenmelidir. Bunun yanı sıra beslenmede yaban mersini, portakal, karpuz ve kırmızı pancar gibi meyve ve sebzelere yer verilmelidir, her gün yeterli miktarda su tüketmeye özen gösterilmelidir.
– Yüz düzenli olarak ılık suyla yıkanmalıdır. Yıkama sırasında sıcak su kullanmak, inflamatuar bir etki yaratır. Bunun sonucunda gözlerde kızarma ve şişme görülebilir.
– Uyku dışındaki zamanlarda başın dik durumda tutulması semptomların azaltılmasına yardımcı olabilir. Başın dik pozisyonda tutulması göz altında kan birikmesini ve morarmanın artmasını engelleyebilir.
– Güneş ışınları gözlerdeki hassasiyetin artmasına neden olabilir. Bunu önlemek için güneşe çıkılacağı zaman UV ışınlarını filtreleyen güneş gözlükleri kullanılmalıdır.
Göz Altı Morlukları Kimlerde Görülür?
Göz altı morlukları her yaş grubundan kadın ve erkekte görülebilir. Bazı kişilerde ise göz altı morluğu görülme sıklığı daha fazladır. Aşağıda sıralanan unsurların göz altı morluklarının ortaya çıkmasında etkili olduğu bilinmektedir.
– Genetik açıdan yatkınlığı olan
– Yaş almayla birlikte cildinde yıpranmalar oluşan
– Yeterli süre uyumayan
– Yoğun stres altında olan
– Alerjik reaksiyonlar yaşayan
– Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı uygulamayan
– Hormonal değişiklikler yaşayan
– Ten rengi açık olan
Göz Altı Morlukları Nasıl Tedavi Edilir?
Göz altı morlukları farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir ve uygulanacak tedavi yöntemi de kişi özelinde belirlenir.
Göz Altı Mezoterapisi
Göz altı mezoterapisi tedavisinde vitamin, mineral, amino asit ve hyaluronik asit gibi maddelerden oluşan özel karışımlar küçük dozlarda olmak kaydıyla cilt altına enjekte edilir. Besin maddelerinin cildin alt tabakalarına doğrudan ulaştırılması sayesinde cilt yeniden canlandırılır ve cildin gençleşmesi süreci desteklenir.
Göz Altı Işık Dolgusu
Göz altı ışık dolgusu, göz altı bölgesindeki morlukları hafifletmek için hyaluronik asit içeren dolgu maddeleri kullanılarak uygulanır. Dolgu maddesinin cilt altına enjekte edilmesiyle cilde hacim kazandırılır ve morlukların daha az belirgin olması sağlanır.
Göz altındaki deri incelip damarlar belirginleşince dolgu maddesi cilde destek olarak morlukların belirginliğini azaltır. Ayrıca göz altı ışık dolgusu, cilt hücrelerinin yeniden canlanmasını destekler.
Lazer Tedavisi
Belirli bir dalga boyundaki ışık enerjisinin cilde odaklanmasıyla gerçekleştirilen lazer tedavisi, göz altı morluklarının hafifletilmesi amacıyla uygulanır. Lazer tedavisiyle cilt altındaki kan damarlarının daraltılması yoluyla renk tonunun düzeltilmesi ve kolajen üretiminin artması hedeflenir.
Lazer tedavisiyle cilt rengini daha homojen hale getirmek ve morlukları belirgin bir şekilde azaltmak mümkün olabilir. Ayrıca lazer tedavisi ile ciltteki kolajen üretiminin artırılması ve cilt gençleşmesinin desteklenmesi sağlanabilir. Bunlara ek olarak göz altı bölgesindeki cildi sıkılaştırma ve cilt elastikiyetini artırma imkanı elde edilebilir.
Göz Altı Morlukları Nasıl Önlenir?
Göz altı morluklarını önlemek için uygulanabilecek bazı önlemler aşağıda sıralanmıştır:
– Yetersiz uyku ve stres yalnızca göz altında morluk oluşmasına neden olmaz. Aynı zamanda farklı sağlık sorunlarına da yol açabilir. Yetersiz uyku ve stres nedeniyle göz altı morlukları belirginleşebilir. Bu nedenle, yeterli uyumaya ve stresten uzak durmaya çalışmak önemlidir.
– UV filtreli güneş gözlüklerinin ve göz çevresi için özel olarak tasarlanmış güneş koruyucu kremler kullanılması göz altı morluklarının oluşmasını önleyebilir. Aynı zamanda, hiperpigmentasyonun azalmasını destekleyebilir.
– Sigara ve alkol gibi kötü yaşam tarzı alışkanlıkları göz altı morluklarının oluşmasına neden olan faktörler arasında sayılabilir. Sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları benimsemek göz altı morluklarını önlemeye yardımcı olabilir.
– Tablet, telefon ve bilgisayar ekranlarına uzun süre bakmak gözlerin yorulmasına ve damarların genişlemesine neden olabilir. Damarlar genişleyince göz çevresinde koyu gölgeler meydana gelebilir. Ekrana bakma süresini kısaltmak göz altı morluklarını önlemeye yardımcı olabilir.
Göz Altı Morlukları Ne Zaman Tehlikeli Olur?
Göz altı morlukları genellikle tehlikeli bir durum değildir ve estetik kaygıya neden olması dışında bir sorun teşkil etmez. Ayrıca çoğunlukla birkaç hafta içinde kendiliğinden düzeldiği görülebilir. Evde uygulanan bazı doğal yöntemler ve çeşitli yaşam tarzı alışkanlıkları değişiklikleri iyileşme sürecini hızlandırabilir. Herhangi bir tıbbi sorun yaşanmaz.
Bazı durumlarda ise farklı semptomlar ortaya çıkar ve acil tıbbi yardım alınması gerekliliği doğabilir. Göz altı morluklarının tehlikeli olacağı ve tıbbi yardım gerektireceği bazı durumlar aşağıda sıralanmıştır:
– Göz içerisinde kanlanma, batma ve yanma hissi olması
– Çift görme ya da gözleri hareket ettirememe gibi bazı görme kusurları yaşanması
– Işık hassasiyeti (fotofobi) gelişmesi
– 2 günden daha uzun süren baş ağrısı yaşanması
– Burundan ve kulaklardan kan gelmesi
– Morarmanın siyaha dönüşmesi gibi kafatası kırığı belirtisi olabilecek durumlar yaşanması
– Ateş ve titreme olması
– Kusma ya da nöbet görülmesi
– Kaza ya da travma sonrası bilinç kaybı yaşanması
Göz Altı Morlukları İyileşme Aşamaları
Göz altı morluklarının ortaya çıkmasıyla eş zamanlı olarak iyileşme dönemi de başlar. Mor renk her geçen gün açılarak yavaş yavaş ten rengine doğru yaklaşır. Göz altı morluklarının iyileşme aşamaları şu şekildedir:
– İlk aşamada, göze alınan darbelere ya da diğer etkenlere bağlı olarak bölgede meydana gelen kan birikmesi, kırmızı renkten mor renge doğru dönüşmeye başlar.
– İkinci aşamada göz altı morarmasına neden olan ve kanın kırmızı rengini veren “hemoglobin” proteini parçalanmaya başlar. Bu aşamada hemoglobin oksijen kaybettiğinden mor rengin maviye döndüğü görülebilir.
– Üçüncü aşamada, vücut biriken kanı hızlı bir şekilde dağıtmaya devam eder. Bölgedeki koyu renkli halkalar, yaklaşık 5 ila 010 gün sonra açık yeşil ve sarımsı bir renge döner.
– Dördüncü aşama, iyileşmenin son aşamasıdır. Bu aşamada mor renk, açık kahverengiye dönmeye başlar. Kişinin ten rengine göre değişiklik göstermekle birlikte, renk değişikliğinin 14. günden itibaren tamamen kaybolduğu görülebilir.
Göz Altı Morlukları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bazı kişilerin cildi en küçük çarpma ya da travma durumunda dahi morarır. K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlama özelliğine sahiptir. Ayrıca, hasar görmüş kan damarlarını onararak sızıntıların kapanmasına yardımcı olur, dokunun toplanmasına katkıda bulunur. Kılcal damarlar üzerindeki etkisi nedeniyle göz altı morlukları için K vitamini tercih edilebilir. Ayrıca D vitamini eksikliği ciltteki melanin pigmentini azaltarak göz altı morluğuna neden olabilir. Çünkü göz altı bölgesinde, yapısal nedenlerle daha az melanin bulunur.
Göz altı morlukları; göz çevresi bölgesinde yaşanan yağ dokusu kaybı, alerji, dermatit, hiperpigmentasyon hastalıkları, demir eksikliği, anemi, yüzde yaşanan cilt incelmesi ve tiroit hastalıkları gibi çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Yaşam tarzı alışkanlıklarına ya da yaşlanmaya bağlı olarak göz altı morlukları oluşması mümkündür. Ancak bazı durumlarda geçmeyen göz altı morluklarının altında yatan nedenin araştırılması önemlidir.
Göz altı çökmesi pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilse de, göz altı çökmesinin temel nedeni bölgede meydana gelen yağ kaybıdır. Yağ kaybının ortaya çıkma nedeni ise göz altı bölgesindeki yağın zaman içinde dağılması ve ciltte aşağı doğru kaymasıdır. Bu durumdan kaynaklanan ve “gözyaşı yolu” olarak adlandırılan bölgede meydana gelen çukurlar dolgu maddelerinin enjeksiyonuyla giderilebilir. Bölgenin görünümü iyileştirilerek estetik kaygıların ortadan kalkması sağlanabilir.
Yaş almayla birlikte göz altı bölgesindeki cilt daha da incelir ve esnekliğini kaybetmeye başlar. Cilt altı yağ dokusu ile cilde esnekliğini sağlayan kolajen miktarının da azalması söz konusu olur. Sonuç itibarıyla cilt altındaki koyu renkli kan damarları giderek daha belirgin bir hal alır. Buna bağlı olarak kişi yaşlandıkça göz altı bölgesin daha koyu görünmeye başlar. Yaşlanmayla cildin kırışma eğilimi göstermesi, göz çevresindeki kas ve dokularda zayıflama olması da göz altı morluklarının çoğalmasına neden olabilir.