Kimyasal Peeling

Kimyasal Peeling

Kimyasal Peeling Nedir?

Farklı yaş gruplarındaki kadın ve erkekler, sağlıklı ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak için sıklıkla dermokozmetik prosedürlerden faydalanır. Bunlar arasında ilk sırada ise kimyasal peeling gelir.

Kimyasal peeling derinin canlandırılması, gençleştirilmesi ve görünüşünün iyileştirilmesi için uygulanan bir prosedürdür. Bir ya da birkaç kimyasal ajan deriye uygulanarak farklı derinliklerde kontrollü bir hasar oluşturulur. Bu sayede daha sağlıklı bir derinin ortaya çıkması süreci tetiklenir. 

Kimyasal peeling uygulamasıyla deri tabakalarında istenen derinliğe kadar hasar oluşturularak rejenerasyon sırasında yara iyileşmesinin tetiklediği kolajen ve elastin üretimindeki artıştan faydalanılır, çeşitli lezyonların tedavi edilmesi mümkün olur.

Kimyasal peeling tedavisinde pek çok farklı kimyasal peeling ajanının kullanılması mümkündür. En çok tercih edilenler ise alfa hidroksit asitler, trikloroasetik asit, salisilik asit, Jessner solüsyonu ve kombinasyonları olarak bilinir. Deriye uygulanan kimyasal asit yüzeye tabakaların ayrılmasını ve soyulmasını sağlar. Bunun sonucunda cilt problemleri tedavi edilir, cilt tonu iyileştirilir, lekeler azaltılır, akne izleri giderilir ve cildin genel görünümünün yenilenmesi mümkün olur.

Kimyasal peeling işleminde kullanılan asit bazlı çözümler, cilt hücrelerinin yapısını zayıflatma etkisiyle üst tabakaların dökülmesini sağlar. Bu işlem sonucunda daha genç, pürüzsüz ve sağlıklı görünüme sahip bir cilde kavuşulabilir. 

Kimyasal Peeling

Kimyasal Peeling Ne İşe Yarar?

Kimyasal peeling son derece etkili sonuçlar sağlayan bir anti-aging uygulamasıdır. Ciltte kimyasal solüsyonlarla desteklenmiş bir soyma ve yenileme işlemi olan kimyasal peeling; cilt kırışıklıklarını azaltmaya, soluklaşmış cilde canlılık kazandırmaya, cilt lekelerini gidermeye ve pek çok farklı amaca yönelik olarak uygulanabilir.

Evde doğal yöntemlerle uygulanan peeling prosedüründen farklı olarak etkili asit bileşenler kullanıldığından ciltte daha derin bir soyma işlemi gerçekleştirilmesini sağlar. Kullanılan bileşenler cilde uygulanarak ciltte bilinçli bir tahriş oluşturulur. Ölü hücrelerin biriktiği ve canlılığı yitirmiş cilt tabakası üzerinde kaldırıcı etki yaratılır.

Kimyasal peelingin cilt açısından pek çok olumlu etkisi vardır. Bunlar arasında ilk sırada ciltteki kırışıklıkların ve istenmeyen çizgilerin etkisini azaltması gelir. Güneş lekeleri ve kahverengi lekeler üzerinde iyileştirici etkisi bulunur. Yaşlılık lekeleri, yara izleri ve sivilce izleri gibi leke oluşumları üzerinde etkisi bulunan kimyasal peeling aynı zamanda solgun ve cansız cilt tonunu iyileştirmeye, cilde canlılık kazandırmaya yardımcı olur. Ciltteki ölü hücrelerin giderilmesi sayesinde daha hijyenik bir cilt yapısına kavuşulabilir. 

Kimyasal peeling işleminden elde edilecek sonuçlar kişi özelinde cilt yapısına, hormonal durumlara ya da cilt sağlığını ilgilendiren diğer faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kimyasal peeling prosedürünün kişi özelinde ihtiyaçlara göre planlanması ve düzenli seanslarla uygulanması durumunda etkili sonuçlar alınması mümkündür.

Kimyasal Peeling Nasıl Yapılır?

Kimyasal peeling yüze ve vücudun pek çok bölgesine uygulanabilen bir prosedürdür. Kimyasal peeling uygulamasının fayda sağlaması için bu konuda uzman ve deneyimli doktorlar tarafından yapılması önemlidir. Kimyasal peeling uygulamasıyla ciltteki ölü hücrelerin temizlenmesi, uygulamanın etkisini anında fark etmeyi sağlar. 

Kimyasal peeling uygulamasından önce cilt analizi yapılarak kişinin cilt yapısı incelenir ve ihtiyaçları belirlenir. Bu aşamada cilt tipinin yanı sıra sağlık sorunları ve herhangi bir alerjik reaksiyon olup olmadığı gibi unsurlar da değerlendirilir.

Kimyasal peeling uygulamasından önce uygulama bölgesi kirden ve yağdan tamamen arındırılarak cildin temizlenmesi sağlanır. Uygulama sırasında kullanılacak glilolik asit ya da farklı kimyasal solüsyon cilde titizlikle uygulanır. Sürülen kimyasal solüsyonun cilt tarafından emilmesi için belirli bir süre beklenir. Solüsyonun etkisini göstermesiyle birlikte epidermis yani cildin üst tabakası dikkatli bir şekilde soyulur. Kimyasal peeling uygulamasının tamamlanmasının ardından cilde nemlendirici ve koruyucu özelliğe sahip bakım ürünleri uygulanır. 

Kimyasal peeling uygulaması sonrası cilt hassasiyetinin artması son derece olağan bir durumdur. Bu süreçte herhangi bir komplikasyon ya da enfeksiyon gelişimini önlemek için doktorun önerdiği bakım uygulamaları düzenli bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

Kimyasal peeling işleminin kaç seans uygulanacağı kişinin cilt tipine, sorunlarına, işlem derinliğine ve bireysel gereksinimlerine göre değişiklik gösterebilir. Her bireyin cilt yapısı farklı olduğu gibi çeşitli cilt sorunlarının çözümlenmesi için gereksinim duyulan kimyasal peeling seans sayısı da birbirinden farklıdır. 

Cilt tonunun düzeltilmesi, ciltteki ince çizgilerin ve kırışıklıkların hafifletilmesi amacıyla genellikle 3 ila 6 seans uygulanması yeterli olur. Bu durumda seanslar arasında genellikle 1 ila iki hafta bırakılır. Daha ciddi lekelerin ve akne izlerinin giderilmesi istenen durumlarda 3 ila 6 seans uygulama yapılması gündeme gelebilir. 

Kimyasal Peeling Faydaları

Kimyasal peeling, farklı cilt sorunlarının tedavi edilmesi ya da cildin genel görünümünün iyileştirilmesi amacıyla uygulanabilir. Güneş ışınlarının neden olduğu hasar, yaşlanma ve hormonal değişiklikler cilt tonunda eşitsizlikler meydana gelmesine yol açabilir. Kimyasal peeling prosedürüyle cildin üst tabakası soyulur ve daha homojen bir cilde sahip olunabilir.

Hafif ve orta düzeydeki kimyasal peeling uygulamalarıyla ciltteki aknelerin ve akne izlerinin görünümünün azaltılması söz konusu olabilir. Akneye eğilimli ciltlerde gözeneklerin temizlenmesi sağlanabilir.

Cildin yaşlanmasıyla birlikte ince çizgiler ve kırışıklıklar görülmesi olağandır. Kimyasal peeling uygulaması ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltma yoluyla cildin daha genç bir görünüm kazanmasına yardımcı olabilir. Kimyasal peeling aynı zamanda yaşlılık lekelerini, güneş lekelerini ya da hormonal lekeleri, diğer bir deyişle çeşitli cilt lekelerini tedavi etmek için kullanılabilir. 

Kimyasal peeling uygulamasının diğer bir özelliği ise cilt altındaki daha genç ve sağlıklı hücreleri yüzeye çıkarmak, cilt yenilenmesi sürecini teşvik etmektir. Uygulama sırasında kullanılan salisilik asit gibi asitler, gözeneklerin temizlenmesini ve cildin yağ dengesinin düzenlenmesine yardımcı olur. Böylece, akne ve sivilce oluşumu kontrol edilebilir.

Derin kimyasal peeling işlemleriyle cilt sarkmaları azaltılabilir. Bu sayede, cildin daha genç ve sıkı bir görünüm alması mümkün olabilir. Ayrıca hiperpigmentasyon ya da hipopigmentasyon sorunlarının giderilmesi için de kimyasal peeling prosedüründen faydalanılabilir.

Kimyasal peeling uygulaması sırasında hafif düzeyde bir rahatsızlık ya da yanma hissedilebilir. Kullanılan asit türü, işlem derinliği, cilt duyarlılığı ve bireysel ağrı eşiği gibi faktörler, kimyasal peeling işleminin ağrılı olup olmadığını belirler. 

Kimyasal peeling tedavisinden sonra cildin güneş ışınlarına karşı duyarlılığı arttığından genellikle sonbahar ya da kış aylarında uygulanması tercih edilir. Bu sayede, cildin güneşin zararlı ışınlarından korunması ve iyileşme sürecinin hızlandırılması gibi faydalar sağlanabilir. Diğer yandan kış mevsiminde cildin kuruması ve tahriş olması riski artabileceğinden, cilt nemlendirmesi konusunda gereken özen gösterilmelidir.

Kimyasal peeling Nedir

Kimyasal Peeling Öncesi ve Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Kimyasal peeling işleminden önce ve sonra dikkat edilmesi gereken bazı kritik unsurlar vardır. Kimyasal peeling işlemi yapılmadan önce kişinin cilt tipi ve sorunları değerlendirilmeli, daha sonra kişi özelinde en uygun tedavi planı belirlenmelidir. Kimyasal peeling işleminden önce cildin gereksiz yere tahriş edilmesini önlemek için özellikle güçlü asitler içeren ürünler cilt bakım rutininden çıkarılmalıdır. Kimyasal peeling işleminden sonra cilt hassasiyetinin gelişmesi olağan bir durumdur. Bu nedenle, işlemden önce güneş koruyucu ürünler kullanılmalıdır.

Kimyasal peeling uygulamasından önce; kişinin kullandığı ilaçlar, gördüğü tedaviler ve cilt problemleriyle ilgili detaylı bilgi vermesi gerekir. Kimyasal peeling tedavisinden 3 gün önce yüze kese, ağda, lif, peeling ve lazer uygulanmamalıdır. Ayrıca hama ve sauna gibi ortamlarda bulunulmamalıdır.

Kimyasal peeling işleminden sonra ise cildin hassaslaşması nedeniyle belirli bir iyileşme sürecine gereksinim duyulabilir. İşlem sonrası cilt güneş ışınlarına karşı hassasiyet meydana gelebileceği için güneş koruyucu ürünlerin kullanımı ihmal edilmemelidir. Güneş koruyucu ürünler kullanılmaksızın güneş ışınlarına maruz kalınması durumunda ciltte leke oluşumunun artması söz konusu olabilir.

Kimyasal peeling uygulamasından sonra ciltte kuruluk ve tahriş oluşması mümkündür. Bu süreçte doktorun önerdiği nemlendirici ürünler kullanılmalı ve cilt düzeyli olarak nemlendirilmelidir. İşlemi takip eden 3 gün boyunca hamam, sauna ve yüzme havuzu kullanılmamalıdır. Ayrıca lif, lazer, kese ve peeling yapılmamalıdır.

Kimyasal peeling uygulamasından sonra cildi tahriş etmemeye özen gösterilmelidir. Bu süreçte kabukların ya da soyulma bölgelerinin koparılması durumunda cildin yaralanması ve enfeksiyon riskinin artması söz konusu olabilir. Yine uygulamadan sonra doktor onayı olmadan makyaj ürünlerinin kullanılmaması gerekir. Cilt hassasiyeti nedeniyle bazı makyaj ürünlerinin kullanımı bu süreçte cilt tahrişine neden olabilir. 

Kimyasal Peeling Fiyatları

Kimyasal peeling kişi özelinde planlanması ve uygulanması gereken bir işlemdir. Bu nedenle seans kapsamı ve sayıları değişebilir. Kimyasal peeling fiyatları da uygulanacak yönteme ve seans sayısına bağlı olarak belirlenir. Ayrıca kullanılan ürünün kalitesi, doktorun uzmanlığı ve deneyimi de kimyasal peeling fiyatları belirlenirken değerlendirilir.

Post a comment

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?