Kök Hücre Tedavisi Nasıl Yapılır?

BlogKök Hücre Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günümüzde estetik tedavilerin hızlı bir gelişme kaydetmesi sonucu farklı yaş gruplarından kadın ve erkeklerin estetik tedavilere gösterdiği ilgi artmaktadır. Son yılların popülerlik kazanan tedavilerinden biri olan kök hücre tedavisi, estetik alanda da büyük bir ilgi odağı haline gelmiş bulunmaktadır. 

Kök hücreler insan vücudunda bulunan ve farklı dokular oluşturma özelliğine sahip özel hücrelerdir. Estetik amaçlarla kök hücre tedavisi, kök hücrelerin kullanılması yoluyla cilt gençleştirme, yara iyileşmesini sağlama ve saç dökülmesini önleme gibi faydalar sağlama amacıyla uygulanmaktadır.

Cilt gençleştirme amacıyla uygulanan kök hücre tedavisi; ciltteki kollajen üretimini artırır ve kırışıklıkları azaltır, cilt tonunun iyileşmesine ve cilt elastikiyetinin geri kazanılmasına yardımcı olur. Kök hücreler ciltteki hasarlı bölgelerde yeni hücre oluşumu sürecini tetikleyerek cildin yenilenmesine katkıda bulunurlar. Bunun yanı sıra kök hücre tedavisi ciltteki pigmentasyon sorunlarının düzelmesine ve leke görünümünün azalmasına yardımcı olur.

Saç dökülmesi durumunda uygulanan kök hücre tedavisi, saç foliküllerini uyarır ve saç büyümesini teşvik etme görevini üstlenir. Kök hücreler, saç derisindeki kan dolaşımını artırarak saç köklerinin güçlenmesine katkıda bulunur. Bu sayede seyrelme görülen bölgelerde yeni saç büyümesi sağlanır ve saçların kalitesi iyileştirilmiş olur. Erkek ya da kadın tipi saç dökülmesi sorununda fayda sağlayan bir yöntemdir.

Kök hücre tedavisinin diğer bir kullanım alanı; ciltteki yara izlerinin ve lekelerin azaltılmasıdır. Kök hücrelerin yara bölgesine yönlendirilmesiyle yeni doku oluşumu teşvik edilir. Böylece ameliyat sonrası izleri azaltılabilir ya da yanık yaraları tedavi edilebilir.

Kök Hücre Tedavisi Deneyimli Doktorlar Tarafından Uygulanmalıdır

Kök hücre tedavisi, hastanın kendi vücudundan alınan kök hücrelerle dokuların laboratuvar ortamında çoğaltılması yoluyla uygulanır. Pek çok farklı faydası dolayısıyla kök hücre tedavisi, yalnızca bazı hastalıkların tedavisinde değil estetik ve cilt gençleştirme prosedürlerinde de tercih edilmektedir. Uygulanacak tedavinin kapsamı; diğer bir deyişle hangi tip kök hücre kullanılacağı, kullanım protokolü ve ulaşılacak başarı oranı hasta özelinde değişiklik gösterebilir. Kök hücre tedavisinden optimum fayda sağlanması için hasta özelinde planlama ve uygulama yapılması önemlidir.

Kök hücre tedavisinin uygulanması genellikle periferik kan, kan iliği ve kordon kanından alınma yoluyla olur. Hastadan kök hücre alındıktan sonra tedavisi hedeflenen hasarlı bölgeye nakledilir. Bu işlem otolog nakli olarak adlandırılır. Bir başka donörden alınan kök hücrenin nakledilmesi işlemine ise allojenik nakil adı verilir. Kök hücre tedavisinde kullanılacak olan kök hücre hastadan alınamaz ve uygun donör bulunamazsa, yarı uyumlu donörden alınan ve kök hücreyle haploidentik nakil olarak bilinen kök hücre tedavisi uygulanır. 

Kök hücre fetüsten ve bebek kordon bağından elde edilmesi haricinde kendi vücudundan elde edilmesi halinde kök hücrenin alınış şekli uygulama bölgesine ve tedavinin kapsamına göre değişiklik gösterebilir.

Bu kapsamda; kök hücrenin küçük bir doku parçasının alınması için cerrahi prosedür, karında az miktarda yağın alındığı liposuction prosedürü, kalça kemiğinden iliğin alındığı cerrahi prosedür veya damardan kan alınması yöntemi gündeme gelebilir. 

Uygun kök hücrenin bulunmasının ardından damar yolundan verilebileceği gibi doğrudan hasarlı bölgenin üzerine enjekte edilmesi de söz konusu olabilir. Hastalığın türü, derecesi, evresi ve yaşanan komplikasyonlar başta olmak üzere çeşitli etkenler kök hücre tedavisinin başarısı üzerinde etkili faktörlerdir.

Bazı durumlarda kök hücre tutunmasının gerçekleşmemesi gibi birtakım riskler gerçekleşebilir. Bu tür durumlarda kök hücre naklinin tekrarlanması söz konusu olabilir.

Kök Hücre Tedavisi Yöntemleri Hakkında Merak Edilenler

Cildin genç bir görünüme sahip olması; cildi dik tutan, bağ dokuları ve cildin kalitesini sağlayan, kolajen üretimi yapan ve fibroblast olarak adlandırılan hücrelerin oluşturduğu dokularla bağlantılıdır. Cildin genç kalmasını sağlayan fibroblast hücreleri zaman içerisinde giderek azalır. Fibroblast hücrelerinin kök hücre laboratuvarlarında yeniden üretilmesi ve cilde verilmesi, cildin yeniden genç bir görünüm kazanmasını sağlayabilir. 

Kök hücre tedavisi ile cilt gençleştirme prosedürünün ilk adımı, ciltten fibroblast hücrelerini almaktır. Kulak arkasından, estetik görünümü bozmayacak şekilde küçük bir biyopsi parçası halinde alınan fibroblast kök hücreler çoğaltılır. Çoğaltılan fibroblast hücreleri, hücrelerin öldüğü bölgelere enjekte edilir ve yeni hücreler bölgeye nakledilmiş olur. Bahsi geçen işlem ilgili kök hücreler üretildikten sonra, 30 ila 45 gün aralıklarla olmak üzere 3 kez tekrarlanmalıdır.

Üretime gönderilecek dokuların alınması ortalama 15 dakika süren bir işlemdir. Hücrelerin üremesi için gereken işlemler Sağlık Bakanlığı onaylı kök hücre laboratuvarlarında gerçekleştirilir. Bunun için ihtiyaç duyulan süre yaklaşık 30 ila 45 gündür. 

İlk uygulama dokuların alınmasından 30 ila 45 gün sonra gerçekleştirilmekle birlikte kalan 2 uygulama arasında yaklaşık 30 gün bulunmalıdır. Uygulama süresi çeşitli etkenlere bağlı olarak 1.5 ila 2 saat arasında değişebilir.

Yüz bölgesine uygulanan kök hücre tedavisi; yaş alma sonucu elastin ve kolajendeki azalmaya bağlı beliren kırışıklık, çizgi ve cilt gevşemelerini azaltmada etkili bir yöntem olarak öne çıkan yöntemlerden biri olmaya devam etmektedir.

İletişim Formu

TR- Randevu Formu

Post a comment

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?