Leke Tedavisi Hangi Aylarda Yapılır? Kaç Seans Sürer?

BlogLeke Tedavisi Hangi Aylarda Yapılır? Kaç Seans Sürer?
Leke Tedavisi

Ciltte çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan farklı lekelerin altında yatan nedenin belirlenmesi ve bu nedene göre uygun yöntemlerle giderilmesi amacıyla leke tedavisinden yararlanılır. Cilt lekelerinin neden oluştuğuna ve mevcut durumuna bağlı olarak; kimyasal peeling, fraksiyonel lazer, karbon peeling, enzim peeling ve farklı yöntemler uygulanabilir.

Cilt Lekeleri Neden Olur?

Melanin cilde rengini veren bir pigmenttir ve cilt üzerinde herhangi bir bölgede melanin yoğunluğunun fazla olması cilt lekelerine neden olur. Melanin pigmentinin cildin bir bölgesinde normale oranla fazla olması hormonal, metabolik ya da çevresel nedenlerden kaynaklanabilir. Bunlar arasında doğum kontrol hapı kullanımı ya da hamilelik gibi vücudun hormonal dengesini değiştiren durumlar, yaşlanmaya bağlı olarak vücuttaki kimyasal tepkimelerin değişmesi ve güneşin zararlı ışınlarına maruziyet sayılabilir. Sonuç olarak melanin pigmenti normalden farklı hareketler sergileyerek cildin belirli bölgelerinde yoğunlaşabilir ve cilt lekeleri oluşabilir.

Leke Tedavisi Nasıl Yapılır?

Leke tedavisi; cilt lekelerinin durumuna, lekelerin altında yatan nedene, doktorun değerlendirmelerine ve hastanın beklentilerine göre belirlenen yöntemle uygulanır. Lekelerin durumunun ve altında yatan nedenin doğru şekilde belirlenmesi uygulanacak tedavinin de doğru olarak belirlenmesi anlamına gelir. Doktor yaptığı değerlendirmeler sonucunda en başarılı sonuçların alınması için hangi leke tedavisi yönteminin uygulanacağını belirler ve hastasını tedavi yöntemi ve elde edilecek sonuçlar hakkında bilgilendirir. 

Leke tedavisi; uygulama bölgesinde yoğunlaşan melanin pigmenti gruplarının lazer, peeling ve kozmetik uygulamalarla parçalanması, tekrarlanan uygulamalar sonucunda lekeye neden olan pigmentlerin küçültülmesi ve ortadan kaldırılması amacıyla uygulanır. Lekeler genellikle cildin derinlerde yer alan tabakalarına yerleşmiş olması nedeniyle leke tedavisinin başarılı olması için belirli bir zaman gerektiği göz ardı edilmemelidir.

Cilt Leke Tedavisi Kaç Seans Sürer?

Cilt leke tedavisinin kaç seans süreceği; uygulanacak yönteme, lekelerin türüne, altında yatan nedene, hastanın yapısal özelliklerine ve benzeri faktörlere göre hasta özelinde değişiklik gösterebilir. Hamilelik gibi dönemlerde vücutta oluşan hormon değişikliklerine bağlı olarak meydana gelen ve melazma olarak isimlendirilen lekeler genellikle uygulanan tedavilere karşı daha dirençli bir yapıdadırlar. Leke tedavilerinin genellikle yaz aylarından önceki aylarda gerçekleştirilmesi tercih edilir. Hasta özelinde değişiklik göstermekle birlikte leke tedavileri genellikle 3 ila 4 aylık sürelerde tamamlanabilmektedir.

Leke tedavilerinin uygulanması için kış ayları en uygun zaman olarak kabul edilir. Bunun en önemli nedeni güneş ışınlarına maruziyetin özellikle yaz aylarına göre çok daha az olmasıdır. Yaz aylarında güneş ışınlarının etkisi en üst noktaya ulaştığından bu aylarda leke tedavisi uygulanması önerilmez. Tercih edilen yaz aylarında mümkün olduğunca leke tedavisinin tamamlanmış olmasıdır.

Leke Tedavisi Riskli mi?

Leke tedavisi bu alanda yeterli deneyime ve uzmanlığa sahip doktorlar tarafından, kaliteli ve lisanslı malzemeler ve lazer sistemleri kullanılarak aynı zamanda hijyenik ortamlarda gerçekleştirilmelidir.

Tedavinin başarısı lekelerin yapısına, neden kaynaklandığına, leke tedavisi sırasında ve sonrasında doktorun uyarılarına uyulmasına doğrudan bağlıdır. Dikkat edilmesi gereken noktalar arasında cildin temiz ve nemli tutulması, güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaçınılması, kabuk tutan yaralarla oynanmaması ve yaraların kabuklarının koparılmaması sayılabilir.

Leke Tedavisinden Sonra Lekeler Yeniden Oluşur mu?

Leke tedavisi amacıyla uygulanacak yöntemler başarılı olsa dahi yeniden cilt lekelerinin oluşmayacağına dair %100 garanti verilmesi mümkün değildir. Leke tedavisi vücuttaki lekelerin mümkün olduğunca azaltılarak giderilmesi ve ortadan kaldırılması amacıyla uygulanır. Bununla birlikte lekelerin altında yatan hormonal, metabolik ve çevresel etkenlerin yeniden oluşması halinde farklı türde cilt lekelerinin yeniden oluşması riski bulunmaktadır.

Özellikle tedaviye direnç gösteren ve melazma olarak da bilinen cilt lekeleri yaz mevsiminde ve güneş ışınlarının daha yoğun olduğu aylarda belirgin hale gelebilir. Tekrarlayan cilt lekelerinin varlığında leke tedavisinin yinelenmesiyle ciltteki ton değişikliklerine ve koyulaşmalarına müdahale etme şansı bulunmaktadır. Vücutta yeniden leke oluşumunu önlemek adına tedavi uygulanan cilt bölgelerine titiz bir bakım uygulanması ve güneş koruyucuların düzenli olarak kullanılması etkili çözümler haline gelmektedir.

Güneş koruyucuların kullanılması kadar önemli olan diğer bir unsur doğru güneş koruyucu ürünlerin tercih edilmesidir. Güneş koruyucu ürünler doğrudan cilt üzerine uygulanır. Bu nedenle cilt yapısını olumsuz yönde etkileme riski bulunmayan aynı zamanda kuru, yağlı, normal, hassas, karma, alerjik gibi farklı cilt özelliklerine uyum sağlayacak güneş koruyucu ürünler seçilmesine dikkat edilmelidir.

Güneş koruyucu ürünlerin ihtiyaç duyulan cilt korumasını sağlayabilmesi için fiziksel koruma sağlarken UVA ve UVB koruma özelliklerine sahip olmasına özen gösterilmelidir.

Özellikle leke oluşumuna yatkınlığı olan ciltlerde en az 30 faktör güneş koruyucu ürünlerin kullanımı tercih edilmelidir.

Güneş koruyucu ürünler doğru bir şekilde seçildikten sonra yalnızca yaz aylarında değil güneş ışınlarının etki etmeye devam ettiği kış ayları da dahil olarak her mevsim ve her gün düzenli kullanılmasına özen gösterilmelidir. Yaz aylarında güneş ışınlarına maruz kalma süresi uzadığından güneş koruyucu ürünler 3 saat arayla yinelenmelidir.

İletişim Formu

TR- Randevu Formu

Post a comment

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?