Leke Tedavisi Nasıl Yapılır?

BlogLeke Tedavisi Nasıl Yapılır?
leke tedavisi

İnsan cildi rengini melanin denilen pigmentten alır. Melaninin belirli bölgelerde toplanması ciltte lekeler oluşmasına neden olur. Cilt lekeleri doğuştan gelebileceği gibi güneşin zararlı ışınları, yaş alma ve çevresel etkenler sonucunda da ortaya çıkabilir. Cilt lekeleri estetik açıdan kişide ciddi kaygılar yaratabilmekte olup doğru ve düzenli cilt bakımı uygulanarak çözümlenebilecek bir problemdir. 

Leke tedavisi amacına yönelik olarak kullanılabilecek ve etkinliği kanıtlanmış birçok farklı sistem olup bu sayede daha aydınlık ve pürüzsüz bir cilde kavuşulabilmektedir.

Güneş Lekesi Nedir?

Melazma olarak da bilinen güneş lekeleri genellikle kadınlarda görülmekte olup 30’lu yaşlarda ortaya çıkmaya başlar. Çoğunlukla yüzün iki yanında simetrik bir şekilde görülen güneş lekeleri erkekler açısından da sorun oluşturabilmektedir. Güneşlenme esnasında yanak, burun, alın ve dudak üstünde kahverengi lekelerin ortaya çıkma nedenlerinden biri de östrojen hormonudur. Güneş lekeleri kış aylarına göre yaz aylarında daha çok görülmekte ve mevcuttaki lekeler de yaz aylarında daha koyu bir hale gelmektedir.

Cilt Lekeleri Neden Oluşur?

Cilt lekelerinin ortaya çıkma nedenleri arasında;

Genetik yatkınlık, güneş ışınlarının zararlı etkileri, hamilelik, kozmetik ürünlerin bilinçsiz bir şekilde kullanımı, cilt enfeksiyon hastalıkları, yaş alma, hormon tedavileri, doğum kontrol hapları, antibiyotikler, antidepresanlar gibi bazı ilaçlar ile evde bilinçsiz bir şekilde gerçekleştirilen peeling uygulamaları sayılabilir.

Cilt Lekeleri Nasıl Oluşur?

Cilt lekeleri güneş ışınlarının zararlı etkileri, hamilelik, yaş alma, hormon tedavisi ve doğum kontrol hapları kullanımı gibi nedenlere bağlı olarak cilde rengini veren melaninin daha fazla üretilmesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Dudak üstünde, yanaklarda, alın bölgesinde kahverengi yamalar şeklinde ortaya çıkan cilt lekeleri yani melazma, hamilelik döneminde görüldüğü durumlarda kloazma olarak adlandırılmaktadır. Bazı kişilerde yaş almaya ve güneş ışınlarının zararlı etkilerine bağlı olarak lentigo olarak bilinen bölgesel lekelenmeler oluşabilmektedir. Bunların yanı sıra yanaklarda minik kahverengi lekeler şeklinde gözlemlenen çiller genetik nedenlerle görülmektedir. Leke probleminden en çok etkilenen bölgeler güneş ışınlarıyla ve kimyasallarla fazla temasta olan el, yüz, boyun ve dekolte bölgesidir. 

Leke Tedavisi Nasıl Yapılır?

leke tedavisi nasıl yapılır

Kış ayları doğuştan gelen, yaş almaya ya da dış etkenlere bağlı olarak meydana gelen lekelerin tedavisi için en uygun zamanlar olarak kabul edilmektedir. Lekeler yeni oluştuğu zaman uygulanan tedavilerden daha iyi yanıt alınmaktadır. Bununla birlikte leke tanısı koyulan hastaların bilinçli bir şekilde davranması, lekelerin tekrarlama riskini göz ardı etmemeli ve her zaman için cildini korumaya özen göstermelidir.

Leke tedavisinin ne kadar süre devam ettirilmesi gerektiği kişinin cilt yapısına, mevcut lekelerin derinliğine ve uygulanacak olan tedavi protokolüne göre değişiklik gösterebilmektedir.

Leke tedavisine başlanmadan önce lekenin neden kaynaklandığı incelenmeli ve leke oluşumunu tetikleyen faktörlerin ortadan kaldırılmasına öncelik verilmelidir. Ciltte kızarıklık, yanık ya da kaşıntı gibi problemlerin olması durumunda öncelikle bu sorunlar tedavi edilmeli daha sonra leke tedavisine başlanmalıdır. Leke tedavisine yönelik olarak uygulanan yöntemler kişinin cilt yapısına ve mevcut lekelerin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Leke tedavisi amacıyla uygulanabilecek yöntemler arasında; dermapen, kimyasal peeling, enzim peeling, mezoterapi, lazer tedavisi, renk açıcı kremler, güneş koruyucu kremler ve altın iğne tedavisi sayılabilir. Leke tedavisi kapsamında genellikle tek bir yöntemin uygulanması yeterli gelmediğinden farklı yöntemler kombine şekilde uygulanabilmektedir. Uygulanan yöntemler aynı zamanda güneş kremleriyle ve antioksidan takviyeleriyle de desteklenebilmektedir. Kullanılan yöntemlerle iyileşme sağlanıp lekeler yok edilmekle birlikte her zaman için tekrarlama riski olduğu unutulmamalıdır.

Mezoterapi İle Leke Tedavisi

Mezoterapi leke açıcı ve aktioksidan etkili maddelerin ince iğneler kullanılarak deri altına enjekte edildiği bir medikal estetik prosedürüdür. Vitamin, aminoasit, hyaluronik asit, enzim ve farklı maddelerden oluşan kokteyller kişi özelinde hazırlanır. Sorunlu bölgeye enjekte edilerek cilt dokusunun sağlamlaştırılması ve iyileştirilmesi yoluyla leke oluşumunun tekrarlanması önlenir.

PRP İle Leke Tedavisi

Hastadan alınan kan ile uygulanan bu yöntemde kişinin kanından trombositten zengin plazma kısmı elde edilir. Daha sonra tedavi edilmek istenilen bölgeye mikroenjeksiyon yoluyla uygulanır. Büyüme faktörlerini yapısında bulunduran kan elemanları olan ve trombosit denilen büyüme faktörleri cildin yenilenmesini ve yenilenen cildin aydınlanmasını sağlar.

Kimyasal Peeling İle Leke Tedavisi

Kimyasal peeling işlemi sayesinde cildin en üst katmanı hafifçe soyulur ve pigment üreten hücrelerin pigment sentezi baskılanmış olur. Bunun yanı sıra kolajen sentezi artırılarak hücrelerin yenilenmesini tetikleyen bu yöntem yüzeysel lekelerde daha etkili olmaktadır.

Leke Açıcı Kremler İle Leke Tedavisi

Leke açıcı kremlerin özelliği hücrelerde melanin yapımını engellemeleridir. Bununla birlikte güneş lekesi ya da leke tedavisi için leke açıcı krem kullanılmadan önce kişinin muayene edilmesi gerekir. Muayene olmadan cilde herhangi bir işlem uygulanmamalıdır. Cilde uygun olmayan ürünlerin bilinçsiz bir şekilde kullanılması ya da uzman ve yeterli deneyime sahip olmayan kişiler tarafından lazer ve kimyasal soyma tedavileri uygulanması daha çok leke oluşumuna neden olabilmektedir.

İletişim Formu

TR- Randevu Formu

Post a comment

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?