Lipoliz Kimler İçin Uygundur?

BlogLipoliz Kimler İçin Uygundur?

Son dönemlerde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük ilgiyle karşılaşan medikal estetik prosedürlerden biri lipolizdir. İdeal kilosunda ya da ideal kilosuna yakın bir kiloda olan, ancak vücudunun belirli bölgelerinde düzenli diyete ve spora dirençli yağ birikintileri bulunan kişiler lipoliz tedavisi için uygundur. Bunların yanı sıra yağlanmaya bağlı şekil bozukluklarını, jinekomastiyi, selüliti, göz altı torbalarını, lipom ve göz çevresindeki yağları gidermek için lipoliz tedavisinden faydalanılması söz konusu olabilir.

Modern ve cerrahi olmayan bir prosedür olma özelliği taşıyan lipoliz giderek artan popülaritesi ile dikkat çekmektedir. Düzenli diyet ve spor uygulayan ancak bölgesel inatçı yağ birikintilerini gideremeyen kişiler açısından lipoliz işlevsel bir çözümdür. Lipoliz prosedürüyle inatçı bölgesel yağların giderilmesi, kişinin vücuduna daha estetik bir görünüm kazandırmaya yardımcı olur.

Lipoliz Nasıl Yapılır?

Lipoliz bölgesel yağlanma sorununun bulunduğu bölgeye uygulanan bir medikal estetik prosedürdür. Hedef bölgeye 10 ila 13 mm’lik çok ince uçlu enjektörler yardımıyla PPC olarak adlandırılan bir madde enjekte edilir. PPC enjeksiyonundan önce bölgeye soğutucu sprey sıkılır, enjeksiyon sırasında yaşanması olası acı ve ağrı hissi minimize edilir. Lipoliz prosedürü sayesinde zarın yağ hücrelerini çözmesi sağlanır ve yağ hücrelerinde bozulma oluşur. Karaciğere taşınan yağ hücreleri vücut dışına atılır. Lipoliz tedavisinde kullanılan özel bileşen yağ dokusu giderilmek istenen bölgeye doğrudan enjekte edilerek uygulama bölgesinde kontrollü bir iltihaplanma etkisi yaratılır.

Enjeksiyon tamamlandıktan sonra bölgesi kızarıklık, morluk, kaşıntı ve hafif yanma hissi yaşanabilir. Lipoliz enjeksiyonunun ardından bölgede geçici ödem oluşması söz konusu olabilir. Söz konusu şikayetler genellikle 24 ila 48 saat içinde kendiliğinden düzelir. Lipoliz tedavisi hasta özelinde planlandığı takdirde etkili sonuçlar alınmasını sağlayan bir prosedür olarak öne çıkar. Tedavi sırasında kullanılan preparatın miktarı hasta özelinde ihtiyaca, beklentiye ve tedavisi planlanan bölgede depolanmış fazla yağ miktarına göre belirlenir.

 

Lipoliz tedavisi kapsamında yapılacak seanslarda ne kadar ürün enjekte edilecek bireysel konsültasyonlara bağlı olarak hasta özelinde belirlenir. Lipoliz uygulanan hastalarda kalıcı ve görünür bir etki elde edilebilmesi için genellikle 3 ila 6 hafta aralıklı olmak kaydıyla 2 ila 6 seans yapılması tercih edilir. Diğer yandan hastalar her lipoliz seansından yaklaşık 3 hafta sonra vücut yağlarında büyük ölçüde azalma olduğunu görebilirler. Çoğu hasta 2 ya da 3 seans lipoliz uygulandıktan sonra tatmin edici sonuçlarla karşı karşıya kalır.

Lipoliz Tedavisi Hakkında Bu Noktalara Dikkat!

Lipoliz tedavisi uygulandıktan sonra hedef bölgedeki yağ hücrelerinin sayısının ya da enjeksiyon bölgesi çevresindeki yağ hücrelerinin boyutunun azaltılması söz konusu olabilir. Deoksikolik asit, fosfatidilkolin ve L karnitin hedef bölgeye enjekte edilen solüsyonun içerisinde yer alan maddelerdir. L karnitin enjekte edildiği bitişik yağ hücrelerinden gelen enerjinin yakındaki kas tarafından ATP olarak kullanılmasını sağlayarak bölgesel yağı azaltır. Fosfatidilkolin ve deoksikolik asit enjekte edildikleri bölgedeki yağ hücrelerini doğrudan yok eder ve yağın azalmasını sağlar. 

Pek çok hastada bir ay arayla en az 2 ila 3 seans lipoliz tedavisi uygulandığında etkili sonuçlar alınabilir. Lipoliz enjeksiyonunun ardından iltihaplanma dönemi devam ettiği süre boyunca bölge eskisinden daha dolgun bir görünüm alır. Diğer yandan yağ hücreleri uzaklaştırılıp bölgedeki iltihabın azalmasıyla gözle görünür sonuçlar elde edilmeye başlanır. Hastalar lipoliz enjeksiyonunu takip eden süre boyunca dengeli bir beslenme ve düzenli bir diyet programı uyguladıkları takdirde uzun süre kalıcı sonuçlara ulaşabilirler. 

Lipoliz enjeksiyonundan önce lokal anestezi uygulandığından prosedür sırasında bir acı ya da ağrı hissedilmemesine karşın, enjeksiyondan sonraki 15 dakika ila 2 saatlik süre boyunca yanma, batma ve kızarıklık yaşanabilir. Şişme ve morarmanın en üst noktaya ulaştığı zaman dilimi ise 6 ila 72 saatlik süre olmaktadır.

Lipoliz enjeksiyonunun ardından şişme ve kızarıklık yaşayan hastalar günde birkaç kez soğuk kompres yapmalıdır. Postinflamatuar modüllerle karşılaşılması yağ nekrozunun devamını gösteren bir durum olup genellikle 10 gün içerisinde kendiliğinden düzelir. Lipoliz enjeksiyonundan sonra yaşanabilecek olası bir şişmenin minimize edilmesi için uygulamayı takip eden 48 saat boyunca buz kompresi yapmak fayda sağlayabilir. Lipoliz seanslarından sonra en az 4 saat süreyle duş almamak, banyo yapmamak ve uygulama bölgesini hiçbir şekilde suyla temas ettirmemek önemlidir.

Lipoliz seansını izleyen 24 saat aspirin ve kansulandırma etkisine sahip diğer ilaçlar kullanılmamalıdır.  İlk 48 saat hastalara sauna, jakuzi ve masaj önerilmez. Yine tedaviden sonraki 2 hafta boyunca hastalar solaryuma girmemeli ve güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmamaya özen göstermelidir. Tedaviyi takip eden 2 hafta boyunca günde 15 dakika olmak kaydıyla tedavi bölgesine hafifçe masaj yapılması yağ eliminasyon süreci üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Düzenli diyet ve egzersize rağmen giderilemeyen inatçı yağ birikintilerinin giderilmesi noktasında önemli fayda sağlayan lipoliz prosedürü, hiçbir koşulda bir zayıflama yöntemi olarak değerlendirilmemelidir.

İletişim Formu

TR- Randevu Formu

Post a comment

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?