Son dönemlerde Avrupa’da ve Amerika’da olduğu gibi ülkemizde de en çok ilgi gören yöntemlerin başında lipoliz gelmektedir. Lipoliz PPC diğer bir deyişle pphosphadytilcolin maddesinin deri altına enjekte edilmesi yoluyla bölgesel fazlalıkların doğal yollarla uzaklaştırılmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir.
Lipoliz yönteminde kullanılan PPC maddesi insan vücudunda bulunan ve yağ metabolizmasında önemli role sahip bir madde olup soya fasulyesinden elde edilebilmektedir. PPC tıbbın birçok farklı alanında kullanılan etken maddelerden biridir. Adiposit denilen yağ hücresi içindeki katı yağın çözünmesini sağlayarak etkisini göstermektedir. Bu sayede metabolize edilmesi çok daha kolay olan akışkan yağlı-su solüsyonuna dönüştürerek yağ hücrelerinin parçalanmasını ve vücuttan uzaklaştırılmasını hızlandırmaktadır. Yağ hücresinin zarının geçirgenliğini ve akışkanlığını artırma özelliğiyle lipidik bileşenlerin hücre dışarısına çıkmasında önemli bir rol oynamaktadır. Uzaklaştırılan ve metabolize edilen yağlar vücudun doğal lenfatik sistemi aracılığı ile kolayca dışarı atılabilmektedir. Yağlar vücuttan doğal bir şekilde dışarı atıldığı için bölgede sarkma ve gevşeme problemleri minimum düzeyde oluşmaktadır.
Lipoliz Hangi Amaçlarla Kullanılır?
Lipoliz; jinekomasti, selülit, yağlanmaya bağlı şekil bozuklukları, göz altı torbalanmaları, lipom ve göz çevresi yağlanmalarının tedavisinde kullanılabilmektedir. Aynı zamanda cerrahi yolla yağ alımı işlemlerinden sonra meydana gelen şekil bozukluklarının tedavisinde de lipoliz yönteminden yararlanılabilmektedir. Lipoliz selülitin neden olduğu portakal kabuğu görünümünün ortadan kaldırılmasında da etkili bir yöntem olma özelliğine sahiptir. Erkeklerin sırt bölgelerinde yaygın olarak görülen yağlanma sorununun tedavisi için de lipoliz yöntemine başvurulabilir.
Lipoliz Nasıl Uygulanır?
Lipoliz yönteminde bölgesel yağlanmanın bulunduğu uygulama bölgesine 10-13 mm’lik çok ince uçlu enjektörlerin kullanılmasıyla PPC maddesinin enjeksiyonu yapılır. Hastada acı ya da herhangi bir rahatsızlık hissinin oluşmaması için öncelikle uygulama bölgesine soğutucu sprey sıkılır. Enjeksiyon tamamlandıktan sonra uygulama bölgesinde kızarıklık, morluk, kaşıntı ve hafif yanma görülmesi normal olarak kabul edilir. Uygulama bölgesinde geçici olarak ödem oluşumu da söz konusu olabilir. Bu tür şikayetler yaklaşık 1-2 gün içerisinde herhangi bir müdahale gereksinimi olmaksızın kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.
Lipoliz uygulaması tamamlandıktan sonra hastalar hızlı bir şekilde günlük yaşantılarına geri dönebilirler. Lipoliz yönteminde enjekte edilen PPC maddesinin etkisiyle yağlar karaciğer yoluyla parçalanır. Bu nedenle lipoliz seanslarına devam edildiği sürece alkol kullanılmamalıdır. Buna ek olarak lipoliz işlemini baskılayıcı özelliklerinden dolayı aspirin ve ağrı kesici ilaçlardan da uzak durulmalıdır. Aynı şekilde lipoliz tedavisi sırasında güneş banyosundan ve solaryumdan kaçınılmalıdır.
Lipoliz uygulamasından en etkili sonuçlar alınabilmesi için hastanın kendisine verilen diyet programını düzenli bir şekilde uygulaması gerekmektedir. Ayrıca her gün en az bir saat tempolu yürüyüş yapılmalıdır. Bu sayede lipoliz seansının etkisiyle parçalanan yağların yakılması ve vücut tarafından enerji kaynağı olarak kullanılması mümkün olabilmektedir.
Lipoliz Uygulaması Nasıl Etki Eder?
Bölgesel yağ fazlalığının olduğu bölgelere PPC maddesi enjekte edilerek uygulanan lipoliz yöntemi bölgesel yağların eritilmesini amaçlar. PPC maddesinin enjekte edilmesiyle birlikte yağ hücreleri zarının geçirgenliği artırılır, parçalanan yağ hücrelerinin vücut tarafından yok edilmesi sonucunda doğal şekle benzer bir yağ yıkımının fazlalaştırılması söz konusu olur.
Lipoliz yönteminde bölgesel yağ fazlalığının olduğu bölgelere PPC enjekte edilince yağ hücreleri zarının geçirgenliği fazlalaşmakta ve karaciğer parçalanan yağ hücrelerini yok etmeye başlamaktadır. Lipoliz uygulaması yapılan bölgelerde yağ hücrelerinin sayısının azaltılması sayesinde belirli bölgelerdeki yağlanmanın tamamen ortadan kaldırılması söz konusu olabilmektedir. Bu yöntem sayesinde doğal yollardan yağ yakımı artırıldığı için vücuttaki inatçı yağ birikimlerinin cilt derisinde herhangi bir gevşemeye yol açmadan yol edilmesi mümkün olmaktadır.
Lipoliz yönteminde yağların erimesi ve atılması vücudun kendi doğal süreci içerisinde gerçekleştirilmektedir. PPC maddesi enjeksiyonu sonucunda yağ hücresi zarının geçirgenliği ve akışkanlığı artmakta ve yağların hücre dışına çıkması kolaylaşmış olmaktadır. İlacın enjekte edilmesiyle birlikte yağ dokularında metabolik doğal bir süreç başlamakta, yağlar eritilmekte ve vücuttan atılmasıyla süreç sonuçlanmaktadır.
Lipoliz yöntemi yağların yavaş ancak derin erime sürecine neden olmaktadır. Yağ hücreleri bu yöntemle normal boyutlara getirilmekte bir kısmı da yok edilmektedir. Ayrıca yağ hücrelerinin bir kez yok olduktan sona yeniden oluşmaları mümkün olmamaktadır.
Lipoliz Uygulaması Kaç Seans Yapılmalıdır?
Lipoliz uygulamasının kaç seans yapılması gerektiği hastanın kilosu, yaşı ve uygulama yapılacak olan bölgede ne kadar yağ miktarı bulunduğuna göre değişiklik göstermektedir. Sorunlu bölgelere genellikle en az 2-4 seans lipoliz uygulaması yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Yapılan her lipoliz seansından sonra doğal yolla çözünen yağ atıkları vücut tarafından kendi kendine sıfırlanır. Hastalar genellikle ikinci seanstan sonra vücutlarında meydana gelen değişikliği fark etmeye başlamaktadır. Lipoliz seanslarının çok sık uygulanması total yağ kaybına neden olabileceğinden yüksek doz uygulamalarla istenilenden fazla etki yaratılması söz konusu olabilir. Bu nedenle oluşturulan etkinin gözlemlenebilmesi için lipoliz seansı uygulamalarının 4-6 haftalık aralıklarla yapılması çok daha doğru sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.