Lipoliz, bölgesel vücut yağının alınması için uygulanan modern ve cerrahi olmayan bir yöntemdir. Diyet veya fiziksel aktivite ile kurtulmanın zor olduğu bölgelerdeki fazla yağları alarak vücudun hassas bir şekilde modellenmesini sağlar.
Lipoliz, zarın yağ hücrelerini çözmesini sağlar. Bu da yağ hücrelerinde bozulma ile sonuçlanır. Ardından yağ hücreleri karaciğere taşınır ve vücuttan atılır. Lipoliz prosedüründe kullanılan müstahzar, yağ dokusu fazla olan bölgeye direkt olarak hassas bir şekilde enjekte edilerek, içinde kasıtlı ve kontrollü iltihaplanmaya neden olur. Lipoliz prosedürünün olağan yan etkisi; ameliyat edilen bölgede birkaç gün içinde kaybolan morarma, şişme ve hafif ağrı olabilir.
Lipoliz enjeksiyonu aşamalar halinde gerçekleştirilen bir prosedürdür. Tedavide kullanılan preparat miktarı hastanın beklentilerine ve tedavi bölgesinde depolanan yağ miktarına bağlı olarak değişebilir. Lipoliz uygulaması için gerekli olan ürün miktarı her seanstan önce bireysel konsültasyonlar belirlenir. Görünür ve kalıcı bir etki elde edilmesi için genellikle 3-6 hafta aralıklarla 2 ila 6 seans lipoliz uygulamasına ihtiyaç duyulur. Her seanstan yaklaşık 3 hafta sonra hasta vücut yağında önemli miktarda azalma hissedebilir ve görebilir. Çoğu hasta 2-3 seanstan sonra elde edilen sonuçlardan memnuniyet duymaya başlar.
Lipoliz tedavisi için tıbbi kontrendikasyonlar şu şekildedir:
- Karaciğer hastalığı,
- Kardiyolojik hastalıklar,
- Şeker hastalığı,
- Kan pıhtılaşma bozukluğu,
- Cilt hastalıkları,
- Hamilelik ve emzirme.
Lipoliz İle Kilo Verilir mi?
Kilo verme amacıyla tasarlanmaya lipoliz; istenmeyen lokalize yağ birikintilerinden, örneğin gıdı, uyluk, karın ve üst kollardaki yağ birikintilerinden kurtulmanın etkili bir yoludur. Lipoliz en çok; karın, yüz, uylukların iç kısmı, sırt ve kalçalardaki yumuşak yağ bölgeleri için uygundur. Aynı zamanda lipoliz tedavisi selülit üzerinde de iyi sonuçlar verir.
Lipoliz tedavisi ile çözülen ve vücuttan uzaklaştırılan yağ hücrelerinin yeniden yerine gelmesi söz konusu değildir. Kilo kontrolü sağlandığı sürece lipoliz tedavisinin sonuçları kalıcıdır.
Lipoliz uygulaması özellikle diyetle ve sporla hedef alınamayan bölgelerdeki yağ birikintilerinde kalıcı bir azalma sağlar. Pratik, ağrısız ve düşük riskli bir tedavidir. Lipoliz, vücut konturunda daha yavaş bir değişime izin vererek, hastaların birkaç aylık bir süre içinde kademeli olarak görünüm değişikliklerine alışmalarını sağlar. Bu nedenle, liposuction sonrası kalan yağ dokusunu gidermek ve çevredeki cildi gerginleştirmek için de ideal bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir.
Deri altı dokusunda az sayıda sinir lifi bulunduğundan enjeksiyonlar ağrılı değildir. Hastalar sadece başlangıçta hafif bir batma ve ilk 2 saat hafif bir kaşıntı ve yanma hissi duyarlar.
Lipoliz sırasında hedef bölgelere deoksikolik asit enjekte edilir. Daha sonra doğal olarak vücudu terk eden yağ hücrelerini çözerek çalışır. Minimal invaziv olduğu için birçok kişi liposuction yerine tercih eder. Lipoliz sadece yağ hücrelerini yok etmekle kalmaz, aynı zamanda cildi sıkılaştırır. Birçok kişi, yağ hücresi enjeksiyonlarının tedavi edilen bölge çevresinde sarkık cilt ile sonuçlanabileceğinden endişe etmektedir. Bununla birlikte, deoksikolik, cildi sıkılaştırmaya yardımcı olan kolajen üretimini tetikler.
Lipoliz Tedavisi ve Sonrası
Lipoliz tedavisi, yağ hücrelerinin sayısını veya enjeksiyon bölgesi çevresindeki yağ hücrelerinin boyutunu azaltır. Prosedür sırasında kullanılan kimyasallar arasında L karnitin, deoksikolik asit, fosfatidilkolin bulunur. Burada L karnitin, yakınındaki kas tarafından enjekte edildiği bitişik yağ hücrelerinden gelen enerjiyi ATP olarak kullanarak yağı azaltır. Hem deoksikolik asit hem de fosfatidilkolin enjekte edildiği yağ hücrelerini doğrudan yok ederek yağın azalmasını sağlar. Ameliyatsız bir yöntemle yağları azaltmak isteyen hastalar için lipoliz ilk tercih olabilir. Çoğu hasta bir ay ara ile en az 2-3 seansa ihtiyaç duyar. İltihaplanma dönemi devam ederken bölge eskisinden daha dolgun görünebilir. Ancak yağ hücreleri gidince ve iltihap azaldıkça sonuçlar görülebilir. Hasta iyi bir diyet ve egzersiz yaparsa sonuç genellikle uzun süreli ve kalıcıdır.
Lipoliz enjeksiyonu sırasında kullanılan lokal anestezik nedeniyle bölge hissizleşir ve solgun görünebilir. Uygulamadan sonra 15 dakika ile 2 saat arasında bir miktar kızarıklık, batma ve yanma olabilir. Daha sonra 6 ila 72 saat arasında üst noktasına ulaşan şişme ve morarma görülebilir. Herhangi bir kızarıklık yaşanırsa günde birkaç kez kompres yapılabilir. Birkaç postinflamatuar nodüller karşılaşılabilir. Bunlar yağ nekrozunun devam ettiği anlamına gelir ve 30 gün içinde kaybolur.
Lipoliz enjeksiyonundan sonra şişmenin azaltılması için ilk 48 saat bölgeye buz uygulaması yapılmalıdır. Tedaviden sonra en az 4 saat duş alınmamalı, banyo yapılmamalı ve uygulama bölgesine su değdirilmemelidir.
Enjeksiyonu izleyen ilk 24 saat süre içerisinde aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar ve E vitamini kullanılmamalıdır. Tedaviden sonraki 48 saat süreyle jakuzi, sauna ve masaj önerilmez. Lipoliz enjeksiyonunu takip eden 2 hafta boyunca doğruda güneşe maruz kalmaktan ve solaryumdan kaçınılmalıdır.
Tedavi sonrası 2 hafta boyunca ve günde 15 dakika süreyle, tedavi bölgesine hafif bir masaj yapılarak yağ eliminasyon sürecine katkıda bulunulabilir.