Vücudun farklı bölgelerinde biriken, düzenli diyete ve spora dirençli bölgesel inatçı yağ birikintilerinin vücuttan uzaklaştırılması amacıyla en sık uygulanan prosedürlerin başında liposuction gelir. Liposuction prosedürünün popülerliğinin temel nedeni, uygulama bölgesindeki yağ hücrelerinin kalıcı olarak uzaklaştırılmasına imkan veren bir yöntem olmasıdır. Ergenlikten sonra insan vücudundaki yağ hücrelerinin sayısında artış olmaz. Buna bağlı olarak kilo kontrolü sağlandığı sürece liposuction işleminin sonuçları kalıcılığını korur.
Liposuction prosedürü özellikle karın ve basen bölgesinde orantısız yağ birikintileri bulunan kişilerde etkili sonuçlar alınmasını sağlayan popüler bir yöntemdir. Diğer yandan liposuctionın bir zayıflama yöntemi olduğu gibi yanlış bir kanıya kapılmamak önemlidir. Liposuction prosedürü uygulanacak olan kişilerin ideal kilosunda ya da ideal kilosuna yakın olması bununla birlikte inatçı bölgesel yağlanmaları bulunması gerekir. Fazla kilosu ve bölgesel yağ birikintileri olan hastalara liposuction yapılmadan önce ideal kilolarına ya da ideal kilolarına yakın bir kiloya gelmeleri beklenir. Ancak bu aşamadan sonra liposuction uygulaması gündeme gelebilir.
Liposuction Kimlere Yapılır?
Liposuction prosedürü hareketsiz hayat biçimi ve yanlış beslenme alışkanlıkları dolayısıyla zaman içinde vücudunun belirli bölgelerinde inatçı yağ birikintileri oluşan kişilere uygulanabilir. Bu sayede düzenli spora ve diyete dirençli inatçı yağ birikintilerini gidermek ve vücut şekillendirme yapmak mümkündür. Basen, kalça, karın altı, göbek, diz ve gıdı vücutta yağlanmaların en zor giderildiği bölgeler olarak kabul edilirler. Düzenli spora ve diyete direnç gösteren bölgesel yağların giderilmesi amacıyla uygulanan liposuction prosedürü ile uygulama bölgesindeki yağların hasta özelinde belirlenen farklı tekniklerle vücut dışına atılması sağlanır.
Liposuction 18 yaş üzerinde, ideal kilosunda ya da ideal kilosuna yakın aynı zamanda yeterli düzeyde deri elastikiyetine sahip kişilere uygulanabilir. Uygulama yapılıp yapılamayacağı her hasta özelinde bazı noktalar değerlendirilerek belirlenmekte olup vücut kitle indeksi en önemli faktörlerin başında gelir.
Liposuction yöntemi ile kişinin vücut kıvrımlarını daha belirgin bir hale getirmek ve daha ince bir görünüm elde etmesini sağlamak mümkündür. Vücut hatları inceltilen hasta daha düzgün formda bir vücuda ve daha fit bir görünüme sahip olur. Düzenli spora ve diyete karşı dirençli bölgesel yağların yanı sıra fazla kilo sorunu yaşayan kişilerin öncelikle doktor kontrolünde diyet ve spor uygulaması ve fazla kilolarından kurtulması gerekir. Bu aşamadan sonra uygulanabilecek liposuction tedavisi ile inatçı yağ birikintilerinin kişinin vücudundan uzaklaştırılması mümkündür.
Liposuction prosedürü uygulanacak olan kişinin genel sağlık durumunda herhangi bir sorun olmaması gerekir. Şeker hastalarına, kalp hastalarına, metabolizma hastalıkları ve anesteziye karşı duyarlılığı olanlara liposuction yapılmadan önce detaylı muayeneler ve testler yapılır. Bunun amacı olası riskleri belirlemek ve hasta özelinde operasyona uygunluk kararını en sağlıklı şekilde vermektir.
Liposuction hamilelik ve emzirme döneminde olan kişilere uygulanabilen bir prosedür değildir. Dramatik kilo kaybı yaşayan kişilerde vücut elastikiyetinin zarar görmesi ve derinin içinin boşalması gibi durumlar söz konusuysa liposuction uygulaması yerine derinin toparlanması için estetik cerrahi prosedürlerin uygulanması gerekir. Bu nedenle liposuction prosedüründen elde edilecek sonuçların başarısı hastanın cilt kalitesi ile de doğrudan ilişkilidir.
Liposuction Nasıl Yapılır?
Prosedür öncesi uygulama bölgesine verilecek form, yağların alınacağı bölgeler ve alınacak yağ miktarı belirlenir. Liposuction uygulama bölgesine ve alınacak yağ miktarına göre genel ya da loka anestezi altında yapılır. En basit tanımıyla iposuction prosedürü ile inatçı bölgesel yağ birikintileri vakumla çekilerek kanüller aracılığıyla vücut dışına atılır.
Uygulama bölgesine 1.5-2 mm boyunda kesiler açıldıktan sonra içlerine yerleştirilen kanüllerin hafifçe hareket ettirilmesiyle inatçı yağ birikintileri yerinden oynatılır, parçalanıp gevşetilerek vücut dışına atılır. Operasyon tamamlandıktan sonra uygulama bölgesindeki sıvıyı dışarı akıtmak ve ödem oluşumun engellemek için kesiler bir süre açık bırakılır. Dikişlr atıldıktan sonra uygulama bölgesi sıkıca bandajlanır. Elde edilecek olan sonuç kişinin vücut kitle indeksi, cilt kalitesi ve uygulamayı gerçekleştiren doktorun uzmanlığı gibi pek çok farklı etkene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Liposuction ameliyatının ne kadar sürede tamamlanacağı uygulama yapılacak alanın büyüklüğü ve ne kadar yağ alınacağı gibi faktörlerden etkilenir.
Hastaların uygulama bölgesi özelinde değişiklik göstermekle birlikte liposuction uygulamasından sonraki 15 gün boyunca, özel olarak üretilmiş korse kullanması gerekir. Bu sayede uygulama bölgesi sıkılaştırılır ve ödem oluşumunun engellenmesi sağlanır. Ayrıca form verilen bölgenin şekli korunur. Korse kullanım süresi hastanın özelliklerine, uygulama yapılan bölgeye ve alınan yağ miktarına göre değişir.
Liposuction prosedürünü izleyen ilk 3 gün hastalar istirahat etmelidir. Hastanın mesleğine ve çalışma koşullarına bağlı olarak uygulamadan 3 gün sonra işbaşı yapmaları söz konusu olabilir. Liposuction uygulamasından sonra bölgede şişlik, morluk ve ödem görülmesi olağan bir durumdur. Morluk, şişlik ve ödem zaman içinde kendiliğinden düzelecektir. İyileşme sürecinde hasta her gün yeterli miktarda su içmeli, yağ kaybının maksimize edilmesi için protein ağırlıklı beslenmelidir. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yaşam tarzı alışkanlığı haline getirilmelidir.