Liposuction Sonrası Yapılması Gerekenler

BlogLiposuction Sonrası Yapılması Gerekenler

Vücudun farklı bölgelerinde bulunan, düzenli diyet ve egzersiz ile giderilemeyen inatçı yağ birikintilerinden kurtulmanın en etkili yollarından biri liposuctiondır. Vücut formunun düzeltilmesi amacıyla karın, yüz, uyluk, boyun, meme, kalça, kol ve gıdı bölgelerine sıklıkla uygulanan liposuction gerekli durumlarda yüz germe ve göğüs germe ameliyatı ile kombine edilebilir.

Ancak invasive cerrahi bir prosedür olan liposuction vücut şekillendirme amacıyla uygulanmaktadır. Yani liposuction yönteminin zayıflama amacıyla uygulanması mümkün değildir. Liposuction yapılacak hastaların genel sağlık durumunun iyi olması, ameliyata engel bir durumunun olmaması ve hastanın vücut kitle indeksinin 30’un altında olması gerekir. 

Liposuction yapılacak kişinin sigara kullanmaması, cildinin sert ve esnek bir yapıda olması prosedürün başarılı olması için dikkat dilmesi gereken noktalardandır. Dolaşım sisteminden kaynaklanan bir sağlık sorunu, zayıf bir bağışıklık sistemi ya da diyabeti olan hastalara liposuction uygulanması için mutlaka detaylı değerlendirme sonucu doktor onayı alınmalıdır. Liposuction uygulamasından önce hasta alerji geçmişi, kronik hastalıkları ve düzenli olarak kullandığı ilaçlar hakkında doktorunu detaylı olarak bilgilendirmelidir. Ayrıca liposuction uygulamasından 2 hafta önce bazı ağrı kesicilerin, aspirin ve türevi kan sulandırıcı ilaçların kullanımına ara verilmelidir. 

Liposuction yöntemi uygulanan hastalarda kullanılan teknik ve hastanın cilt yapısı gibi çeşitli özelliklere bağlı olarak uygulama sonrası ağrı, morarma ve şişme görülmesi riski vardır. Liposuction yapıldıktan sonra hem uygulama bölgesindeki şişmenin hem yeni vücut şeklinin kontrol edilebilmesi amacıyla hastalara korse giydirilir. Bu süre genellikle 3 ila 4 haftadır. 

Liposuction yapıldıktan sonra prosedürün kapsamına, uygulama bölgesine ve alınan yağ miktarına bağlı olmak üzere hastalar genellikle birkaç gün içinde işlerine dönebilirler. Tabii bu aşamada yapılan işin niteliği de önemlidir. Liposuction yöntemiyle alınan yağların yeri uygulamanın ardından kan ve sıvıyla dolduğu, bölgede ödem oluştuğu için kişinin kilosunda ve görünümünde hemen bir değişiklik ortaya çıkmaz. Genellikle uygulamadan sonraki 1 ila 3 ay içinde nihai sonuca ulaşmak mümkündür.

Liposuction Sonrası İyileşme Süreci

Liposuction uygulaması ile kişinin vücudundaki yağların ve yağ hücrelerinin kalıcı bir şekilde uzaklaştırılması mümkündür. Bununla birlikte kişi uygulama sonrası kilo kontrolünü sağlamazsa, düzenli bir şekilde beslenmezse ve egzersiz yapmazsa vücuttaki yağ hücreleri genişleyeceğinden yeniden kilo alımı ve yağlanma sorunu yaşanabilir.

Liposuction uygulamasından sonra elde edilen yeni vücut şeklinin korunabilmesi için şekerden, tatlıdan ve hamur işlerinden uzak durmak gerekir. Liposuction sonrası uygulanacak beslenme programında protein, meyve, sebze, tahıl ve daha az miktarda yağa yer verilmelidir. Düzenli egzersiz yaşam tarzı alışkanlığı haline getirilmelidir.

Liposuction sonrası iyileşme sürecinde hastaların bol miktarda su, şekersiz doğal meyve suyu ve bitki çayı tüketmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Sıvı alımı iyileşme süreci üzerinde doğrudan etkilidir. Taze sebzeler beslenme programının ayrılmaz parçası olmalıdır. Meyve tüketimi sırasında içerdiği şeker miktarına göre seçim yapılmalıdır. Omega-3 yağ asitleri, ceviz ve balık tüketimine özen gösterilmelidir. Beslenme programında baklagillere ve kuruyemişlere yer verildiği gibi tam tahıllı beslenmeye özen gösterilmelidir.

Tam tahıllar, baklagiller, et, tavuk, yağsız süt ve süt ürünleri protein açısından zengin kaynaklar olarak tüketilmeye özen gösterilmelidir. İyileşme sürecinde tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır. Yüksek sodyum seviyesinin vücudun su tutma seviyesini buna bağlı olarak ödem ve şişlikle ilgili şikayetleri artırarak iyileşme sürecini geciktirebileceği unutulmamalıdır. Bu yüzden liposuction uygulamasının ardından en az 2 ila 4 ay süre boyunca tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Liposuction yönteminden sonra sınırlandırılması gereken diğer besinler şekerli ve unlu gıdalardır. Bu konuda dikkatli olunmazsa kilo alımı yaşanabilir ve liposuction sonrası elde edilen sonuçlar korunamayabilir. Alkollü içeceklerden iyileşme sürecini olumsuz şekilde etkilemesi ve dehidrasyona neden olması riski nedeniyle uzak durulmalıdır.

Liposuction sonrası komplikasyon oluşması riski düşük olmakla birlikte preopratif ya da postoperatif süreç başarılı bir şekilde yönetilmelidir. Liposuction prosedürü sonrası hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanabilmesi için dikkat edilmesi gereken farklı noktalar vardır. Liposuction yapıldıktan sonraki ilk 48 saat boyunca hastaların hafif ila orta şiddetli ağrılar hissetmesi son derece doğal bir durum olarak kabul edilir. Bu süreçte hastanın konforunu artırmak için doktoru tarafından reçete edilen basit ağrı kesicileri kullanması fayda sağlayabilir. 

Liposuction yapıldıktan genellikle 2 ila 3 gün sonra ortaya çıkan morluklar 1 ila 2 hafta içinde kendiliğinden düzelecektir. Uygulama yapılan bölgeye ve bölgenin özelliklerine bağlı olarak liposuction yapıldıktan sonraki 3 ila 4 hafta süresince korse kullanılması önerilebilir. Korse kullanılması halinde uygulama bölgesindeki ödem oluşumunu sınırlandırmak ve daha az ödem oluşumunu sağlayarak hastanın konforunu artırma mümkün olabilir. Diğer yandan uygulama bölgesinde bulunan sıvı haldeki serbest yağların şekilli iyileşmesinde korse kullanımı önemli fayda sağlayacaktır.

Liposuction yapıldıktan sonraki ilk 2 hafta boyunca hasta korseyi 24 saat boyunca kullanmalıdır. Ayrıca ödemi azaltmak ve kan pıhtısı oluşması riskini minimize etmek için birkaç saat aralıklarla hasta yerinden kalkmaya ve hareket etmeye özen göstermelidir.

 

İletişim Formu

TR- Randevu Formu

Post a comment

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?