Çenenin her iki yanında bulunan masseter kası, temporalis ve pterygoid kaslarıyla birlikte çiğnemeyle ilgili ana kaslar arasında yer alır. Dişler çok sıkıldığında ya da gıcırdatıldığında masseter kasının boyutunun artması ve yüz şekliyle ilgili sorunlar yaşanması söz konusu olabilir. Bu durum aslında çok sık ağırlık kaldırmak ve kasların genişlemesi ile benzerlik gösterir. Masseter kasına yapılan botox enjeksiyonu; çene bölgesindeki bu kasın gevşemesine, bunun sonucunda çene hattının küçülmesine ve çene hattındaki kare görünümün azalmasına yardımcı olur.
Bu işlem sonucunda kare şeklini almış yüz daha “V” şeklinde bir görünüm kazanır. Masseter botox uygulamasının en önemli avantajı, cerrahi kesi gerektirmeyen bir medikal estetik prosedür olmasıdır. Çene küçültme ve yüz inceltme amacıyla yalnızca birkaç dakika içerisinde uygulanan masseter botox enjeksiyonu pratik, güvenli, konforlu ve non-invaziv bir prosedürdür.
Masseter botox aynı zamanda çene botoksu olarak da adlandırılır. Yüzün zayıflaması için botox enjeksiyonlarının uygulanmaya başlamasından bu yana, çene kasını küçültme amacıyla cerrahi prosedüre başvurulması sıklığı azalmıştır. Geleneksel çene küçültme cerrahisi kapsamında çene kemiğinin bir kısmı kırılabilir ve çıkarılabilir. Bununla birlikte çene küçültme ameliyatı beraberinde enfeksiyon, fasiyal sinir hasarı ve uzun süreli ağrı gibi ciddi komplikasyon risklerini de getirir.
Pek çok hasta çene bölgesindeki görünümü iyileştirmek için invaziv plastik cerrahi prosedürleri uygulanmasını tercih etmez. Bunun yerine tercihlerini alt yüz bölgesini inceltecek ve daha çekici “V” şeklinde bir görünüm kazandıracak botox enjeksiyonlarından yana kullanırlar. Tüm bu faktörler değerlendirildiğinde masseter botox enjeksiyonunun çene hattının tedavi edilmesi, alt yüz bölgesindeki görünümün yumuşatılması ve daha kadınsı bir görünüm elde edilmesi amacıyla uygulanabilecek etkili bir çözüm olduğu ifade edilebilir.
Masseter Botox Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
Masseter kası elmacık kemiğini alt çene kemiğine bağlama görevini üstlenen güçlü ve büyük bir kas olma özelliğine sahiptir. Çene açılıp kapatılırken kullanılan masseter kası, konuşma ve çiğneme sırasında önemli rol oynar. Ayrıca çene çizgisinin görünümü üzerinde de masseter kası etkilidir.
Bazı kişiler, masseter kasındaki büyüme sonucu kalın ve erkeksi bir çene görünümü ile karşı karşıya kalabilirler. Bu erkeksi görünüm kadınların estetik açıdan istediği bir durum değildir. Bunun en önemli nedeni, genişletilmiş çenenin yüz oranlarının doğal dengesini bozmasıdır. Bu tür durumlarda çeneye daha yuvarlak ve düz bir kontur kazandırılması, çenenin daha dengeli bir görünüme erişmesi için botox enjeksiyonundan faydalanılabilir.
Dlş gıcırdatma ve diş sıkma gibi durumlara bağlı olarak gelişen ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen ağrı sorununu gidermek amacıyla masseter botox enjeksiyonundan faydalanılabilir. Kaygı ve stres gibi faktörler, diş gıcırdatma ve kronik çene sorunları yaşanmasına neden olabilir. Hatta bu sorunların uyku sırasında yaşanması da söz konusu olabilir. Botox enjeksiyonu sayesinde çene kasları gevşetilir, diş gıcırdatması önlenir ve çenedeki gerginliğin neden olduğu ağrılar azaltılabilir.
Masseter Botox Nasıl Yapılır?
Masseter botox yapılmadan önce ilk adım uygulama bölgesi cildini temizlemektir. Enjeksiyon sırasında acı ve ağrı hissini azaltmak için topikal anestezi yapılır ve enjeksiyon bölgeleri belirlenir. Masseter kasının bulunduğu bölgelere ince iğneli bir şırınga ile botox enjekte edilir.
Enjeksiyon ortalama 15 ila 30 dakika içinde tamamlanır. İyileşme süresi gerektirmeyen ve hastanın günlük yaşantısını kesintiye uğratmayan bir prosedürdür. Masseter botox enjeksiyonundan sonraki 24 saat boyunca enjeksiyon bölgesine baskı yapmamak ve egzersiz yapmaktan kaçınmak gerekir. Tedavinin sonuçlarının tam olarak ortaya çıkması için ortalama 1 aya ihtiyaç vardır.
Her hasta özelinde mevcut durum ve ihtiyaçlar değişebilmesine karşın pek çok hastada masseter botox enjeksiyonundan sonra elde edilen sonuçlar kalıcılığını 6 aya kadar korur. Hastalar genellikle düzenli olarak tekrarlanan birkaç masseter botox enjeksiyonundan sonra daha seyrek ve daha az botoksla tekrarlanan prosedürlere ihtiyaç duyarlar.
Masseter botox enjeksiyonu sırasında enjeksiyon bölgesinde az miktarda basınçla birikte küçük bir batma ya da sıkışma hissi görülmesi mümkündür. Bu işlemden sonra uygulanması gereken bakım sonrası talimatlar minimum düzeyde olmakla birlikte çok önemlidir. Hastalar masseter botox tedavisinden sonra en az 6 saat yatmamaya ve en az 24 saat fiziksel bir aktiviteye katılmamaya özen göstermelidir. Enjeksiyondan ortalama 2 ila 5 gün sonra iyileşmeye başlayan minimal düzeyde morarma, şişme ve ağrı gibi yan etkiler görülebilir. Hastanın ince ve morarmaya meğilli bir cilt yapısının olması durumunda daha uzun süreli morarma ve şişlikler yaşanması söz konusu olabilir.
Enjekte edilen botoxun uygulama bölgesindeki nöroreseptörlere bağlanması ve kası dondurması için ortalama birkaç güne ihtiyaç duyulur. Masseter kasının atrofiye başlaması için ihtiyaç duyulan süre birkaç hafta olabilir. Bu süreçte masseter kası gevşeyeceği ve takip eden birkaç hafta ve ay boyunca küçülmeye devam edeceği için hastaların daha dramatik sonuçlar fark etmesi söz konusu olabilmektedir.