Cilt lekeleri en basit şekliyle çeşitli nedenlere bağlı olarak cilt yüzeyinde oluşan renk değişiklikleri olarak tanımlanabilir. Cilt lekeleri doğuştan olabilse de, genellikle zaman içinde çeşitli unsurlara bağlı olarak meydana gelebilir. Özellikle UV ışınları cilt lekeleri oluşumu konusunda önemli bir etkiye sahiptir. Güneşin zararlı UV ışınlarına bağlı olarak her cilt tipinde leke oluşumu görülebilir. Bunun yanı sıra yaş alma da cilt lekelerinin en önemli nedenlerinden biridir. Yaşlanmayla birlikte başta yüz bölgesi olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde lekelenmeler meydana gelebilir.
Cilt lekelerinin diğer bir nedeni ise hamileliktir. Ciltte meydana gelen sivilceler ve akneler de cilt lekelerine neden olabilir. Deride ortaya çıkan hasarlar; hafif, orta ya da derin cilt lekelerinin nedenleri arasında sayılabilir.
Cilt lekesi sorunundan şikayetçi olan kişilerde öncelikle cilt lekelerinin nedeni araştırılmalıdır. Cilt lekelerinin nedeni tespit edildiğinde, doğru tedavinin belirlenmesi ve uygulanması mümkün olabilmektedir.
Cilt Lekelerine Karşı Etkili Bir Tedavi: Mezoterapi
Günümüzde cilt lekelerine karşı uygulanan en etkili tedavilerin başında mezoterapi gelir. Mezoterapi güvenli ve başarı oranı yüksek bir tedavi olduğundan, cilt lekesinden şikayetçi olan kadın ve erkeklere sıklıkla uygulanır. Mezoterapinin diğer bir özelliği yalnızca sivilce ve akne izlerinin değil aynı zamanda son derece inatçı olabilen güneş lekelerinin giderilmesinde de etkili bir yöntem olmasıdır.
Yıllar önce oluşmuş olan cilt lekelerinde de mezoterapi etkili bir yöntem olarak öne çıkar. Mezoterapi tedavisinde cildin ihtiyacı olan maddeler belirlenir ve hazırlanan karışımla cilt altına enjekte edilir. Bu sayede cildin kendi kendini onarması süreci başlanır.
Mezoterapi tedavisi sırasında cilde verilen maddeler, cildin ihtiyaç duyduğu ancak kendi başına karşılamakta zorlandığı maddeler olur. Söz konusu maddelerin istenilen düzeyde cilde verilmesiyle birlikte cilt lekelerinin giderilmesi söz konusu olabilir.
Mezoterapi İle Leke Tedavisinde Hangi Maddeler Kullanılır?
Cilt lekelerinin tedavisi amacıyla uygulanan mezoterapi tedavisinde öncelikle hastanın cilt ihtiyaçları belirlenir. Özellikle deri üzerinde leke oluşumuna neden olan etkenler değerlendirilir. Bu sayede doğru maddelerin belirlenmesi ve başarılı bir tedavi uygulanması söz konusu olabilir. Çünkü cilt lekelerinin nedenlerine göre, uygulanması gereken tedavinin içeriği değişebilmektedir. Yaşlanmayla birlikte ciltte oluşan lekelerin giderilmesi sürecinde kolajen üretimini tetikleyen hyaluronik asite ihtiyaç duyulurken, farklı nedenlerle oluşan lekelerde farklı maddelerin enjeksiyonunun fayda sağlaması olağan bir durumdur.
Cilt onarım hızını desteklemek için mezoterapi tedavisi kapsamında vitamin kokteyllerinin kullanımı tercih edilebilir. Ciltte aşırı yağlanma olması nedeniyle gelişen sivilceler ile sonrasında meydana gelen cilt lekeleri görülen kişilerde ise daha farklı materyallerin enjeksiyonu söz konusu olabilir.
Leke tedavisi amacıyla mezoterapi yöntemi uygulandığında kullanılacak olan maddeler kişi özelinde değişebilir. Bununla birlikte mezoterapi tedavisinde kullanımı en çok tercih edilen maddeler şu şekilde sıralanabilir: C vitamini, glutatyon, antioksidan, arbutin, traneksamik asit, doku yapılandırıcı, retinoik asit ve multi vitamin kokteyli.
Mezoteraoi tedavisi cilde ihtiyacı olan maddelerin az ve sık dozajlar şeklinde enjekte edilmesi yoluyla uygulanır. Hedef, cilt yüzeyinde çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşan koyu renkli bölgelerdir. Ciltteki koyu rengin açılması için önceden belirlenmiş olan maddeler cildin 4 ila 6 mm altına enjeksiyon yoluyla ulaştırılır. Hastanın enjeksiyon sırasında acı hissetmemesi için işlemden önce uygulama bölgesine lokal anestezik etkili krem sürülür.
Mezoterapi tedavisinden sonra hastalar günlük yaşamlarına kaldıkları yerden devam edebilirler. İşlem sırasında cilt altına enjekte edilen maddeler kısa bir süre içerisinde etkisini göstermeye başlar. Enjeksiyona bağlı olarak bölgede hafif kızarıklıklar görülmesi olasıdır. Kızarıklıklar zaman içerisinde herhangi bir müdahalede bulunulması gerekmeden kendiliğinden geçer.
Mezoterapi İle Leke Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?
Mezoterapi ile leke tedavisinden sonra hastalar günlük yaşantılarına kaldıkları yerden devam edebilirler. Mezoterapi tedavisinden optimum fayda sağlanması için hastalar doktorun önerilerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmelidirler. Tedavinin ardından olası bir enfeksiyon gelişmesi riskini önlemek için hijyen kurallarına uyulmalıdır. Uygulama yapılan gün hasta makyaj yapmamalı, cildine hiçbir kozmetik ürün sürmemelidir.
Mezoterapi ile leke tedavisinden sonra dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, cildin güneşin zararlı ışınlarından korunmasıdır. Cildin doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmaması ve tahriş olmaması için, doktorun önerdiği yüksek koruma faktörlü kremler kullanılmalıdır. Mezoterapi ile leke tedavisi uygulanmadan önce herhangi bir hazırlık yapılması gerekmez. Ayrıca uygulamadan sonra da bir iyileşme sürecine ihtiyaç duyulmaz.
Mezoterapi ile leke tedavisinin ardından ciltte hafif kızarıklık ve morluk oluşması söz konusu olabilir. Ancak bu etkiler geçicidir ve herhangi bir müdahalede bulunulması gerekmez. Kızarıklık ve morluğa neden olan enjeksiyon işlemi olup prosedürden bağımsızdır. Mezoterapi sırasında mikro boyutta ince iğneler kullanılsa da her enjeksiyon işleminde olduğu gibi kızarıklık ve morluk oluşması olağan bir durum olarak değerlendirilir. Mezoterapi sırasında enjekte edilen maddeler hastanın sistemik dolaşımına karışmadığı için herhangi bir yan etkiye neden olmaları olası değildir.