Migren Botox Nedir? Nasıl Uygulanır?

BlogMigren Botox Nedir? Nasıl Uygulanır?

Farklı yaş gruplarındaki bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen faktörler arasında ilk sırada baş ağrısı gelir. Baş ağrısının en sık görülen türlerinden biri olan migren son derece şiddetli olabilir. Bu tür durumlarda kişinin hem sosyal yaşantısı hem iş yaşantısı olumsuz yönde etkilenebilir. Son yıllarda migren tedavisi amacıyla en sık uygulanan yöntemlerin başında migren botox gelir. 

Migrene genellikle mide bulantısı ve kusma eşlik etmekte olup hastalarda ışığa ve sese karşı aşırı hassasiyet gelişebilir. Migren tamamen tedavi edilememekle birlikte bazı kişilerde günlük aktivitelerin kesintiye uğramasına neden olacak şiddete erişebilir. Bu tür durumlarda migren botox tedavisinin uygulanmasıyla hastanın yaşam kalitesi artırılabilir.

Tıbbi bir prosedür olan migren botox, migren hastalığının tedavisi amacıyla uygulanır. Prosedür kapsamında sinir sıkışması yaratan ve migren atağının başlamasına neden olan noktalara botox enjeksiyonu yapılır. Bu sayede uygulama bölgesindeki kaslar geçici olarak devre dışı bırakılır, sinir sıkışmalarının önlenmesi sonucu migren atakları sonlandırılır.

Migren Botox Nasıl Yapılır?

Migren ataklarının çok şiddetli ve sık yaşanması diğer bir deyişle kronik hale gelmesi durumunda baş ağrısı tedavisine ihtiyaç duyulmakta olup migren botox prosedürü hastanın yaşam kalitesini iyileştiren bir yöntemdir. Migren atağı yaşayan hastalarda 3 ila 6 aylık periyotlarda uygulanan migren botox en popüler alternatif tedavi yöntemlerindendir. Migren botox enjeksiyonu ile migren ağrılarının süresini, sıklığını ve şiddetini azaltmak buna bağlı olarak yaşam kalitesini iyileştirmek mümkündür.

Migren sorunu yaşayan hastalar öncelikle nöroloji uzmanlarına başvurmalı ve fiziksel muayenesi gerçekleştirilmelidir. Fiziksel muayeneden sonra kan tahlillerine ve bazı incelemelere ihtiyaç duyulabilir. Ayrıca MR taraması talep edilebilir. Yapılan tetkiklerin ardından baş ağrılarının farklı bir nedenden kaynaklandığı tespit edilmezse alternatif bir tedavi olarak migren botoxu uygulanması gündeme gelebilir. 

Hastanın migren atakları 15 günden daha uzun sürüyor, şiddetiyle hastanın konforunu bozuyor ve ilaç tedavisi fayda sağlamıyorsa migren botox prosedürü uygulanabilir. Şakak, alın ve boyun bölgesindeki belirli kaslar ile baş arkasındaki bölgeye migren botox enjeksiyonu yapılabilir. Botox enjeksiyonu sayesinde kaslar ve sinirler arasındaki iletişim kesilir, ağrıların azalması sağlanır. 

Migren botox enjeksiyonu sırasında Botulinum toksini minik iğneler kullanılarak sinir sıkışmalarını önleme amacıyla belirlenen bölgelere enjekte edilir. Baş, boyun ve alın bölgelerine yapılan migren botox enjeksiyonu sırasında hastalar acı ya da ağrı hissetmez. Ortalama 15 dakika içinde tamamlanan migren botox enjeksiyonundan optimum fayda sağlanması için 2 ila 3 seans uygulama yapılması gerekebilir. Ağrıların sıklığına ve şiddetine bağlı olarak hasta özelinde gerekli görülürse migren botox tedavisi migren ağrıları kronikleşmekten çıkana kadar sürdürülebilir. Tedavinin etki süresi yine kişi özelinde çeşitli etkenlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte 3 ila 6 ay arasında değişir.

Migren Botox Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Migren botoxu özellikle gerilimi ve migren ataklarını artıran kasların içine enjekte edilir. Böylece uygulama bölgesinde istenilen gevşeme etkisi elde edilir. Bu bölgeler ense bölgesi, şakak bölgesi ve yüzde mimik kaslarının yer aldığı bölgeler olarak sıralanabilir. Migren sorunu yaşayan hastalarda trigeminal sinir etkileniyor ve baş ağrısı çok yoğun düzeyde yaşanıyorsa düzenli olarak migren botox yapılırsa atakların şiddetinin ve sıklığınına azaltılması mümkün olabilir. Migren botox tedavisinde uygulanacak olan doz ihtiyaçlara bağlı olarak hasta özelinde belirlenir.

Migren botox prosedürü hastaların migren ağrılarından dolayı kullanmakta oldukları ilaç miktarının azaltılmasını sağlar. Bazı hastalar zaman içerisinde ağrılarının önemli ölçüde azalmasına bağlı olarak ilaç kullanımını da tamamen bırakabilirler.

Migren botoxunun diğer bir avantajı, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırmasıdır. Ancak migren ağrısı ya da migren atağı yaşayan hastaların tümüne migren botox enjeksiyonu yapılamaz. Ayrıca migren botoxu her hastada etkili sonuçlar da vermeyebilir. Çok sık migren atağı yaşayan ve uygulanan migren tedavilerinden fayda göremeyen hastaların çok fazla ilaç kullanmasındansa doktor onayı ile migren botoxu yapılması fayda sağlayan bir yöntem haline gelebilir.

Migren botoxu yapılan hastalarda istenilen etkinin ortaya çıkması yaklaşık 3 ila 10 gün içinde gerçekleşir. Son derece güvenilir ve konforlu bir prosedür olan migren botox enjeksiyonundan sonra hastanın günlük yaşantısı kesintiye uğramaz. Bazı temel noktalara dikkat etmek kaydıyla hastalar migren botoxundan sonra günlük yaşantılarına kaldıkları yerden devam edebilirler. 

Temel olarak migren botoxu pek çok hastada fayda sağlayan bir yöntem olsa da bazı değerlendirmelerin yapılması ve hasta özelinde uygunluk kararının verilmesi önemlidir. Atakların şiddeti, sıklığı ve her hastanın tedaviye vereceği yanıt bu aşamada değerlendirilir. Yapılan enjeksiyondan ortalama 15 gün sonra migren botox enjeksiyonunun etkisi görülmeye başlar.

Normal şartlar altında migren botoxu standart olarak ilk yıl 4 ayda bir uygulanır. İlk enjeksiyondan sonraki 4 ila 6 ay içinde ikinci enjeksiyonun yapılması önemlidir. Hasta özelinde değişen ihtiyaçlara göre migren botoxu 4 ila 6 ay aralıklarla ya da daha uzun sürelerle yinelenebilir.

İletişim Formu

TR- Randevu Formu

Post a comment

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?