PRP Ne Sıklıkla Yapılır?

BlogPRP Ne Sıklıkla Yapılır?

PRP kişiden alınan az miktardaki kanın işlemden geçirilerek bileşenlerine ayrılmasıyla elde edilen platelet yönünden zenginleştirilmiş plazmanın enjeksiyon yoluyla aynı kişiye geri verilmesi işlemidir. Ortopedi, cildiye ve üreme gibi tıp alanlarında sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Bunun nedeni vücuda enjekte edildiği bölgelerde kök hücreleri uyarmasıdır. Kök hücreleri aktif hale geçirdiğinde vücuttaki dokuların yenilenmesi süreci başlatılmış olur.

Trombosit hücreleri yani plateletler kanın pıhtılaşmasını sağlar ve vücuttaki onarım sürecini tetiklemiş olurlar. Bu sayede herhangi bir hasar durumunda doku onarımı sağlanmış olur. PRP uygulaması kapsamında kişinin kendi kanının ayrıştırılması ile elde edilen plateletlerin ve büyüme faktörlerinin ihtiyaç duyulan bölgelere çok daha fazla ulaşması sağlanır. Bu aynı zamanda o alanda hızlı bir yenilenme elde edilmesine yönelik uygulanan bir prosedürdür. PRP uygulamasında enjeksiyon yapılan bölgede kolajen üretiminin oluşması uyarılır. Buna bağlı olarak cilt gençleşir, Vücudun her alanı yenilenir, yaralar daha hızlı bir şekilde iyileşir, hasarlar çok daha kısa sürede onarılır ve kısırlık sorunu olan kişiler için bebek sahibi olabilme olasılığı ortaya çıkabilir.

PRP Nasıl Yapılır?

PRP tedavisi ile ciltteki kırışıklıklar, cilt çatlakları, cilt lekeleri, yara izleri, akne izleri, saç dökülmesi gibi estetik sorunlar tedavi edilebilir. PRP tedavisinin uygulanacağı kişiden 8 ml kan alınır. Özel bir tüpün içerisine koyulan kan santrifüj işleminden geçirilir. Santrifüj işleminin anlamı kanın trombosit ve büyüme faktörlerinden zengin olan plazma kısmının ayrıştırılmasıdır. Ayrıştırılan kısım mikro iğneleme ya da lokal enjeksiyon yöntemleriyle deriye uygulanır. PRP uygulaması sırasında çok ince iğneler kullanılır ve işlemden önce topikal anestezi yapılır. Bu nedenle uygulama sırasında kişi neredeyse hiç ağrı hissetmez. Yaklaşık 30 dakika kadar süren işlemin ardından ise günlük hayatına kaldığı yerden kesintisiz bir şekilde devam edebilir.

PRP enjeksiyonun hemen ardından etkisini göstermeye başlayan bir tedavi yöntemidir. Enjeksiyondan sonra ciltte parlaklık ve sıkılaşma gözlemlenir. Ancak bu etkiler ilk seansın ardından hafifleyebilmektedir. PRP uygulamasına devam edilmesi durumunda 4 seanstan sonra bu olumlu etkiler belirginlik kazanır ve uzun süre kalıcı hale gelir. Cilt gençleştirmeye yönelik 1 ay aralıkla 4 seans haline yapılan PRP uygulaması 1 yıl kadar etkili olur. Etki süresinin artırılması için PRP uygulamasının yılda 1 kez yeniden yapılması gerekir. Cilt çatlağı, yara izi ve akne izi tedavisine yönelik olarak yapılan PRP uygulamasının etkisi kalıcıdır. Bu nedenle yeniden PRP uygulaması yapılmasına ihtiyaç duyulmaz. 

PRP tedavisi kapsamında kişinin kendisinden alınan kan, plazma kısmı yoğunlaştırıldıktan sonra herhangi bir katkı maddesi eklenmeden kişiye geri enjekte edildiğinden herhangi bir yan etkiye neden olmaz. Aynı zamanda alerji ve enfeksiyon riski de bulunmaz. Otoimmün hastalıkları aktif dönemde olanlara, kanser hastalarına ve pıhtılaşma bozukluğu yaşayanlara PRP yapılması söz konusu değildir.

PRP Tedavisinden Önce ve Sonra Bu Noktalara Dikkat!

PRP tedavisinden 7 gün önce PRP uygulamasından kan sulandırıcı etkiye sahip  olduğu bilinen E vitamini, A vitamini, Ginkgo, balık yağı hapı, yağ asidi, sarımsak, keten tohumu ve multivitamin tabletlerin kullanımı bırakılmalıdır. Diğer yandankişi demir ilacı ve D vitamini kullanıyorsa bunları almaya devam edebilir. Heparin, Coumadin, Plavix ilaçlarından birini ya da herhangi bir diğer kan sulandırıcı ilaç kullananların PRP öncesi bu bilgiyi doktorları ile paylaşmaları çok önemlidir. Advil, Apranax, Voltaren, Aspirin gibi enfeksiyon giderici antienflamatuar ilaçlar kullanan kişilerin PRP yaptırmadan önce bu kullanımı azaltmaları çok önemli bir nokta olarak kabul edilir. Herhangi bir kronik rahatsızlığı nedeniyle düzenli olarak ilaç kullanan kişiler bu bilgiyi doktorları ile mutlaka paylaşmaları gerekmektedir. PRP yaptırmadan önce kişilerin aşırı güneşten ve yüksek ısıdan uzak durmaları beklenir. PRP uygulamasından 3 gün önce alkol tüketiminin bırakılması dikkat edilmesi gereken önemli noktalar arasında yer alır. Çünkü alkolün kan damarlarını genişletme etkisi vardır. Sigara içmek kişinin iyileşme süresini uzatabilen bir faktör olduğu için sigaranın bırakılması ya da azaltılması önerilir. Ayrıca kişinin PRP uygulamasından önce 8 saatlik açlığı olması gerekir. 

PRP enjeksiyonundan sonra kişinin cilt yüzeyinde kızarıklıklar oluşabilir. Uygulamanın ardından hasta eve gidebilir, hastanede kalması gerekliliği yoktur. PRP tedavisinden sonra uygulama bölgesinde şişlik olduğu takdirde buz masajı yapılabilir. PRP uygulamasından sonra 7 gün boyunca kan sulandırıcı ilaçların kullanılmaması, PRP yapıldıktan sonra iki gün boyunca sauna ve buhar odasına girilmemesi, hızlı bir iyileşme süreci yaşanabilmesi için en az 3 gün sigara ve alkol tüketmemeye özen gösterilmesi dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar arasında yer alır. PRP enjeksiyonundan sonra hastanın 24-48 saat süre ile istirahat etmesi önerilen noktalardan biridir. PRP tedavisinden sonra herhangi bir temizlik olumsuz etkiye yol açabileceği için uygulama yapılan bölge 6 saat yıkanmaz. Özellikle yüz bölgesine uygulanan PRP tedavisinden sonra 24 saat süreyle makyaj malzemesi kullanılmamalıdır. Enjeksiyondan sonra ağrı oluşumunu önlemek için narkotik analjezik ya da asetaminofen ilaçlar kullanılabilir. Ancak bazı ilaçların 2-4 hafta süresince kullanımı operasyonu gerçekleştiren doktor tarafından yasaklanabilir. Enfeksiyon riski taşıması nedeniyle belirli bir süre denize ve havuza girilmemesi doktorların önerileri arasında yer alır.

İletişim Formu

TR- Randevu Formu

Post a comment

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?