PRP Neden Yapılır?

BlogPRP Neden Yapılır?

Trombosit bakımından zengin plazma tedavisi, kişinin kendi kanının çeşitli işlemlerden geçirilerek vücuda tekrar enjekte edilmesiyle yapılmaktadır. Bir diğer adıyla PRP olarak da bilinen bu işlem, yapılması planlanan bölgedeki dokuya enjekte edilmektedir. Fizyolojik sorunları yani bağların güçlendirilmesi, kasların yenilenmesi ve eklemlerin iyileştirilmesi gibi durumları gidermek amacıyla yapılabilen bu uygulama, aynı zamanda saç dökülmesi ya da cilt gençleştirme amacıyla da gerçekleştirilebilmektedir.

İngilizcede Platelet Rİch Plazma olarak bilinen PRP tedavisi, kişinin kanının ayrıştırılması sonucu zenginleştirilmiş plazma hücresi olan plateletin tekrardan kişiye enjekte edilmesi amacıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan plateletin yanı sıra, PRP’nin içerisinde proteinler ve başka faktör özel hücreler de yer almaktadır. Gelişen tıp teknolojisi sayesinde özellikle eklem rahatsızlıklarında sıklıkla kullanılmaya başlanan PRP tedavisi, aynı zamanda uygulanan bölgedeki hücrelerin daha hızlı gelişmesini ya da büyümesini de desteklemektedir.

PRP Tedavisinin Amacı Nedir?

Zarar görmüş bölgelere enjekte edilen PRP, uygulanan alandaki kas dokularını ve hücreleri güçlendirmektedir. Ağrılı bölgedeki sıkıntıyı, şişliği vb. gibi durumları gidermek maksadıyla uygulaması yapılan PRP tedavisi, trombosit bakımından zengin plazma, santrifüj yöntemi sayesinde PRP içerisinde vücuda enjekte edilmektedir. Yaralı dokuları iyileştirmede büyük destek olan trombosit hücreleri, genellikle büyüme hormonunu da harekete geçirmektedir. Doğal bir büyüme rezervuarı görevi gören trombosit hücreli PRP tedavisi, saç dökülmesi durumlarında saç köklerine de uygulanabilmektedir. Buradaki amaç, saç köklerinin doğal yollarla geliştirilmesi ve büyümesi sağlamaktır.

Trombosit hücresinin sağladığı gelişme ve büyüme faktörleri, kolajen üretimini ve tendon kök hücrelerindeki gen ile protein ekspresyonunu arttırarak iyileştirme faktörü sağlamaktadır. Tüm bunların yanı sıra, kan akışını da hızlandırdığı bilinen PRP tedavisi, kıkırdaklardaki sert yapının yenilenen kan akışı sayesinde esnek bir hale gelmesine yol açmaktadır. Böylelikle bu bölgelerde meydana gelen gerilmeden ortaya çıkan ağrıların ya da şişliklerin giderilmesi amaçlanmaktadır.

PRP Tedavisi Kimlere Uygulanır?

PRP tedavisi, eklem bölgelerinde, kıkırdaklarda, kas dokularında vb. gibi alanlarda ağrı, şişlik ve yapısal bozukluk meydana gelen herkeste uygulanabilen bir yöntemdir. Amaç itibariyle bölgedeki kan akışını hızlandırarak, içerisindeki trombosit gibi hücrelerle sıkıntıyı gidermeyi amaçlayan bu uygulama, hemen hemen herkes için uygulanabilmektedir. Fakat belirli durumlardaki hastalar, PRP tedavisinden yararlanamamaktadır. PRP tedavisi uygulanması sakıncalı kişiler arasında ailesinde kanser öyküsü bulunanlar gelmektedir. Kanser riski bulunan kişilere PRP tedavisi uygulamasının yapılması uygun görülmemektedir. Bunun yanı sıra, kan sulandırıcı ilaçlar kullanmak zorunda olanlar, kan hastalığı bulunanlar ve uygulanacak bölgede enfeksiyon y ada iltihap bulunan hastalara PRP tedavisi uygulanmamaktadır. Ayrıca, hamile olanlar ya da emzirme döneminde bulunan anneler de PRP tedavisini daha sonraki zaman dilimlerine ertelemek zorundadır.

PRP İşlemi Nasıl Uygulanır?

PRP işlemi uygulaması uzman doktorların kontörlünde yapılan tıbbi bir işlemdir. Tıp alanında gösterilen gelişmeler sonucunda ortaya çıkan PRP işlemi sayesinde kişinin ağrılı bölgelerinde meydana gelen bozulmalar düzeltilmekte ve oradaki hücrelerin gelişmesi sağlanmaktadır.

PRP tedavisi, uygulanacak kişinin bizzat kendi kanından yapılmaktadır. Tedaviye başlanmadan önce kişiden kan alınmaktadır. Alınan kan, steril bir tüpün içerisine konulur. Daha sonrasında kan içerisinde jel bulunan bir tüp içerisine aktarılır. Bu işlemin ardından santrifüje konulan jelli tüp, 5-8 dakika boyunca ayrıştırma işlemine tabii tutulmaktadır. Ayrıştırma işleminin tamamlanmasının ardından, kanın içerisinde yer alan trombositler ve büyümeye fayda sağlayan zengin plazma hücreleri kandan ayrıştırılmış olur. Kandan ayrıştırılan trombosit ve plazmalar, bir enjeksiyona aktarılarak, hastanın sorunlu bölgesine direkt olarak enjekte edilmektedir.

PRP Tedavisi Ne Sıklıkla Uygulanmaktadır?

PRP tedavisi, uygulama esnası sırasında mutlaka uzman bir doktor bulunmalıdır. Uzman doktorun belirlediği bölgeye yapılması gereken bu tedavi, belirli aralıklarla uygulandığı takdirde sonuç vermektedir. Özellikle içerisindeki trombosit ve plazma hücreleri sayesinde hastanın ağrılı ya da sıkıntılı bölgesindeki deformasyonu ortadan kaldırmada en etkili yöntemlerden biri olarak kabul edilen PRP tedavisi için 2 ila 4 haftalık aralıklarla yenileme yapılması gerekmektedir. Bu süreçler içerisinde uygulanan PRP işlemi, ortalama 3 ya da 4 seansın ardından ve elbette kişinin durumuna da bağlı olarak tamamlanmaktadır. Bu işlemin ardından tekrardan aynı sorunlar baş göstermemesi adına ve eğer uzman doktorun da gerekli görmesi durumunda PRP işlemi yılda 1 ya da 2 defa uygulanmaya devam edebilmektedir. 

İletişim Formu

TR- Randevu Formu

Post a comment

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?