Saç dökülmesi farklı nedenlerden dolayı hem kadınlarda hem erkeklerde sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Stres, yanlış kozmetik ürünler kullanılması, genetik faktörler ve mevsim geçişleri gibi birçok faktör saç dökülmesinin nedenleri arasında sayılabilmektedir. Saçlarda azalmaların ve yapısal bozulmaların yanı sıra bölgesel dökülmelere de sıklıkla rastlanmaktadır. Saç mezoterapisi hem saç dökülmesini durdurmayı hem de saçlardaki kırılmanın ve cansız görünümün giderilmesini, daha gür ve sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasını sağlamaktadır.
Saç mezoterapisi prosedürü kapsamında saçın ihtiyaç duymakta olduğu vitaminler ve mineraller gibi yapı taşları saçlı bölgeye enjekte edilmektedir. Saç mezoterapisinde kullanılan içeriklerin belirli bir standardı olmayıp saçın ihtiyacına göre kişi özelinde saç sorununa özel olarak hazırlanır. Saç mezoterapisinin uygulanmasındaki amaç saçların kalitesinin artırılması, kepeklenmenin giderilmesi ve saçların deriye daha sıkı tutunmalarının sağlanması yoluyla dökülmelerin en az seviyeye indirilmesidir. Saç mezoterapisi prosedürü uygulandıktan sonra cildin altında kalan güçsüz saçlar zaman içerisinde derinin üzerine çıkıp büyüyebilmektedir. Bununla birlikte kişide olmayan saçın çıkmasını sağlayamamakta, zayıf saçların güçlenip büyümesine ve uzamasına yardımcı olmaktadır.
Saç mezoterapisi prosedüründe doktor tarafından kişi özelinde belirlenen maddeler ve dozlar birleştirilip bir serum haline getirilir. Hazırlanan karışımın en büyük özelliği kişinin derisine ve kıl yapısına en uygun maddeler arasından seçilmesidir. Saç mezoterapisinde en çok kullanılan maddeler arasında; mineraller, vitaminler, Minoxidil, Pentoxifylline, Dexpanthenol, multivitaminler, damar genişleticiler, Procain ve organik silisyum bulunmaktadır.
Saç Mezoteraopisi Nasıl Uygulanır?
Saç mezoterapisi enjeksiyon yöntemiyle uygulanan bir prosedür olup kişi özelinde hazırlanan vitaminlerden, minerallerden ve minerallerden oluşan karışım saçlı deriye enjekte edilmesiyle gerçekleştirilir. Enjeksiyon sırasında çok kısa ve ince iğne uçları kullanılır.
Saç mezoterapisi yapılacak olan kişiye kaç seanslık uygulama yapılacağı yapılan doktor muayenesi sonucuna göre belirlenir. Seans sayısını belirleyen faktörlerin başında sorunun nedeni ve derecesi yatar. Tedavinin başlangıç aşamasında haftada 1-2 uygulama yapılırken süre ilerleyen dönemlerde 3-8 haftaya kadar uzatılması mümkün olmaktadır.
Saç mezoterapisinin etkileri genellikle 3-4 saat sonra gözlemlenmeye başlamakta olup tam etkinin görülebilmesi için tedavinin tamamlanması gerekmektedir. Bu süre sonunda daha parlak, canlı ve gür bir görünüm elde etmekte ve saçın kalitesi artmaktadır.
Saç mezoterapisi sırasında enjekte edilen ilaç karışımı az olmakla birlikte yanma hissi oluşmasına neden olabilir. Bununla birlikte kafa derisi kalın bir deriye sahiptir ve yumuşak deri kadar acıya neden olmaz. Saç mezoterapisi uygulamasından önce acı eşiği düşük olan kişilere lokal anestezi spreyi uygulanabilmektedir. Uygulamadan önce spreyin kalıntılarının temizlenmesi ve enjeksiyon işlemine daha sonra başlanması önemli bir noktadır.
Saç Mezoterapisinin Yan Etkileri Var mıdır?
Saç mezoterapisi uygulamasından sonra yan etki oluşması son derece düşük bir ihtimal olsa da bazı hastalarda bir miktar baş ağrısı oluşabilmektedir. Saç dökülmelerinde geçici bir süre artış görülmemektedir. Bu dönem doğal bir süreç olup şok dökülme olarak adlandırılmaktadır.
Saç mezoterapisi prosedürü; saçlarındaki kırılmadan, cansız mat görünümden veya aşırı dökülmeden rahatsız olan kişilere uygulanabilmektedir. Bunun yanı sıra hamilelik ve emzirme dönemindeki kişilere, ağır ilaç tedavisi görenlere saç mezoterapi uygulanması söz konusu değildir.
Uygulamadan sonra enjeksiyonun yapıldığı alan 3 gün süreyle yıkanmamalıdır. Uygulama alanının ilk yıkanışında çok soğuk ya da çok sıcak su kullanılmamalıdır. Ayrıca saçlar boyanmamalı ve kimyasallar kesinlikle deriye temas ettirilmemelidir.
Saç mezoterapisi uygulamasının kalıcılığının artırılabilmesi için işlemin belirli bir süre sonra yeniden tekrarlanması oldukça faydalı bir durum olarak kabul edilir. Eğer işlem tedavi bitiminin ardından uzun vadede 1-2 seans şeklinde yenilendiği takdirde etkinin kalıcılığının artırılması söz konusu olabilir. Ayrıca saçlardaki hacimli, canlı ve parlak görünümün korunması sağlanır.
Medikal estetik prosedürlerin tamamında olduğu gibi saç mezoterapisi uygulamasının da mutlaka bir doktor tarafından yapılması gerekmektedir. Aksi bir durumda istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalınması söz konusu olabilir. Saç mezoterapisi prosedüründe kişiye uygulanacak olan ilaç karışımı saçtaki sorunun nedenine, türüne ve derecesine göre doktor tarafından hazırlandığından uygulamanın başarılı olabilmesinde doktorun deneyimi önemli rol oynar.
Saç PRP prosedürü de saç mezoterapisi gibi saçların dökülmesini durdurmayı amaçlayan bir yöntemdir. Saçları güçlendirdiği gibi zayıf saç köklerinin de güçlenmesine ve cilt yüzeyine çıkmasına katkıda bulunur. Bu yüzden saç mezoterapisinin etkinliğinin ve kalıcılığının artırılması noktasında saç mezoterapisinin PRP ile kombine edilmesi tercih edilebilir. İki prosedürün kombine edilip edilemeyeceğine dair karar kişi özelinde yapılan değerlendirmelerden sonra doktor tarafından verilmektedir.
Saç mezoterapisi içinde bulunan vitaminler ve mineraller açısından besleyici özelliğe sahip olmakla birlikte saç PRP uygulaması da büyüme fonksiyonlarının iyileştirilmesinde ve onarılmasında önemli rol oynar. Birbirinden farklı teknikler uygulanmakla birlikte her iki uygulamada da cilt altına enjeksiyon yapılır. Saç dökülmesinin durdurulması ve saç telinin güçlendirilmesi hedeflenir. Saç mezoterapisinde kişiye özel hazırlanan ilaç PRP’de ise kişinin kendi kanından alınıp işlemden geçirilen plazma enjekte edilir.