Selülit Hangi Bölgede Daha Sık Görülmektedir?

BlogSelülit Hangi Bölgede Daha Sık Görülmektedir?

Özellikle yaz aylarında kadınları estetik açıdan rahatsız eden bir sorun olan selülit, portakal kabuğu görünümü ile karakterizedir. Sağlıksız beslenme, kötü yaşam tarzı alışkanlıkları ve hareketsizlik gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak selülit sorunu ortaya çıkabilir. Kadınların yaklaşık %80’inde görülen bir sağlık sorunu olan selülit, bir metabolik bozukluk olup cilt yüzeyinde düzensiz iniş çıkışlara neden olur.

Derinin altında yağ hücrelerinin ve septa olarak adlandırılan lif bantlarının birikmesinden kaynaklanan selülit, ciltte portakal kabuğuna benzer bir görünüme neden olur. Yağ aşamaları cilt yüzeyinde şişkinliğe neden olurken septa lif bantları çukurlukları oluşturur. Yaş almaya ve menopoza bağlı olarak vücuttaki yağ birikimi artmakta olduğundan selülit denilen pürüzlü görünüm daha sık karşımıza çıkar.

Selülit genellikle karın, kalça ve uyluk gibi bölgelerde görülür. Bazı durumlarda alt karın, kol ve göğüs bölgelerinde de selülit görülmesi söz konusu olabilir. 

Selülit Neden Olur?

Cildin üst tabakalarında depolanan yağ oranının artması ile karakterize bir sağlık sorunu olan selülit farklı yaş gruplarındaki kadınlarda görülebilir. Ciltte depolanan yağ dokularının arasında bağ dokusu bantları girince deride pürüzlü bir görünüm meydana gelir. Yağ hücrelerinin genişleyip bantlar sıkışması deride portakal kabuğu görünümü oluşturur.

Selülit çoğunlukla kadınlarda ortaya çıkan ve farklı nedenlerden kaynaklanabilen bir sorundur. Genetik faktörler, sağlıksız beslenme, kilodaki hızlı değişiklikler, hareketsizlik başta olmak üzere çeşitli nedenler selülit oluşumunu tetiklediği için selülit sorununun tam olarak neden kaynaklandığını söylemek olası değildir.

Hormonal değişiklikler, dar kıyafetlerin tercih edilmesi, aşırı alkol tüketimi, fast food beslenme tarzı, uzun süre boyunca oturmak, sıklıkla şok diyet uygulamak, duruş ve oturma bozuklukları selülite neden olan faktörler arasında sıralanabilir.

Selülit Nasıl Oluşur?

Selülit temelde cilt altında yağ dokusunun genişlemesi sonucu ortaya çıkar. Bu genişleme sonucunda mikrosirkülasyon ve lenfatik dolaşım bozulur. Bozulan lenfatik dolaşım ve kan dolaşımının sonucunda; sıvı ve toksinler basınç artışıyla birlikte hücreler arası boşluğa sızmaya başlar. Lenfatik dolaşım bozulunca dokularda hücreler arası mesafelerde yağ birikimi görülür. Diğer bir deyişle bu birikim yani ödem hücrelerin fonksiyonlarının bozulmasına neden olur. Yağ hücreleri giderek büyüyünce akım iyice bozulur ve yağ hücrelerinin birikimi artar.

Cilt altı kalınlığı artınca fibröz bantlarda genişleme olamadığı için yağ birikimleri belirli bölgelerde cildin dışına doğru çıkıntılar yapar. Buna bağlı olarak ciltte portakal kabuğu görüntüsü oluşur. Selülitler yağ birikiminin de etkisiyle her geçen gün daha zor tedavi edilir bir hale gelir. Bu birikim adele ve eklemlerin fonksiyonlarında azalma, bel ve sırt ağrısı, varis, cilt deformasyonu, çabuk yorulma, doku sarkması ve cilt çatlaklarına yol açabilir.

Başlangıçta bir kozmetik problem olsa da zamanında tedavi edilmemesi halinde selülit geri dönüşü imkansız bir sağlık sorunu haline gelir. Kilo verme ve diyet yalnızca cildin daha alt katmanlarında bulunan yağların erimesini sağladığından selülitin yalnızca diyet ve sporla tedavi edilmesi söz konusu olamaz. Genellikle kadınlarda, bacak ve kalça bölgesinde ortaya çıkan selülit sorununun erkeklerde, yağlanmanın daha fazla olduğu karın ve bel yanlarında görülmesi söz konusu olabilir.

Selülit genellikle yağ birikiminin fazla olduğu bölgelerde yoğun olsa da selülit oluşumu yalnızca kilo fazlası olan kişilerde görülmez. Selülit olan kısımlar genel olarak cildin diğer bölgelerine oranla daha beyaz, soğuk ve ağrıya daha duyarlıdır.

Erkeklerde Selülit Olur mu?

Kadınların ortalama %80 ila %90’ında selülit görülmekle birlikte erkeklerde görülme sıklığı daha azdır. Kadınlar ile erkeklerin deri altı doku fizyolojisi birbirinden farklıdır. Kadınlarda yağ hücrelerinin dikdörtgen bir modelde genişlemesine imkan tanıyan dikey bir düzene sahip bitişik hücreleri bir arada tutan bağ lifleri bulunur. Erkeklerde ise lifleri zikzak şeklinde yağ hücreleri bulunmakta olup yağ hücreleri çapraz olarak daralmaktadır.

Yapılan bazı araştırmalara göre, kadınlık hormonu döngüsünün selülit oluşumunda rol oynadığı görüşü öne çıkmaktadır. Bunun nedeni kadınların regl döngüsü sırasında artan östrojen hormonunun deri altı bağ dokusunun tahrip olmasına neden olabilmesidir. Kilo alımı mutlaka selülit oluşumuna yol açmamakla birlikte yağ hücrelerinin daha büyük olması selülit görünümünün daha belirgin bir hale gelmesi sonucunu doğurabilir.

Selülit Ağrı Yapar mı?

Selülit oluşumundan sonra ilgili bölgede ağrı hissedilmesi, düzgün hareketi engelleyen ve istenmeyen bir yağ tabakası olduğu anlamına gelir. Vücudunda ağrı şikayeti olan kişilerin cilt bölgelerinde genellikle çok fazla kabarıklık bulunur. Bunlar düzensiz şişlikler, modüller ya da derinin derinliklerindeki şişlikler olabilir. Yağ birikimiyle bu nodüllerin şişmesi rahatsızlığa yol açabilir.

Selülit tedavisi amacıyla birden fazla yöntemin tek tek ya da kombine olarak uygulanması mümkündür. Bu yöntemlerden hangisinin ya da hangilerinin tercih edileceği hasta özelinde ihtiyaçlara, selülit derecesine, cilt yapısına ve benzer özelliklere bağlı olarak belirlenir. Selülit tedavisinin başarılı olabilmesi için mutlaka bu alanda uzman ve deneyimli doktorlara başvurulmalıdır.

İletişim Formu

TR- Randevu Formu

Post a comment

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?