Kızarıklıklar ve akne sonrası oluşan kahverengi lekeler akla sivilce izlerini getirir. Akne tedavisinin ardından ortaya çıkan kızarık lekeler, kılcak damarlardaki kızarıklıkla ilgilidir. Akne kendini tekrar etmediği takdirde 3 ila 6 ay içinde kendiliğinden geçer. Akne tedavilerine özellikle erken yaşlarda başlanması durumunda, ileride meydana gelebilecek sivilce izleri önlenebilir.
Çoğunlukla topikal tedavi olarak adlandırılan uygulamalar, sivilce izlerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir. Sivilce izi ve eğilimi olan kişilerde ise antikomedojenik içerikli ürünlerin kullanılmasıyla ciltte sivilcelere neden olan komedonların önlenmesi söz konusu olabilir. Sivilce izleri bazı kişilerde epidermise kadar uzanan ve tedavisi daha uzun süren çukurluklara ve tümseklere neden olabilir. Bu derin izleri yok etmek için farklı yöntemlerin kullanılması mümkündür
Sivilce Nedir? Sivilce İzleri Neden Oluşur?
Sivilce yani akne en sık karşılaşılan cilt sorunları arasında yer alır. Genellikle ergenlik döneminde başlayan ve sonraki yıllarda da devam eden bir sorundur. Sivilce sorunu çözümlendiği durumlarda ise ciltte bıraktığı izler farklı bir cilt sorununa neden olabilir. Sivilce izleri olarak adlandırılan bu izler estetik açıdan rahatsız edici olabilir.
Sivilce, cilt gözeneklerinin yağ ve çeşitli hücrelerle tıkanması sonucu oluşur. Sivilce sorunu olan bölgelerde, bakteri artışı ve ciltte tıkanıklık gibi etkenlere bağlı olarak iltihaplanma görülebilir. İltihaplanma deri üzeride yayıldığında şişen ve kızaran cilt esner, folikül duvarları ise yırtılır. Yırtılmanın çok büyük olduğu durumlarda deride hasar meydana gelebilir. Zaman içinde deride daha derin izler ve lekeler oluşabilir. Bu izlerin bazıları zamanla geçse de, bazıları ciltte kalıcı hasar bırakabilir. Sivilce lekelerini oluşum türüne göre iki grup altında toplamak mümkündür.
Sivilcenin oluşturduğu cilt hasarını onarmak için cilt çok fazla kolajen üretmeye başlar. Bunun sonucunda cilt üzerinde sert, yumuşak, kırmızı, pembe, kahverengi ve kabarık gibi farklı özelliklerde izler oluşabilir. Hipertrofik izler olarak adlandırılan izlerin yapısı oluşan sivilceye ve kişinin cilt yapısına göre değişebilmektedir.
Sivilcenin iyileşme sürecinde ciltte doku kaybı yaşanması durumunda atrofik izler ortaya çıkar. Ciltte çöküntü ve çukurlardan kaynaklanan izlerin derinliği ve genişliği yine kişinin cilt yapısına ve sivilce durumuna göre değişebilmektedir.
Sivilce İzlerinin Geçmesi İçin Ne Yapılmalı?
Cildinde sivilce izi olan kişiler estetik kaygılar yaşayabilir ve sivilce izleri geçer mi diye endişelenebilir. Sivilce izlerinin bazıları zaman içinde kendiliğinden geçer, bazıları ise kalıcıdır. Genellikle kırmızı renkli ve yara izlenimi veren sivilce lekelerinin zaman içinde iyileşerek kaybolduğu görülebilir. Cildin iyileşme sürecinde hiperpigmentasyon şeklinde oluşan lekelerin de genellikle geçici olduğu söylenebilir. Peki çukurlaşmış sivilce izleri tedavi yöntemleri nedir?
Akne izleri; gözeneklerde aşırı çukulaşma, genişleme ve çöküntü şeklinde olabilir. Derin sivilce izlerinden bazı lazer ve kimyasal peeling yöntemleriyle kurtulmak mümkün olabilir. Yüzünde seviye ve renk farklılığı olan kişilerde lazerle sivilce tedavisi tercih edilebilir. Çeşitli dalga, frekans ve boylarıyla lazer ışınlarının istenen deri seviyesine kolayca etki etmesi mümkündür. Sivilce sorunu olan kişilerde öncelikle sivilce, daha sonra sivilce izleri tedavi edilmelidir.
Dermapen
Ciltteki genişleyen gözenekleri daraltmak ve ciltteki renk eşitsizliğini düzenlemek amacıyla uygulanır. Son derece etkili bir cilt gençleştirme uygulaması olan dermapen, deri altındaki kolajen üretimini hızlandırarak cilde daha genç bir görünüm kazandırır, lekeleri azaltır.
Uygulama sırasında epidermis yani cildin en üst tabakası hiç zarar görmez. Doğrudan deri altı hedeflenir. 0,02 mm inceliğindeki mikro iğneler cilde dik olacak şekilde hızlıca batırılır çıkarılır ve cilt üzerinde mikroskobik kanallar açılır. Böylece derinin kendini iyileştirme özelliği aktive edilir. Kolajen ve elastin sentezinin sağlanmasıyla ciltteki leke görünümünde gözle görülür ölçüde bir azalma olur.
Dermapen genellikle 4 ila 6 seans uygulanır. Lekelerin görünümü işlemden sonra kademeli bir şekilde azalır. Seanslar tamamlanınca daha pürüzsüz, sıkı ve genç bir cilt görünümü elde edilebilir.
Kimyasal Peeling
Soyma yöntemi olarak da adlandırılan bu prosedürde, özel olarak geliştirilen kimyasal çözeltiler kullanılır. Genellikle glikolik asit olarak da bilinen meyve asitlerinden faydalanılır. Hafif leke sorunu olan ciltlere genellikle 2 ila 4 haftalık aralıklarla 4 ila 6 seans kimyasal peeling yapılır.
Leke Maskesi (Enzim Peeling)
Son yıllarda sıklıkla kullanılan enzim peeling yöntemi de temelde özel bir soyma yöntemidir. Özel bir karışım hâlindeki maske cilde uygulanır. Ciltte 8 ila 10 saat bekletilir. Daha sonra ılık suyla çıkarılır. Uygulamadan sonra 4 ila 6 ay süreyle özel bir devam kremi kullanılır.
Mezoterapi
Leke tedavisinde kullanılan en etkili yöntem olan mezoterapide, lekenin cinsine göre etki edecek en uygun maddeler karıştırılıp lekeli bölgenin deri altına ince uçlu enjektörlerle verilir. Lokal anestezi altında uygulandığından acı söz konusu değildir. Karışımın içerisinde multivitamin kokteyller, hyaluronik asit, retinoik asit, arbutin, C vitamini, traneksamik asit ve antioksidanlar bulunabilir. Seans sayısı ve aralığı lekenin durumuna ve cildin tedaviye verdiği yanıta göre değişebilir.