Daha canlı ve genç bir cilde sahip olmak isteyen farklı yaş grubundaki kadın ve erkeklerin en çok tercih ettiği medikal estetik prosedürlerin başında dolgu enjeksiyonu gelir. Konforlu bir uygulama olması ve sağladığı etkili sonuçlar nedeniyle dolgu enjeksiyonuna gösterilen ilgi her geçen gün daha da artmaktadır. Ameliyatsız bir işlem olması diğer bir deyişle cerrahi prosedür gerektirmemesi dolgu prosedürünün popülerliğinin altında yatan nedenler arasında sayılabilir.
Yüz dolgusu enjeksiyonunun hasta özelinde planlanması, alanında uzman ve deneyimli bir doktor tarafından uygulanması sayesinde daha genç, dinamik ve dolgun bir görünüme sahip olmak mümkündür. Kısa süre içerisinde gerçekleştirilen yüz dolgusu enjeksiyonundan sonra hastalar kısa ve konforlu bir iyileşme süreci yaşarlar. Bu aynı zamanda prosedür sonrası günlük yaşantının kesintiye uğramayacağı anlamına gelir. Yüz dolgusunun estetik cerrahi prosedürlerden farkı, kalıcı sonuçlar sağlamaması ve belirli aralıklarla tekrarlanması gerekmesidir.
Yüz Dolgusu Nedir?
Yüz dolgusu çeşitli nedenlere bağlı olarak zaman içerisinde ortaya çıkan çeşitli deformasyonları gidermek, daha genç, dinamik ve canlı bir görünüme sahip olmak amacıyla uygulanan bir medikal estetik prosedürdür. Dolgu enjeksiyonunda, insan vücudunda zamanla kendiliğinden eriyen dolgu maddeleri kullanıldığı için sağlık açısından herhangi bir risk oluşması söz konusu değildir. Yüz dolgusu enjeksiyonlarında en sık kullanılan madde hyaluronik asittir ve hyaluronik asit insan vücudunda doğal olarak bulunan ancak zaman içerisinde azalan, doğal bir maddedir.
Doğal ve durdurulamayan bir süreç olan yaş almaya bağlı olarak insan cildinde kolajen üretimi azalır. Buna bağlı olarak ciltte asimetrik bir görünüm, boşluklar, girinti ve çıkıntılar meydana gelebilir. Ortaya çıkan ve estetik açıdan kişinin rahatsız hissetmesine neden olabilen görüntüyü gidermek, çok daha estetik bir görünüm elde etmek amacıyla yüz dolgusu prosedüründen sıklıkla faydalanılır.
Yüz dolgusu enjeksiyonunda sıklıkla kullanılan hyaluronik asit içerikli dermal dolgu malzemeleri yüksek nem tutma özelliği sayesinde vücuttaki suyu çeker, ince çizgilerin ve kırışıklıkların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Bu sayede ciltteki hacim kaybı giderilir. Çoğunlukla tek seans dolgu enjeksiyonu yeterli olsa da vücut enjekte edilen dolgu maddesini doğal süreç içerisinde emeceğinden prosedürün yenilenmesi gerekir.
Yüz Dolgusu Nasıl Yapılır?
Yüz dolgusu, cildindeki çeşitli deformasyonları gidermek ve daha iyi bir görünüme sahip olmak isteyen ancak estetik cerrahi prosedürlerini tercih etmeyen kişiler için son derece etkili bir çözüm olma özelliğine sahiptir. Yıpranma ve yaş almaya bağlı olarak ortaya çıkan değişiklikleri giderme amacıyla kullanılabilen yüz dolgusu, yüz bölgesindeki asimetrik görüntüyü gidermek ya da oluşan boşlukları doldurmak için avantajlıdır. Risk oranı düşük bir işlem olan yüz dolgusu enjeksiyonundan optimum fayda sağlanması için alanında uzman ve deneyimi doktorlar tarafından uygulanması temel kuraldır.
Yüz dolgusu enjeksiyonuna başlanmada önce hasta özelinde yüz analizi yapılmalıdır. Böylece kişinin yüz hatlarıyla uyumlu, doğal ve etkili sonuçlar alınması mümkün olur. Enjeksiyon öncesi uygulama bölgesine krem ya da enjeksiyon yoluyla anestezik madde uygulanır. Etki sağlandıktan sonra cilt antiseptik maddeyle temizlenir. Uygulama bölgesinde belirlenen noktalara dolgu maddesi küçük dozlar şeklinde enjekte edilir.
Kullanılacak dolgu maddesi kişinin tercihi ve ihtiyacı doğrultusunda bazı durumlarda kırışıklık hattı boyunca uygulanır, bazı durumlarda yalnızca istenen bölgelere şekil ya da hacim verme amacıyla kullanılır.
Yaş almaya bağlı olarak ortaya çıkan cilt problemlerinin nedeni genellikle ciltteki doku ve hacim kaybıdır. Bu kayıpların dolgu enjeksiyonuyla doldurulması sonucu çizgilerin ve kırışıklıkların altı dermal dolgu maddeleri ile desteklenerek sarkmalar giderilir.
Aynı zamanda ciltteki kolajen kaybı da desteklenir. Buna bağlı olarak etkinin geçmesi sonrasında daha genç bir görünüme sahip olunabilir. Daha belirgin bir yüz kontürüne sahip olma amacıyla da yüz dolgusu enjeksiyonundan sıklıkla faydalanılır.
Yüz Dolgusu Sonrası İyileşme Süreci
Yüz dolgusu genç ve estetik bir görünüme sahip olmak isteyen kişilerin en çok tercih ettiği medikal estetik prosedürlerin başında gelir. Son derece hızlı ve konforlu bir iyileşme süreci olan dolgu enjeksiyonu kapsamında cilde mikro enjeksiyon uygulandığından kısa süreli yan etkiler oluşması doğal bir durum olarak kabul edilir.
Yüz dolgusunun yüzün hangi bölgesine enjekte edildiğine bağlı olarak cildin kendini toparlama süreci değişiklik gösterebilir. Göz çevresinde ortaya çıkan kırışıklıkları gidermek amacıyla yapılan dolgu enjeksiyonunun ardından ortalama 3 ila 7 günde iyileşme gerçekleşir. Şişliklerin azaltılması için su tüketim miktarı artırılmalıdır. Aynı şekilde soğuk kompres uygulanması da fayda sağlayabilir.
Dolgu enjeksiyonunu izleyen hafta aspirin ve türevi kan sulandırıcı ilaçların kullanımına ara verilmelidir. Enjeksiyondan sonraki ilk 2 saat boyunca yeşil çay içmemek, cildi yıkamamak ve duş almamak gerekir. Uygulamayı izleyen ilk 3 saat uygulama bölgesine dokunmamak önemlidir. İlk gün sırt üstü pozisyonda ve yüksek yastıklarla baş yukarıda kalacak şekilde yatılmalıdır. Dolgu enjeksiyonunun yapıldığı gün spor yapmamak, saunaya gitmemek, saç boyatmamak ve kaş aldırmamak önemlidir.