Mezoterapi vitamin, enzim, hormon ve bitki özleri gibi farklı karışımlardan oluşan, cildi sıkılaştırma ve fazla yağları ortadan kaldırma özelliğin bulunan kokteyllerin enjeksiyonu ile gerçekleştirilen bir prosedürdür. 1952 yılında Micher Pistor isimli bir doktor tarafından Fransa’da geliştirilmiş olan bu yöntemin ilk uygulanma amacı acının hafifletilmesiydi. Daha sonra ise en popüler gençleştirme tedavileri arasında yer almaya başladır.
Ameliyat gerektirmeyen bir cilt gençleştirme işlemi olan mezoterapi yöntemi ile yüzde ve vücutta bulunan birtakım sorunların giderilmesi ya da azaltılması sağlanabilir. Yüz, boyun ve göz altı bölgelerinin gençleştirilmesine yönelik olarak en sık uygulanan tedavilerden biri olan mezoterapi saçlardaki incelme gibi sorunların giderilmesi için de kullanılabilir.
Yüz mezoterapisi yani mezolifting yaş almaya ve diğer bazı etkenlere bağlı olarak cildin gençleştirilmesi ve daha iyi bir görünüm elde edilmesi için cilde uygulanan bir tür mikroenjeksiyon tedavisidir. Genellikle 35 yaş üzerindeki kişilerde yüz mezoterapisinin yararları çok daha belirgin olur.
Cilt yaşam boyu hava kirliliği, çeşitli kimyasal maddeler, sigara dumanı, güneş, alkol ve benzeri faktörlerden dolayı zarar görür. Zaman zaman genetik faktörler de ciltte istenmeyen sorunlar oluşmasına neden olabilir. Özellikle ciltteki sarkma ve kırışıklık gibi sorunların giderilmesi, bahsi geçen olumsuz etkenlerden cildin korunması ve daha sağlıklı bir cilde sahip olunması için sıklıkla uygulanan medikal estetik prosedürlerinden biri mezolifting yani yüz mezoterapisidir.
Yüz Mezoterapisi Hangi Sıklıkta Yapılır?
Yüz mezoterapisi ortalama yılda 4 – 6 seans olarak uygulanmakla birlikte bu sıklık kişi özelinde ihtiyaca göre belirlenir. Genellikle seanslar arasında 10 – 15 gün bırakılmakla olur hastaların 2 ya da 3 seanslık programla başlaması tercih edilir. Çoğunlukla ayda 1 olacak şekilde toplam 6 seans ile yüz mezoterapisi tedavisinin tamamlanması hedeflenir.
Yüz mezoterapisi yani mezolifting; derinin cansız görünümü, sarkma, renk dengesizliği, yaşlanma, aşırı yağlanma ve dış faktörlerin olumsuz etkileri gibi sorunların çözümlenmesi amacına yönelik olarak kullanılan etkili bir yöntemdir. Yüz mezoterapisi enjeksiyonu sırasında hafif bir ağrı hissedilebilir. Uygulama sırasında iğnenin deri için girmesiyle önceden hazırlanmış olan kokteyl enjekte edilir. Bu durum hafif bir yanma hissine yol açabilir. Acı eşiği çok düşük olan hastalar için işlemden 30 dakika önce anestezi kremi ile uygulama yapılabilir. Enjeksiyon işleminden önce krem cilt yüzeyinden temizlenerek cildin enjekte edilen ilacı çok daha fazla emmesi sağlanır.
Mezolifting 3 farklı teknik kullanılarak uygulanabilen bir tedavidir:
- Napaj tekniğinde sorunlu bölgeye yapılacak olan enjeksiyonlar epidermis tabakasına uygulanmakta olup enjekte edilen kokteyl difüzyon yoluyla dermis tabakasına yayılır.
- Dermal enjeksiyon yönteminde enjeksiyon dermis tabakasının içine uygulanır.
- High Frekans ya da Rapid-Pulse-Mode olarak bilinen teknik yeni nesil mezoterapi tabancaları ve yüksek frekans kullanılarak uygulanır.
Mezolifting Kokteylinin İçinde Ne Var?
Mezolifting kokteylinin içinde sıklıkla hyaluronik asit kullanılmakta olup su tutma kapasitesi yüksek olduğundan tedavi sürecinin en önemli unsurlarından biridir. Kokteylin içeriğinde A, E, C, D, B gibi antioksidan vitaminler, dolaşım düzenleyiciler ve oligoelementler kullanılabilir. A, E, B, D ve B grubu vitaminleri multivitamin olarak kullanıldığı gibi folik asit ve aminoasitlerin yanı sıra Procain, D-Glukoz, SF gibi seyreltici maddelerin eklenmesi de söz konusu olabilir.
Enjeksiyon için hazırlanan kokteylin içeriği kişiden kişiye değişiklik gösterebilse de genellikle proteinler, hyaluronik asit, koenzimler, lipoik asit, alfa lipoik asit, mineraller, vitaminler, antioksidanlar, aminoasitler, selenyum, organik silisyum ve kolajen bulunmaktadır. Hepsinin farklı faydaları olup bu maddeler cildin uyarılmasını sağlama yoluyla cildi nemlendirir ve yenilenmesini başlatır. Özellikle hyaluronik asit su tutma özelliği sayesinde cildin nemlenmesinde önemli bir rol oynar. Hücreler arasındaki aralığı destekleme avantajını da sağlar. Eve C vitamini melanin üretiminin baskılanmasını ve cildin beslenmesini sağlar. Cildinde renk eşitsizliği olan hastalarda bu vitaminlerin kullanılmasına özen gösterilmelidir. DMAE ve alfa lipoik asitler sigara, güneş ışığı ve stres kaynaklı olumsuz etkilerin giderilmesinde ve doku yenilenmesinde oldukça faydalıdır.
Yüz mezoterapisinin enjeksiyonu yapıldığı andan itibaren verilen kokteyl deri altında çalışmaya başladığı için uygulamanın etkisinin görülebilmesi için beklemek gerekmez. Bununla birlikte cilt sarkması ve deriye yerleşmiş olan kırışıklıkların giderilmesi için ortalama birkaç haftalık bir zamana ihtiyaç duyulabilir.
Yüz mezoterapisi;
- Cildinde sarkma, cilt dolaşımı bozukluğu, yaşa ve dış etkenlere bağlı olarak cilt kırışıklığı sorunu olanlarda,
- Sigara ve alkol kullananlarda,
- Düzenli bir beslenme programı uygulamayanlarda,
- Cildi kuru ya da bakımsız olanlarda,
- Orta yaş grubundaki kadınlarda ve erkeklerde etkili sonuçlar elde edilmesini sağlayan bir prosedürdür.
Cildin daha parlak bir görünüme kavuşmasına bağlı olarak daha taze ve genç görünmesini sağlar. Yaşlanma etkilerinin ortadan kaldırmakta olup tedavi bittikten sonra da etkisi süren bir yöntemdir. Cildin esnekliğini artıran mezolifting lazer, IPL gibi işlemlerle kombine olarak uygulandığı durumlarda daha fazla verim elde edilmesi söz konusu olabilir.