İçindekiler
Çene yüzün şeklini belirleyen en önemli unsurlardan biridir. Bununla birlikte çenenin şekli ve formu, yüzün güzelliğini ve uyumunu doğrudan etkileme özelliğine sahiptir. Yaş alma ve genetik faktörler çenenin ve çene ucunun ideal şeklinden uzaklaşmasına neden olabilir. Bunun sonucunda yüzün uyumu ve estetik orantısı bozulur. Çene dolgusu ise çeneye olması gereken formun kazandırılması, yapısal bozuklukların maskelenmesi ve çenenin yüz şekliyle uyumlu olacak şekillendirilmesini ameliyatsız bir şekilde imkan verir. Bu sayede herhangi bir cerrahi girişim, kesi ya da dikiş gereksinimi duyulmaksızın çene hattına ilişkin birçok düzeltme ve şekillendirme işlemi çok kısa bir süre içerisinde son derece kolay bir şekilde yapılabilir.
Çene Dolgu Nedir?
Çene dolgusu çene estetiğinde en sık tercih edilen uygulamalardan biridir. Çene dolgu uygulamaları ile çenedeki asimetri, eşitsizlik ve çukurluk gibi birçok sorunun düzeltilmesi aynı zamanda da çenenin yüz şekline uygun olarak şekillendirilmesi mümkündür. Özellikle çene ucu yüzün görünümü üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Çene ucu belirgin olmadığında ya da olması gerekenden daha geride olduğunda yüzde hoş olmayan bir görünüm meydana gelir. Bunun sonucunda burun, alın ya da elmacık kemikleri gibi yüzün diğer kısımları olduğundan daha büyük bir görünüm sergileyebilir. Çene dolgu uygulamaları bu tür sorunların ortadan kaldırılması için sıklıkla uygulanan bir yöntem olsa da bazı durumlarda yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle çenede şekil bozukluğundan şikayetçi olan kişiler ilk olarak bir uzmana başvurup detaylı bir muayeneden geçmeli ve kendileri için en uygun tedavi seçeneği belirlenmelidir. Hekim tarafından uygun görüldüğü durumlarda çene dolgusu ya da farklı estetik uygulamalar için gerekli planlamalar yapılıp uygulamaya geçilebilir.
Çene Dolgu Neden Yapılır?
Çene dolgusu çenedeki çukurların doldurulması ve çok ön plana çıkan noktaların eşitlenip daha soft bir görünüm kazandırılması için uygulanır. Alt yüz bölgesinin şekillendirilmesi için çeşitli dolgu çeşitleri kullanılır.
Çenede görülen en yaygın şekil bozuklukları arasında çenedeki hacim eksikliği, çenenin olması gerekenden geride bulunması, çene hattının belirsiz olması, çene hattında sarkma ya da asimetri olması sayılabilir. Çeneye ilişkin bozukluklar yüzün diğer bölgelerinin de olduğundan daha farklı görünmesine neden olabilir. Bu yüzden birçok hasta yüzlerinin farklı bölümlerine dair estetik operasyon isteklerini doktorlarına ilettiklerinde esas sorunun çeneye ilişkin bozukluklar olduğu gerçeği ile karşı karşıya kalırlar.
Çene şeklinin ve hattının net ve güçlü bir görünüm sergilemesi hem kadınların hem erkeklerin daha çekici bir görünüme sahip olmasını sağlar. Ayrıca daha canlı ve genç görünümlü bir yüz kavuşulmasında da etkilidir. Bunun için çene kemiğinin uygun bir doğrultuda simetrik bir şekilde uzanıyor olması önemlidir. Çene kemiği muntazam olmakla birlikte eğer çene üzerindeki cilt dokusunda ya da yağ tabakasında sorunlar varsa çenenin görünümünde bunlardan kaynaklı bozukluklar da yaşanabilir. Bu tür durumlarda çene dolgusu prosedürü ile sorunun giderilmesi yolu tercih edilebilir.
Çene Dolgu Kimlerde Faydalı Olur?
Çene dolgusu 18 yaşını tamamlamış ve çenesi ile ilgili dolgu uygulamalarıyla giderilebilecek rahatsızlıkları olan herkese uygulanabilir. Bununla birlikte;
- Hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınlara,
- Behçet hastalığı, Sedef hastalığı ya da herhangi bir cilt hastalığı olanlara çene dolgusu yapılmaz.
Çene Dolgusu Hangi Durumlarda Yapılır?
Çene dolgusu çeneye ilişkin birçok sorunun giderilmesi için kullanılabilen bir medikal prosedürdür.
- Çene ucunun çok düz ya da çok sivri olduğu,
- Çenenin belirsiz bir görünüme sahip bulunduğu,
- Çene ucunda derin gamzelerin olduğu,
- Çene hattında sarkmaların meydana geldiği,
- Çene ucunun geniş ya da geride olduğu durumlarda çene dolgu uygulamalarına başvurulabilir.
Çene dolgu uygulamaları en çok bu durumlarda tercih edilmekle birlikte bunların dışında farklı durumlarda da çene dolgusu uygulamalarına başvurulabilir.
Çene Dolgu Nasıl Uygulanır?
Çene dolgusu temelde özel dolgu içeriklerinin çeneye enjekte edilmesi yoluyla çenenin istenilen görünüme ulaştırılması için uygulanır. Çene dolgusu çenesinde dolgu uygulaması ile düzeltilebilir özellikte bozukluk olan kişilerde tercih edilebilen bir yöntemdir. Çene dolgusu uygulamaları yapılmadan önce kişinin yüz görünümü farklı açılardan fotoğraflanıp değerlendirilir. Yapısal bozukluklar tespit edildikten sonra çene dolgusu enjeksiyonunun yapılacağı alan belirlenir. Çene dolgusu uygulamalarında kullanılan dolgu maddelerinin içinde genellikle hyaluronik asit yer alır. Bazı durumlarda sığır kolajeni ya da hastanın kendi vücudundan elde edilen yağ hücreleri, kalsiyum hidroksilopatit ve biyobozunur polimerler gibi farklı özelliklere sahip olan dolgu malzemelerinin kullanımı da tercih edilebilir.
Çene dolgusu uygulaması genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bunun için uygulama bölgesinde lokal anestezi etkisi yaratacak kremler kullanılır. Anestezik krem sürüldükten sonra bölgenin uyuşması beklenir. Anestezi işleminden sonra dolgu malzemesinin küçük iğneler aracılığıyla cilt altına enjeksiyonu yapılır. Çene dolgusu acısız ve ağrısız bir işlem olup genellikle 15 dakika içerisinde gerçekleştirilir.
Çene dolgusu prosedürü genellikle tek seans ile tamamlanır. Eğer yapılan kontrol muayenesinde doktor bir düzeltme yapma gereği duyarsa ek bir enjeksiyon yapılması söz konusu olabilir.
Çene dolgusu prosedüründen sonra uygulama bölgesinde hafif kızarıklıklar meydana gelmesi söz konusu olabilir. Bu tür kızarıklıklar genelde birkaç saat içinde hafifleyip kendiliğinden kaybolur. Hastalar prosedürün ardından hızlı bir şekilde günlük yaşamlarına dönebilirler.
Enjekte edilen dolgunun ne kadar süre kalıcı olacağı kullanılan dolgu maddesine, uygulanan doza, kişinin yapısına ve mevcut durumuna göre değişiklik gösterebilir. Hyaluronik asit içerikli dolgular çoğunlukla 12-18 ay kalıcılığını korur. Bu süre içerisinde hastanın cildi altına enjekte edilmiş olan hyaluronik asit içerikli dermal dolgu vücut tarafından yavaş yavaş emilir. Sonuç olarak çene hattı çene dolgusu prosedürü uygulanmadan önceki görünümünü geri kazanır. Bu aşamada prosedür yenilenebilir. Çene dolgusu prosedürünün alanında uzman ve tecrübe sahibi bir doktor tarafından uygulanması çenedeki yapısal bozuklukların tamamen düzeltilmesini sağlayabilir.
Çene Dolgusunun Avantajları Nelerdir?
Çene dolgusu son derece basit ve acısız bir işlem olup çenedeki pek çok şekil bozukluğu bu prosedür sayesinde tek seansta düzeltilebilir. Çene dolgusu prosedürünün ameliyatsız bir işlem olması diğer uygulamalar karşısında son derece büyük bir avantaj olarak kabul edilir.
Çene dolgusu lokal anestezi altında uygulanabilen, cerrahi girişim gerektirmeyen ve uzun iyileşme sürelerine ihtiyacı olmayan bir prosedürdür. Kısa sürede tamamlanan bir işlem olduğundan çok uzun saatler ayrılması gerekmez.
Çene dolgusu ile çene hattı belirginleştirilen kişiler daha genç bir yüz görünümüne sahip olurlar. Yüz şekilleri ile uyumlu olacak bir çene görünümünün oluşturulması avantajından yararlanırlar. Çene ucu geride olan kişiler tek bir seans ile ideal çene görünümünü yakalayabilirler. Uygulama sonrasında komplikasyon gelişme olasılığı çok düşük olan çene dolgusu uygulamaları yüze son derece hoş bir ifade kazandırır.
Post a comment