Leke Tedavisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

BlogLeke Tedavisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Leke hem kadınlarda hem erkeklerde yaygın şekilde görülen cilt problemlerinden biridir. Cilt lekeleri; döküntüler, doğum lekeleri, enfeksiyonlar ve daha birçok farklı nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Cilt lekelerinin bazıları zararsız olmakla birlikte estetik açıdan kötü bir görünüme neden olmaları mümkündür. Bu durumda kişinin öz güveni zedelenebilir. Bazı cilt lekeleri ise kişinin tıbbi yardım almasını gerektirebilir. 

Cilde rengini melanin denilen bir pigment verir. Kişinin cildinde ne kadar fazla melanin pigmenti varsa cilt o kadar koyudur. Cilt lekeleri gri, kırmızı, mavi, açık ya da koyu renkli olabilir. Cilt lekelerine leke tedavisi uygulanabilmesi için öncelikle lekenin oluşum nedeni doğru bir şekilde belirlenmelidir.

Ciltte Leke Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

Cilt lekeleri; cilt kanserleri, doğum lekeleri, ciltte enfeksiyon olması, tıbbi durumlar, deri döküntüleri ve cilt pigmentasyon bozuklukları gibi nedenlere bağlı olarak gelişir. Bazı nedenler doğuştan olabileceği gibi bazı nedenler daha sonra ortaya çıkar. 

Doğum lekeleri doğuştan gelmekle birlikte bazı doğum lekelerinin zaman içinde kaybolması söz konusu olabilir. Vasküler ya da pigmentli olan doğum lekelerinin çoğu kalıcıdır. Vasküler olarak isimlendirilen doğum lekeleri kırmızı renklidirler. Derideki anormal kan damarları nedeniyle oluşurlar.

Albinizm, melazma, vitiligo ve enflamatuar sonrası hiper pigmentasyon gibi bozukluklar genellikle cilt rengi koyu olan kişilerde cilt lekesi oluşmasına neden olurlar.

Leke Tedavisi Nedir?

Leke tedavisi; hormonal leke, yaşlılık lekesi, sivilce lekesi ve hormonal lekelerin giderilmesi böylece cildin kusursuz bir görünüme sahip olması amacıyla uygulanır. Ciltteki lekelerin giderilmesi için birçok kişi kozmetik kremleri ve leke serumlarını kullanmayı tercih etse de bu yöntemler tek başlarına yeterli değildir. İnsan cildindeki lekelerin tümünün tedavi edilmesi ve cildin tek renk bir görünüme kavuşabilmesi için teknolojik leke tedavilerinden ve medikal cihazlardan yararlanılması gerekir. Leke tedavisinde kullanılan birçok farklı yöntem olmakla birlikte hangi yöntemin uygulanacağı hastanın cilt tipine, lekenin oluşum nedenine ve hastanın beklentisine göre değişebilir.

Cilt lekeleri UV ışınlarında sürekli ve uzun süreli maruz kalınması durumunda gelişebilirler. Koyu sarıdan kahverengiye kadar değişiklik gösteren pigmentlerdeki bu cilt lezyonları kişinin hormonal durumu, genetik özellikleri, aldığı sıvı gıdalar ve kullandığı ilaçlar gibi çok farklı unsurlardan etkilenebilirler. Lekeler güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmaları durumunda daha çok koyulaşır ve belirginleşir. Güneşin zararlı ışınlarının yanı sıra solaryum da leke oluşumuna neden olabilmektedir.

Leke tedavisi Nasıl Uygulanır?

leke tedavisi nasıl uygulanır

Cilt lekeleri birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıktığı için tedavi olarak da farklı yöntemler uygulanır. Cilt lekelerinin herhangi bir sağlık probleminden kaynaklandığı durumlarda atılması gereken ilk adım söz konusu sağlık sorununun tedavi edilmesidir. Uygulanan tedavi sonucunda cilt sorunlarının birçoğu çözümlenebilmektedir. 

Eğer cilt lekelerinin cilt kanserinden kaynaklandığı durumlarda, kişinin sağlığı açısından acilen tedaviye başlanmalıdır. Cilt pigmentasyon bozuklukları ve doğum lekeleri çoğunlukla tedavi gerektirmemekle birlikte kozmetik nedenlerle tedavi talebiyle karşılaşılabilmektedir. Leke tedavisinde birçok farklı yöntemin uygulanması mümkündür. 

Dermapen: Cilt leke tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri dermapen’dir. Geniş gözeneklerin daraltılması ve ciltteki renk eşitsizliğinin giderilmesi için uygulanabilen bir prosedürdür. Deri altındaki kolajen üretimini hızlandıran Dermapen aynı zamanda en etkili cilt gençleştirme uygulamaları arasında yer alır. Bu özelliği sayesinde Dermapen cildin daha genç görünmesini ve lekelerin azalmasını sağlayan bir prosedür olarak ön plana çıkar. 

Dermapen yönteminde 0.02 mm inceliğindeki mikro iğneler cilde dik bir şekilde hızlıca batırılır çıkarılır. Doğrudan deri altının hedef alındığı bu yöntemle ciltte mikroskobik kanallar açılması sağlanır. Bu sayede derinin kendi kendini iyileştirme özelliği aktive edilir ve bu işlem cildin en üst tabakası olan epidermis herhangi bir şekilde zarar görmeden gerçekleştirilir.

Uygulanan prosedürün ardından ciltte kolajen ve elastin sentezi sağlanmasına bağlı olarak leke görünümleri büyük ölçüde azalmaya başlar. Çoğunlukla 4-6 seans uygulanan Dermapen prosedürü tamamlandığında daha sıkı, genç ve pürüzsüz bir cilde kavuşulur. 

Kimyasal Peeling: Kimyasal peeling aynı zamanda soyma yöntemi olarak da bilinir. Bu prosedürde özel olarak hazırlanan kimyasal çözeltiler kullanılır. Kimyasal çözeltilerin içerisinde genellikle glikolik asit olarak adlandırılan meyve asitleri bulunur. Çoğunlukla 2-4 hafta arayla ve 4-6 seans arası uygulanan kimyasal peeling prosedürü hafif leke sorunu olan ciltlerde tercih edilir.

Mezoterapi: Leke tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biri olan mezoterapide tedavi edilmek istenilen lekenin cinsine göre en uygun maddeler bir araya getirilir. Hazırlanan karışım ince uçlu enjektörler kullanılarak uygulama bölgesinde deri altına enjekte edilir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen mezoterapi prosedüründe multivitamin kokteyller, arbutin, hyaluronik asit, vitamin C, retinoik asit, antioksidanlar ve traneksamik asit gibi maddelerle kişiye özel karışımlar hazırlanır. Tedavi edilmek istenilen lekenin durumunda göre genellikle 2 hafta arayla 4-6 seanslık uygulamalar yapılır.

Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın leke tedavisinden sonra güneşin zararlı ışınlarından korunma konusunda maksimum düzeyde özen gösterilmelidir. Cildin düzenli olarak nemlendirilmesi ve bakım uygulamalarının yapılması ihmal edilmemelidir.

İletişim Formu

TR- Randevu Formu

Post a comment

Gönder & Send
TR: Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?
EN: Hello, How may I help you?