İçindekiler
Selülit en genel şekliyle yağların kalça ve üst bacak bölgesi başta olmak üzere düzensiz ve biçimsiz bir şekilde toplanması olarak tanımlanabilir. Her ne kadar kozmetik bir soru olarak düşünülse de selülit tıbbi ve psikolojik boyutları olan bir sorun olarak değerlendirilmelidir.
Selülit, şişmanlıktan yani obeziteden farklı bir durumdur. Obezitede yalnızca yağ dokularında artış görülür. Selülitte ise yağ dokuda ve dolaşımda yapısal bozukluklar da bulunur. Bu nedenle yalnızca kilo vermek selülit sorununun çözümlenmesi için yeterli değildir. Selülitte öncelikle yağ birikimi oluşur. Biriken yağlar zaman içerisinde damarları sıkıştırıp dolaşımın bozulmasına neden olur. Böylece bölgede sıvı birikimi meydana gelir, damarlar beslenemez ve yapılarında bozulmalar oluşur. Bu durum zaman içerisinde bir kısır döngü halini alır. Dokulardaki yağ birikimi lenfatik dolaşım ve beslenme bozukluklarının yanı sıra su tutulmasına ve deformasyonlar oluşmasına yol açabilir. Böylece selülit estetik bir problem olmanın ötesinde tıbbi bir sorun halini alır.
Selülit Nedir?
Kadınların en sık karşılaştıkları cilt problemlerinden biri olan selülit; cilt yüzeyinde tümsekli-çukurlu portakal kabuğuna benzer bir görünüme neden olur. Çoğunlukla uyluk, kalça ve karın bölgesini etkileyen lokalize bir cilt problemi olarak değerlendirilir.
Selülit oluşumu kişinin yaşam tarzından, genetik ve hormonal yapısından etkilenir. Bu nedenle kilosu normal hatta normalin altında olan kişilerde dahi selülit oluşması riski bulunur. Erkeklerde selülit kadınlara göre oldukça nadir görülür. Bunun nedeni erkeklerde, yağ birikimini artırma özelliği bulunan östrojen hormonu seviyesinin kadınlara oranla oldukça az olmasıdır.
Selülit Neden Olur?
Selülit oluşumunun nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, deri altındaki bağ dokusuyla yağ tabakası arasındaki etkileşimin bir sonucu olduğu görüşü hakimdir. Selülitin olası nedenleri arasında genetik etkenler, sağlıksız beslenme, sigara kullanımı, hormonal değişiklikler, hareketsiz yaşam tarzı, kilo kaybı ya da kilo kaybı sayılabilir. Ayrıca çok fazla oturmanın ve dar kıyafetler giymenin de selülit oluşum üzerinde etkili olduğu düşünülür.
Bununla birlikte sağlıklı bir diyet ile egzersiz programı uygulayan ve genel sağlık durumunda sorun olmayan kadınlarda da selülit görülebilir. Bunun nedeni vücutta bulunan yağların dağılım şeklinin selülite yatkınlık oluşturması şeklinde açıklanabilir. Selülit birçok farklı etkene bağlı olarak oluşabilmekte olup hemen hemen tüm kadınlar hayatlarının bir döneminde ve vücutlarının herhangi bir kısmında selülit sorunu ile karşı karşıya kalırlar.
Selülit oluşumunun başlangıcı dolaşım bozukluğu ile gerçekleşir. Dolaşım bozukluğuna bağlı olarak damarların duvarlarından sızan serum, doku aralıklarında toplanır ve doku ödeminin oluşmasına neden olur. Ödem hem kan ve yağ hücreleri arasındaki iletişimde aksamaya buna bağlı olarak yağ hücrelerinin metabolizmasının bozulmasına hem de bağ dokusunun yapısının bozulup sertleşmesine yol açar. Sonuç olarak elastikiyetini kaybetmiş fibröz bantlarla çevrili olan ve aşırı büyümüş yağ dokusu hücrelerinden meydana gelen nodüller ortaya çıkar. Ve bu nodüller deri yüzeyinde portakal kabuğu görünümünün oluşmasına sebep olur. Süreç daha ileri aşamada devam ettiği takdirde nodüller birbirine yapışıp daha büyük nodüller oluştururlar. Nodüllerin sinirler üzerine baskı yapmasına bağlı olarak ağrı görülebilir.
Selülit; dayanıklı hale gelmiş bölmeli konjonktif bir dokudan, konjonktif dokunun içerisine hapsolmuş yağ hücreleri birikintilerinden, su ve tuz moleküllerinden oluşur. Bölgesel yağ birikimi, cildin hareketliliğinin azalıp kalınlığının artmasıyla kendini belli eder. Elle dokunulduğu zaman ise cilt sertleşmiş ve pütürlü bir his uyandırır.
Selülit Tedavisi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Selülit 3 tip olarak değerlendirilir. Selülitin başlangıç evresi olan 1.tip selülit çoğunlukla kilo sorunu olan kadınlarda görülmekte olup selülitli bölgenin elle sıkıştırılmasıyla ciltte yumrular görülür. Kaygan ve yumuşak görünümlü selülitin bu aşamadaki tedavisi diğer evrelere göre daha kolay olur.
2.tip selülit kadınlarda yoğun görülmekte olup stresle ve hormonal dengesizliklerle tetiklenir. Bacaklardaki kılcal damarların belirgin şekilde görüldüğü bu tip selülit mezoterapi yardımıyla tedavi edilebilir.
3.tip selülit erken dönemdeki yumuşak dokunun sürecin ilerlemesiyle birlikte nodülleşmesine ve daha sert bir hal almasıyla oluşur. Özel kremli masajlarla, özel mezoterapi seanslarıyla ve farklı yöntemlerle tedavi edilmesinin yanı sıra derinin ve kasların güçlendirilmesini sağlayan egzersiz hareketlerine de ihtiyaç duyulur.
Selülit Tedavisi Kimler İçin Uygundur?
Selülit tedavisi; hamileler, emzirme sürecindeki anneler ve uygulama bölgesinde aktif cilt hastalığı olan kişiler dışındaki 18 yaşını geçmiş herkese uygulanabilir.
Selülit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Selülit görünümünün iyileştirilmesi için birçok farklı yöntem kullanılmakta olup her birinin kendine göre sağladığı sonuçlar ve yan etkiler vardır. Bu nedenle hasta özelinde değerlendirme yapıldıktan sonra tedavi yönteminin belirlenmesi, selülit tedavisinin başarısı açısından önemli bir konudur.
Coolsculpting ile selülit tedavisinde; cilt altındaki yağ hücreleri dondurularak yağ hücreleri parçalanır. Parçalanan yağ hücrelerinin cilt tarafından emilmesiyle birlikte ciltteki selülitli bölge görünümü yok edilebilir. Gözle görünür bir sonuç alınması için bu yöntem 3-4 ay süre ile uygulanmalıdır.
Ultrason ile selülit tedavisinde karındaki ve uyluktaki yağlar ses dalgaları ile azaltılır. Yaklaşık 2-3 ay süren tedavide bir cerrahi müdahale gerekliliği bulunmaz.
Celfina ile selülit tedavisinde, cilt altındaki sert bantların kırılabilmesi için iğne kullanılır. Böylece uyluk ve kalçalardaki selülit görünümünün sona erdirilmesi hedeflenir.
Akustik dalga tedavisi de selülitin azaltılmasını sağlayan yöntemlerden biridir. Selülitli bölgelerdeki bağ dokusunun titreştirildiği akustik dalga tedavisi ile kolajen üretiminin artırılması amaçlanır. Böylece cilde kaybettiği elastikiyet kazandırılmış olur. Sonuçların görülebilmesi için en az birkaç seans uygulama yapılması gerekir.
Lazer ve radyofrekans tedavilerinde; kızılötesi ışık ve diyot lazer enerjisi kombine bir şekilde kullanılır ve doku masajından faydalanılır. Isı ve emme de kullanılan diğer yöntemler arasında yer alır. Selülitin lazerle tedavisi sorasında cilt altındaki sert bantlar kırılmakla birlikte iyileşme tedaviden en az 6 ay sonra gerçekleşmeye başlar.
Lazer destekli liposuction yönteminde cilde açılan küçük bir kesiden cilt altına ince bir tüp yerleştirilir. Ve bu tüpün yardımıyla yağ hücreleri emilir. Liposuction yönteminin tek başına uygulanması vücudu şekillendirmekle birlikte selülitin giderilmesini sağlamayabilir ya da portakal kabuğu görünümü daha kötü bir hal alabilir. Lazer destekli liposuction ise selülit tedavisinde daha etkili sonuçlar alınmasını sağlar. Bu tedavide cilt sıkılaştırılırken aynı zamanda yağ hücreleri de yok edilmiş olur.
Kriyolipoliz yönteminde vücutta kalça ve karın gibi bölgelerde yer alan bölgesel yağ hücrelerindeki lipit molekülleri dondurulur. Cildin görünümünde gözle görülür bir iyileşmeye ulaşılabilmesi iki ile üç ay içerisinde kademeli olarak mümkün olur.
Karboksiterapi ile selülit tedavisinde cildin alt tabakasına karbondioksit gazı enjeksiyonu yapılır. 7-10 seans sonra selülit görünümünde hafifleme olmakla birlikte işlemden sonra rahatsızlık hissi ve morarma gibi yan etkiler oluşabilir.
Mezoterapi en çok tercih edilen selülit tedavilerinden biridir. Cildin mezoderm tabakasına mikro enjeksiyon yöntemiyle çok az miktarda enjeksiyon yapılan bu yöntemden sonuç alınabilmesi için en az 10 seans uygulama yapılması gerekir. Seanslar arasında en az 5 gün bulunmalıdır.
Selülit Tedavisinin Herhangi Bir Zararı Var mı?
Selülit tedavisi için farklı yöntemler uygulanmakta olup her yöntemin kendine göre bazı yan etkileri söz konusu olabilir. Bununla birlikte uygulamanın uzmanlar tarafından yapılması ve hastaya uygun yöntemlerin, doğru şekilde uygulanması durumunda herhangi bir zarar söz konusu değildir.
Çalışma Saatlerimiz
Günler | Saatler |
Pazartesi | 10:00–18:00 |
Salı | 10:00–18:00 |
Çarşamba | 10:00–18:00 |
Perşembe | 10:00–18:00 |
Cuma | 10:00–18:00 |
Cumartesi | 10:00–18:00 |
Pazar | Kapalı |
Google Yorumları
Doktor – Hasta gizliliği sebebiyle yorumlarda isim ve fotoğraf alanları gizlenmiştir. Google haritalar üzerinden yorumların devamını kontrol edebilirsiniz.
Çiğdem Han Tosunoğlu2023-11-01 İstanbul’daki en iyi botoks vb. Uygulamaları yaptıracağınız yer. Uzun yıllardır tüm uygulamalardan çok Memnunum. Lokman Demir2023-10-24 Şafak Hocamı uzun yıllardır tanırım kendisi hem benim hemde ailemde ki her bireyin Doktor'u ve kendisinden şifa aldığımız yada güzelleştiğimiz çok an oldu . Çalışan arkadaşlar Arzu Hanım, Eylem Hanım ve Hatun Hanım her zaman güler yüzlü samimi ve yardımcı olmak adına herşeyi yapıyorlar ☺, her işlem için kendisine çok teşekkür ederz iyiki varsınız Hocamm☺🙏 Seher Ates Dundar2023-10-24 Şafak bey her yaptırdığım işlemde asla aşırıya kaçmaz en doğal şekilde yapar.kendisinin yaptığı tüm işler çok doğal ve güzel teşekkürler.tum ekip muhteşem Arzu hanım da her konuda destek onada teşekkürler.tavsiye ediyorum tüm çevreme ve asla kimseden olumsuz dönüş olmadı :) Filiz Ayaz2023-10-24 Her konuda uzman güvenilir ellerdeyim.Neye ihtiyaç duyarsam hic düşünmeden Şafak beyi tercih ediyorum.Arzu hanimin güler yüzü ve ilgisi ayri bir tercih sebebi.Hersey icin teşekkürler. tuğba tavalı2023-10-20 Yaptırdığım tüm işlemlerde içim son derece rahat şekilde kendimi bırakıyorum.Gösterdikleri özen ve başarılı işlemler için Şafak Bey'e ve ekibine,her zaman güler yüz ve güzel enerjiyle karşılayan Arzu Hanım'a teşekkür ediyorum. Özlem Karakuş2023-10-20 Merhabalar, bu işlerin acemisi olarak geldiğim kliniğimizden rahatlamış ve mutlu ayrıldım, kibarliginiz-Şafak Beynin ve çalışanlarınizin-kendimi daha iyi hissetmemi sağladınız, teşekkür ediyorum, mezoterapi uygulamanız gerçekten sonuçlarını ilk anda hissettiğim muhteşem çalışma, teşekkürler Some S2023-10-06 Bugün migren botoksu için geldim ve çok memnun kaldım. Doktor bey aşırı sempatik ve ekibi de çok profesyonel ve cana yakın :) Ayriyeten iğne fobiniz varsa doktor beyin hafif ellerinden hissetmiyorsunuz ve doktor beyin her hastasına teker teker ilgilendigine şahit olabilirsiniz. Pişman olmıycanız bir doktor! Aytül Büyüker2023-09-30 Öncelikle Şafak hocama ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Yaptırmış olduğum ( gıdı lipoliz, dudak dolgusu,çene dolgu, göz altı mezoterapi ve botox işlemleri anlatarak uygulaması benim için çok önemliydi çünkü nasıl yapıldığını işlem yapılırken anlatması ilk kez yaptırdığım için benim açımdan çok güven vericiydi. Yaptigi işlemlerde doğallık ön planda.....Şafak hocam ve ekibi iyi ki tanışmışım sizinle❤❤❤ hülya özer2023-09-30 Mesleki bilgisi birikimi, güler yüzü, sihirli ellerinin hafifliğiyle tam ihtiyacımız olanı ve dozunda işlem yapması sebebiyle daimi tercihimiz sevgili Şafak Hocam ve ekibine kocaman teşekkürler 🙏🏼Google değerlendirmesi, 97 değerlendirmeler göre 5 üzerinden 4.8
Post a comment