İçindekiler
Terleme kişinin iş hayatını da özel hayatını da etkileyen hatta öz güveninin azalmasına neden olan çok ciddi bir sorun olarak kabul edilmektedir. Aşırı terleme sorunu yaşayan kişiler toplumda rahat hareket edememe, diledikleri kıyafeti seçememe, insanların ellerini sıkamama, istedikleri ayakkabıları rahatlıkla giyememe gibi farklı sorunlarla karşı karşıya kalırlar. Bu tür sorunlar yalnızca kişinin yaşam kalitesinin düşmesine değil aynı zamanda psikolojilerinin olumsuz yönde etkilenmesine de neden olmaktadır.
Aşırı terleme diğer bir deyişle hiperhidroz ter bezlerinin normalden daha fazla çalışması sonunda deri yüzeyine salınan terin artması şeklinde tanımlanabilir. Özellikle avuç içlerinde, koltuk altında ve ayak tabanlarında ortaya çıkan aşırı terleme hem erkeklerin hem kadınların karşılaştığı sorunlardan biridir.
Aşırı terleme bireyler açısından ciddi sorunlara neden olabilse de tedavi seçeneklerinin oldukça kısıtlı olduğu bilinmektedir. Tedavi amacına yönelik olarak kullanımı tercih edilen krem, pudra ya da sprey gibi alternatifler terlemeyi tamamen kesme özelliğine sahip olmayıp yalnızca kısa süreli bir gecikme sağlayabilirler. Botoks yöntemi ise aşırı terlemeye karşı çok etkili ve uzun süreli kalıcılık sağlayan bir tedavi olma özelliğine sahiptir.
Terleme vücudun ısısının ve sıvı-elektrolit dengesinin kontrolü açısından gerekli olan fizyolojik bir olay olarak kabul edilir. Fizyolojik terlemenin ötesinde aşırı terleme meydana gelen kişiler bu sorunu tüm vücutlarında ya da belirli bölgelerde yaşayabilirler. Aşırı terlemenin birçok farklı nedeni olabileceğinden tedavi uygulanmadan önce ilk etapta altta yatan neden araştırılmalıdır. Vücudun her yerinde ter bezleri bulunmakta olup terleme ihtiyacı oluştuğunda ısı dengesi her yerden sağlanabilmektedir. Aşırı terlemeye tedavisi yalnızca sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyecek düzeyde terleme oluşan bölgelere yapılmaktadır.
Terleme Botoks Nedir?
Botoks enjeksiyonları ile aşırı terleme sorununun ortadan kaldırılmasına terleme botoksu olarak bilinir. Botulinum toksini yani botoks sahip olduğu özellikle sinir uçlarından ter bezlerini uyaran maddenin salınmasını engellemekte bu sayede terlemenin durdurulmasını sağlamaktadır. Botoks tedavisi son derece etkili bir yöntem olarak aşırı terlemenin tedavisinde 20 yıldan fazla bir süredir kullanılmaktadır. Terleme botoksu ile kişilerin en fazla şikayetçi olduğu ve yaşam kalitelerinin düşmesine neden olan ayak tabanı, avuç içi ve koltuk altı gibi bölgelerdeki terlemenin durdurulması hedeflenir. Botoks prosedürünün etkisi enjeksiyonların yapılmasını takip eden 5 ile 7 gün içerisinde ortaya çıkmaktadır.
Ellerde bulunan ter bezleri cilt içerisinde bulunmakta olup botoks aktif ter bezlerinin faaliyetlerinin azaltılmasında oldukça etkilidir. Bu sorunun giderilmesi için parmak uçlarından avuç içi bölgesine ve bileğe kadar olan alana aralıklı olarak cilt içi botoks enjeksiyonu yapılmaktadır.
Koltuk altı terlemesine yönelik olarak uygulanan botoks tedavisinde de enjeksiyon kozmetik amaçlarla yapılan botoks enjeksiyonundan farklı olarak kas dokuya değil cilt içerisine yapılır. İşlemden sonra oluşan kabarıklıklar birkaç saat içerisinde kendiliğinden geçmektedir.
Ayak tabanında da avuç içerisinde olduğu gibi çok sayıda ter bezi bulunmakta olup ter bezlerinin aktivitesi botoks prosedürü ile azaltılabilmektedir.
Terleme Botoks Nasıl Uygulanır?
Kozmetik ve diğer tıbbi amaçlara yönelik olarak uygulanan botoks prosedürlerinde olduğu gibi terleme botoksu da botoks uygulaması için özel olarak üretilmiş olan ince uçlu küçük enjektörlerle uygulanır. Aşırı terleme tedavisine yönelik botoks enjeksiyonu deri tabakası içine uygulanarak deri içerisinde teri barındıran ve yüzeye doğru fışkırtan ter bezi kaslarının bloke edilmesi amaçlanmaktadır. Böylece sorunun meydana geldiği deri tabakası üzerinde doğrudan bir etki sağlanması söz konusu olabilir.
Uygulama esnasında hafif bir acı ve yanma hissi oluşabilir. Bu durumun engellenmesi için uygulamadan önce lokal anestezi kremi ve buz uygulanması mümkündür. Lokal anestezi kremleri uygulama bölgesinde uzun süre bekletildiğinde iğnenin deriden geçtiği anda oluşan acıyı alsa da ilacın zerk edildiği andaki yanma hissini gidermesi mümkün değildir.
Botoks uygulaması yapılmadan önce hastanın aşırı terleme şikayetinin olduğu alanlara iyot-nişasta testi yapılarak aşırı terlemeye yol açan aktif alanlar belirlenebilir. Bu bölgelere yüksek doz enjeksiyon yapıldığı takdirde daha başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.
Botoks uygulaması yaklaşık 30 dakikada yapılır. Koltuk altına yapılan uygulamaya göre avuç içi ve ayak tabanına yapılan uygulamalar biraz daha ağrılı olabileceği için kısa süreli anestezi kullanımı gereksinimi doğabilmektedir.
Botoks uygulamasından sonraki ilk 4-6 saat içerisinde kimyasal maddeler içeren parfüm ve deodorant kullanılmaması aynı zamanda ağır egzersizlerden kaçınılması gerekmektedir. Uygulamanın yapıldığı gün enjeksiyonun gerçekleştirildiği bölgelere baskılı masaj uygulanmamalı, sıcak su ile duş almaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca botoks uygulamasının yapılacağı gün kanama riskini artırabileceğinden dolayı aspirin ve türevleri kullanılmamalıdır.
Terleme Botoks Kimler İçin Uygundur?
Terleme botoksu 18-65 yaş aralığında hemen herkese uygulanabilecek bir prosedürdür. Bununla birlikte;
- Hamilelik ve emzirme döneminde olanlara,
- Myasthenia Gravis gibi kas hastalığı bulunanlara,
- Uygulama bölgesinde enfeksiyon olanlara,
- Penicillamin kullanan romatoid artritli hastalara ve aminoglikozit türü antibiyotik kullanan kişilere,
- Chloroquine gibi sıtma ilacı ve Cycosporin gibi bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçlar kullananlara terleme botoksu uygulanmaz.
Terleme Botoks Neden Yapılır?
Terleme botoksu aşırı terleme sorununun giderilmesi amacına yönelik olarak uygulanır. Vücuttaki terleme bölgeleri ter bezlerinin yoğun olduğu bölgeler olup ayaklar, avuç içleri ve koltuk altları olarak sıralanabilir. Bazı durumlarda bu bölgelerin dışındaki farklı alanlarda da yoğun bir terleme görülebilse de bunların tedavisi için botoks bir çözüm değildir. Botoks ter bezlerinin yoğun olarak bulunduğu alanlarda daha etkili bir tedavi yöntemidir.
İnsan vücudunda sempatik ve parasempatik sinir sistemleri bulunur. Ter bezlerine giden terleme uyarısından sempatik sinir sistemi sorumludur. Botoks enjeksiyonu bu iletiyi bloke ettiği için etki süresi boyunca o ter bezlerinde ter salgısı gerçekleşmemekte ve aşırı terleme sorunu çözümlenmiş olmaktadır.
Terleme Botoksun Etkisi Ne Kadar Sürer?
Aşırı terleme sorununun tedavisi amacıyla uygulanan botoks yöntemi 5-7 gün arasında etkisini göstermeye başlar. Yaklaşık olarak 4-6 ay arasında etkili olur. Devam eden uygulamalar ile etki süresi 9 aya kadar uzayabilse de bu süreler kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.
Botoks aşırı terleme tedavisi için etkili ancak kalıcı olmayan bir çözümdür. Botoks prosedüründe kullanılan etken maddenin işlevini yitirmeye başlaması ile birlikte yavaş yavaş uygulama öncesine geri dönüş söz konusu olur. Bunun için botoks uygulaması belirli sürelerle yenilenmelidir.
Çalışma Saatlerimiz
Günler | Saatler |
Pazartesi | 10:00–18:00 |
Salı | 10:00–18:00 |
Çarşamba | 10:00–18:00 |
Perşembe | 10:00–18:00 |
Cuma | 10:00–18:00 |
Cumartesi | 10:00–18:00 |
Pazar | Kapalı |
Google Yorumları
Doktor – Hasta gizliliği sebebiyle yorumlarda isim ve fotoğraf alanları gizlenmiştir. Google haritalar üzerinden yorumların devamını kontrol edebilirsiniz.
2 Comments
-
-
Uzm. DR. Şafak GÖKTAŞ
Merhaba, 05306011478 iletişim numaramızdan bizlere ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
-
Ceyda Demirel
Merhaba, Küçüklüğümden beri ellerim ve ayaklarım çok terliyor. Bu konuda sizinle iletişime geçmek istiyorum ve birkaç sorum var: Tedavi ne kadar sürüyor? Kaç tedaviden sonra işe yaramaya başlıyor? Botoks ne kadar süre dayanıyor? Acı veriyor mu? İyileşmem kaç gün sürer? Maliyeti ne kadar olur? Saygilarimla Ceyda Demirel